MARIBO: Når man synes, at stolene i ens hjem er ved at være en kende for vakkelvorne, finder man nogle andre i en genbrugsbutik eller køber nye.
Helt så enkelt er det ikke, når bænkeraderne i Maribo Domkirke er mærket af tidens tand.
De 36 bænkerader dateres tilbage til 1694 og de er ved at være modne til at blive repareret.
Ret op og ned
Menighedsrådet vil gerne forskyde ryglænene et par grader, så man ikke sidder ret op og ned.
Menighedsrådet vil også gerne udskifte dele af rygpladerne, der er flækket. Mene vigtigst er det at få renoveret ende-gavlene. De er udført i barokstil med udskæringer og krummelurer, og der ses tydelige tegn på skader.
For at kunne gå i gang med at restaurere de mere end 400 år gamle bænkerader, skal Nationalmuseets konserveringsværksted, den kongelige bygningsinspektør og en udpeget arkitekt godkende hver en detalje. Og den slags tager tid. Lang tid.
- Det kan virke voldsomt for udefrakommende og også os selv, men der skal flere myndigheder ind over, så ændringerne sker så nænsomt som muligt, siger Niels Christian Devantier, der er menighedsrådets kirkeværge.
Niels Christian Devantier, kirkeværgeDet kan virke voldsomt for udefrakommende og også os selv, men der skal flere myndigheder ind over, så ændringerne sker så nænsomt som muligt.
Unika
Ingen af ende-gavlene i hver ende af bænkeraderne er ens. De er håndskåret, og jo tættere man kommer på alteret, desto finere er udskæringerne.
Små ansigter og væsener toner frem i noget, der kan minde om våbenskjold.
Et af menighedsrådets andre bygningsmæssige projekter er at skifte det 120 år gamle, utætte tag på kapellet. Arbejdet er knapt så indgribende, så her er der knapt så mange myndigheder inde over.
Tagstenen skal pilles ned, renses og lægges op igen. Det kræver ganske vist godkendelse, men er dog en mindre tidskrævende sagsgang.