Annonce
Lolland Falster 2020

- Vi kommer ikke til at sidde fast i mudderet

Se, nu er de der igen, siger Tine og peger begejstret op i luften på en flok gæs på træk. Foto: Ingrid Riis

WALK AND TALK: - Man kan godt lave nogle nødløsninger til sig selv, og det synes jeg, at jeg har været god til, siger Tine Vinther Clausen (V)

MAGLEMER Tine Vinther Clausen, formand for kultur- og fritidsudvalget, nyt medlem af økonomiudvalget og borgmesterkandidat for Venstre til kommunalvalget i 2021, plus sekretariatsleder i Ren Energi Lolland, har lagt en rute. Men på grund af uforudsete omstændigheder, i form af plaf, ændrer hun den på dagen.

- Jeg hører tre skud i det fjerne, så jeg lægger turen en lillebitte smule om, så vi ikke kommer til at løbe over stok og sten, siger hun, iført lille varm hue, stort varmt smil, frisk og klar til gåtur.

For uforudsete omstændigheder klarer vi med tilpasninger - ganske som vi har gjort det med så meget i corona-året 2020.

- Skal vi stadig off road? spørger jeg.

- Ja, men vi kommer ikke til at hænge fast i mudderet, siger hun.

For det gør Tine aldrig, lader hun vide. Det skyldes, at hendes livsanskuelse går ud på at tænke i løsninger.

Og dog.

- Jeg har faktisk en gang siddet fast i kartoffelmarken under en jagt. Man skal jo passe på med at sige, her kan jeg sagtens gå, når de andre siger, her kan der godt være sådan lidt bundløst. Jeg gik i næsten op til knæene, og jeg kunne ikke komme op ved egen hjælp.

Heldigvis fik hun hjælp fra nogle af de andre, og det er også sådan, vi vil klare at slippe fri af coronaen, mener hun. Vi gør os fri af den ved fælles hjælp.

- Se deroppe, der er en enkelt linje på himlen fra et fly, siger hun så.

- De har været væk i næsten et år nu.

Før forbandede hun linjerne, fordi hun syntes, at de ødelagde den flotte himmel over Lolland.

- Men efter covid-19 kom, blev fraværet af dem en kilde til undren over, hvor hurtigt man vænner sig til, at verden ikke er bundet sammen, som vi har kendt det før.

- Og nu tænker jeg: Er vi på vej tilbage, eller hvad?

Det håber hun, ligesom alle os andre.

- At folk har fundet nye løsninger under corona, synes jeg har været helt fantastisk. Jeg næres af, at folk finder nye løsninger, siger Tine og nævner spinning ude på græsplænen og korsang i musikskolen på Teams. Foto: Ingrid Riis

Corona er midlertidig

Men i starten af året tænkte Tine, hvad er nu det for noget pjat, og det går da over. Vi skal bare lige spritte hænder, og influenza er der jo mange, der har haft.

Så kom pressemødet 11. marts, hvor Mette Frederiksen sagde, nu er det alvor.

- Dén dag var jeg socialdemokrat, for at nogen tager ansvar og gør noget, det synes jeg er fint - men det gik så over næste dag.

For Tine blev uendeligt træt af, at regeringen i hendes optik har styret med angst og frygt.

- Det kan godt være, at det er dét, der virker, men det virker ikke på mig. Der virker sund fornuft, og det er også det, jeg siger til min familie: Vi skal holde afstand, vi skal spritte hænder, vi skal ikke kysse og kramme, men vi skal ikke lægge os til at dø.

Så Tine har arbejdet mere hjemme, købt utrolig meget takeaway og handlet lokalt for at støtte op om erhvervslivet.

- Men jeg lader fornuften råde hver dag ved ikke at løbe med ud af den her tangent med, at nu må vi ingenting, nu kan vi ingenting, og nu er det hele kaos.

- Jeg har også valgt, at alle mine mundbind, det er engangsmundbind. At mundbind skal være et accessorie, det kan jeg ikke magte. For mig er det en ting, der er her midlertidigt med et specifikt formål, det er ikke en pyntegenstand. Jeg ville føle, jeg tog det anderledes på mig, hvis jeg fik et mundbind, som var smart og passede til min frakke. Ej, det kunne jeg slet ikke forestille mig.

- Det er ligesom i Radiserne, hvor Søren Brun og Nuser sidder og kigger ud over vandet. "En dag skal vi alle dø," siger Søren Brun. "Ja, men alle de andre dage skal vi det ikke," svarer Nuser. Hvis vi lever efter, hvornår vi skal dø, så bliver det et meget fattigt liv.

På spørgsmålet om, hvad hun har gjort for, at livet ikke blev fattigt under corona, falder svaret en blanding af himmelfaldent og prompte.

- Jamen, jeg bor jo her. Når man går her, så føler man overhovedet ikke, at der er corona. Jeg sørger for at være de steder, jeg godt kan lide at være, jeg sørger for at komme ud i naturen og for at få alt det lys, jeg har lyst til.

Tine deler igen og igen sin glæde over alt, hvad gåturen har at byde på.

- Prøv at se vindmøllerne, dem er jeg jo fan af, siger hun på vej ned ad alléen mod Knuthenborg. Prøv at se lyset. Prøv nu at se igen, er det ikke fantastisk med de gæs.

Hun har valgt at gå nytårs walk & talk netop her, fordi det er her, hun plejer at gå og tænke og mindes.

- At gå her det er ligesom at få vitaminpiller, siger hun og tilføjer:

- Nu går vi til højre her, så kommer vi off road, og så får vi solen lige i øjnene.

Hun vender tilbage til det med at undgå at gøre livet fattigt.

- Man kan vælge at gå meget tæt på restriktionerne, eller man kan gå lidt udenom dem, så man ikke opdager, de er der. Jeg har valgt det sidste ved at tænke, nu synes jeg, at det fedeste er at køre med takeaway derhjemme og få noget ekstra hygge ud af det. Vi har også set Vild med dans sammen i familien, ikke fordi jeg er vildt fan af det, men det kan man godt blive, fordi det er lidt hyggeligt, der er flotte kjoler og sjove mennesker. Så hygger vi os med det og laver en lille fest i stedet for at ærgre os over, at vi ikke kunne komme i teateret eller biografen.

- Jeg glæder mig selvfølgelig til, det kommer tilbage, men man kan godt lave nogle nødløsninger til sig selv, og det synes jeg, at jeg har været god til.

Tine har også hæklet grydelapper foran tv'et. For det er blevet til lidt mere tid foran tv'et, end hun plejer, og hvis hun hækler samtidig, så føler hun ikke, at hun spilder tiden så meget.

- Det er sådan nogle glade grydelapper med gode positive farver, og så kan jeg tænke, at det kan godt være, at jeg har siddet her og spildt tiden med at se en film, men jeg har da hæklet to grydelapper.

- Så coronaen har ikke sat sig i mig, men den har sat tanker i gang om, hvor længe vi skal fortsætte med at se hinanden sådan.

Med afstand, i bobler, med mundbind og håndsprit.

- Og den har vist mig, hvor sårbare vi er, og hvor hurtigt verden kan blive en anden.

I Tines politiske virke har coronaen sat sit præg på byrådsmøderne.

- Jeg synes, at det har været lidt ærgerligt, at vi har skullet holde byrådsmøder, hvor vi har været så langt væk fra hinanden fysisk i salen. Det er svært at se hinandens mimik, at få de små detaljer med, når man enten ser hinanden på en skærm eller nærmest ikke kan høre, hvad den anden siger.

- Vi har dog mødtes, og det har været fint, men jeg glæder mig til, vi kommer tættere på hinanden, og gudskelov er vi et byråd, der samarbejder rigtig godt.

- For alt smalltalken har været skåret væk. Det betyder, at man går lige til bidet, hvilket gør møderne effektive. Men det er også alt smalltalken, der gør, at vi kan finde hinanden, når vi skal træffe de svære beslutninger og finde kompromiserne.

I det nye år venter et kommunalvalg. Der skal Lolland Kommune også lidt mere off road, hvis det står til Tine.

- Jeg tror på, at Lolland kan mere, hvis vi ændrer lidt på rammerne og igen lader den enkeltes initiativ få plads. Ikke at det skal være uden regler, men der ligger et stort uudnyttet potentiale dér blandt borgerne.

- Vi har talt for meget om Lollands udfordringer i stedet for Lollands muligheder. Det bliver et af nøglepunkterne, når vi når til at lave valgkamp.

Nytårs walk & talk

Når nu Danmark igen er lukket ned for at begrænse spredning af coronasmitte, og vi ikke må det meste, hvad kan vi så? Vi kan i hvert fald gå ture, tænke tilbage og kigge frem.
I en række walk & talk traver jeg derfor ud på mere eller mindre strabadserende ture med repræsentanter fra politik, kultur, kirke, handel og erhverv på steder i naturen på Lolland, som de hver især har valgt, og hvor de holder af at komme. For at tale om, hvordan coronaen har påvirket deres liv og arbejdsliv i det år, der nu næsten er gået, og vende tanker og forventninger til det år, der er på vej.
For intet kan i øvrigt som en rask gåtur få tankerne på gled og reflektionerne i gang.
Rikke Folm Berg

Med mikrofonen i hånden vandrer vi af sted, mens tankerne får lov til at vandre med. Foto: Ingrid Riis
Det er vigtigt, at vi giver plads til at skabe og plads til at fejle, ellers overser vi, at der måske findes bedre veje at gå, mener Tine. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Annonce
Annonce
Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Lokal nyt

Danmarks Radio rykker ind på Folketidende

Sport

NFC-angriber følte sig snydt: - Der var rødt kort

112

44 taget i fartkontroller

Sport

NFC solgte sig dyrt mod superliga-profilerne

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Politik

Skatteminister lover hurtigt svar på klager over grundvurderinger

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Lastbilsulykke på motorvejen

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Sport

Ærgerlig keeper: Jeg får kun lige fingerspidserne på den

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Sport

Rösler glad for beskeden sejr

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt

Annonce
Erhverv

Tyv-starter kampagnen med én type roer

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Indland

Energistyrelse: Energikrisen er ikke fortid

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Stoppet af politiet i aftenmørket: Hurtig knallert manglede både lys og bremser

Ugeavisen Lolland

Guldsmedekurset indhentede Monica

Ugeavisen Guldborgsund

Fire misforståelser om pindsvin

Lokal nyt

Drev ruten i mere end et årti: John er rystet over lukning

Lolland

Vil investere milliardbeløb i brintanlæg på Lolland

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

112

Hurtig indsats reddede svin fra kraftig brand

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Lolland

Borgmester glæder sig over brintprojekt

Erhverv

Nomineret til pris: Medarbejderudvikling driver forretningen

Kultur

DR vil knække koden til Eurovision Song Contest: Nu skal vi i finalen

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

112

56 taget i fartkontroller

Kultur

Ramt af sygdom: Springsteen udskyder koncerter

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Holder igen med de helt store koncertnavne

Ugeavisen Guldborgsund

Populært børneloppemarked er tilbage

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Indland

Tilbagekaldes efter fund af salmonella

Ugeavisen Lolland

Solcelle-miraklet er fra Holeby

112

Uden fast bopæl - og nu også uden bil

Guldborgsund

Fugleinfluenza i fjerkræbesætning på Lolland

Vejret

Sikke et syn: I vesten stiger solen op

Hvad nu, Claus?

Før AGF-braget: Meyer har mistet sin lykkehue fra FCK-kamp

Guldborgsund

Efter syv år: Forstanderpar stopper

Indland

Åbner for at flere faggrupper kan få del i lønløft

Guldborgsund

Nu melder kendt forfatter sig ind i præstegårds-debatten

Lokal nyt

17-årigs ledsager havde lommerne fulde af hash

Indland

Fødselslæger: Ingen udsigt til flere aborter trods højere ugegrænse