Annonce
Lolland

Elevers færdigheder i skrivning får et boost

Dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, kan allerede se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, og at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først. Foto: Rikke Folm Berg

Lolland Kommune er kommet godt i gang med det fireårige projekt "Lolland Skriver", som er bevilliget af A.P. Møller Fonden.

LOLLAND Da mange folkeskoleelever i Lolland Kommune har svært ved at leve op til de faglige forventninger i skolen, søgte kommunens folkeskoler i 2020 A.P. Møller Fonden om 6,3 millioner kroner til projektet "Lolland Skriver", som har fokus på at styrke arbejdet med sprog og tekster i alle fag.

"Lolland Skriver" involverer cirka 40 undervisere om året fra alle kommunens folkeskoler. Projektet retter sig i dette skoleår mod lærere på femte årgang i hele kommunen, men følger elevernes udvikling frem til og med 8. klasse. Det er desuden ambitionen, at udviklingsarbejdet skal sprede sig fra de deltagende lærere og ud til alle kolleger på alle årgange.

Fin første status

Projektet, der er udviklet i en dialog mellem Nationalt Videncenter for Læsning og skolerne, har været i gang siden 1. august, og de umiddelbare tilbagemeldinger er positive. Det fremgår af en status, som børne- og skoleudvalget fik på et udvalgsmøde i torsdags. Ifølge den er både medarbejdere og elever engagerede i projektet, som indebærer nye greb i undervisningen. Det gælder for eksempel: stop og skriv, hvor der arbejdes med film i undervisningen, som lærere så stopper undervejs for at bede eleverne skrive en tekst om, hvad de ser. Men grebene er mange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra skole til skole

De enkelte skoler arbejder desuden med initiativer, der passer til den enkelte skoles behov. På Byskolen er ønsket for eksempel at få mere sproglig aktivitet i dagligdagen.

- Vi er særligt optaget af at gøre alle elever sprogligt aktive i timerne, fortæller dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, i en pressemeddelelse fra Lolland Kommune.

Det betyder, at lærerne i teamet for femte årgang er særligt fokuseret på at indlægge flere små skriftlige aktiviteter i fagene, oplyser hun.

- Vi kan allerede nu se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først, og at de husker nye ord bedre, fortæller hun.

På Rødby Skole er fokus på skriftlighed gennem brug af skrivehæfter i alle fag.

- Vi blev optaget af at systematisere elevernes skrivning, og vi har derfor valgt at give alle elever på årgangen et skrivehæfte, som vi er begyndt at bruge i alle fag, fortæller lærer på Rødby Skole Katja Asbech.

- Vi kan mærke på eleverne, at det var nyt for dem at skulle skrive så meget, men vi kan også se, at stort set alle sagtens kan. Vi støtter og hjælper naturligvis, for det handler jo om at give alle en succesoplevelse.

En lidt overraskende effekt er desuden, ifølge Katja Asbech, at flere forældre har sagt, at de nu kan se, hvad deres børn arbejder med rent fagligt.

- Fordi de har hæfterne med hjem, og fordi de skriver i næsten alle fag, er det nu mere synligt for forældrene at se det og at tale med børnene om det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrkede færdigheder

For sektorchefen for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune vidner de foreløbige erfaringer om, at lærere og elever har stor gavn af det kvalitetsløft, som projektet giver.

- Projektet er fint i tråd med Lolland Kommunes overordnede strategi om at styrke elevernes færdigheder i løbet af hele deres børne- og skoleliv. Så står de godt rustet til enten videre uddannelse eller et erhvervsrettet tilbud efter afgang fra folkeskolen, siger sektorchef Espen Fossar Andersen.

At beherske skriftsproget er nemlig forudsætningen for faglig læring og udvikling i alle skolens fag og en helt afgørende kompetence i det videre uddannelses- og arbejdsliv. Men skrivning tager også tid og er en udfordring for mange elever.

Projektet løber til og med september 2025.

  • Dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, kan allerede se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, og at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først. Foto: Rikke Folm Berg
Annonce
Lolland

En streg i regningen: Lang næse til Langø

Lolland

Frygter store konsekvenser: - Det er nogle helt uhyrlige besparelser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Han har udviklet butikker i mange år: Nu skaber han selv fremtidens butik

Lokal nyt

Halv milliard på vej: Lokale boligejere foran økonomisk indsprøjtning

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Guldborgsund

Kæmpe kendis-træf før stor premiereaften

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Guldborgsund

René Christensen i cykel-uheld på Folkemødet

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Annonce
Annonce
Nykøbing

Hund fik antændt komfur: Brand i lejlighed i Nykøbing

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Lolland

En streg i regningen: Lang næse til Langø

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen