Annonce
Lolland

Milliondyrt vartegn: "Lollands Øre" er andet end motorvejsstøj

Sådan kan de store parabler komme til at se ud. De opfanger lyden foran dem, og koncentrere den om et enkelt punkt lige foran. Illustration: Amitai Romm og Djernes & Bell
Kommende stort kunstværk ved Rødby fik en hård modtagelse, men handler om meget mere end trafikstøj.

Det skabte stor debat, da planerne for et helt ny kunstværk til 3,75 millioner kroner ved Rødby blev afsløret i sidste måned. Ikke mindst fordi kunstner Amitai Romm og tegnestuen Djernis & Bell vil skabe nogle 12 meter høje parabler, som fra en placering tæt på motorvejen blandt andet skal indfange trafikkens larm.

Lokale i området ønskede ikke at blive yderligere generet af en i forvejen larmende motorvej, og det er heller ikke intentionen, siger forstfuldmægtig Helge Raakjær Frost fra Naturstyrelsen Storstrøm. I stedet for mener han, at kunsten kommer til at arbejde med lyde, som i forvejen er en del af området både nu og i fremtiden.

Det er Naturstyrelsen som fik idéen til at skabe kunst på et kommende stort naturområde ved Rødby, og håbet var at skabe nogle oplevelser for gæsterne, så de i fremtiden får mere ud af et besøg end blot en gåtur, men man ville også gerne skabe et vartegn, så folk i fremtiden altid ved, at nu er de ved Rødby, når de bevæger sig enten mod nord eller syd af motorvejen - og endelig må de gerne blive så nysgerrige, at de drejer fra for at nærstudere det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er ikke en højttaler

Modtagelsen af projektet "Lollands Øre", som skal opføres med støtte fra Realdania og Ny Carlsbergfondet, fik dog en ublid medfart på de sociale medier. Her frygtede mange, at Sydlolland nu vil blive yderligere generet af en forstærket trafikstøj. Sådan kommer værket dog slet ikke til at fungere.

Arkitekt Justine Bell og kunstner Amitai Romm står bag det kommende værk ved Rødby, og har også været med til at plante ny natur i nærheden Foto: Palle Nevad Frandsen

- Det er kun den ene parabel, som opfanger lyden af motorvejen, og den vil centrere den forstærkede lyd mod ét punkt inden foran kunstværket. Det er ikke en højttaler, som kaster lyden ud over hele området.

Kunstnernes idé er taget fra nogle lyttestationer på Sydengland, som blev brugt i 2. verdenskrig. Her kunne de engelske soldater stille sig ind foran en lignende parabel, og opfange lyden af de tyske bombefly længe før de kunne ses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støjen vil altid være der

Helge Raakjær Frost ser da heller ikke et problem i at lege med motorvejens larm.

- Uanset hvad vi gør, vil det område være præget af støj fra motorvejen. Vi kan bygge støjvolde eller støjmure, men den vil altid være der, siger han.

Lollands Øre

  • Lollands Øre er et kunstværk bestående af flere store parabler, som bliver opstillet ved Ottelundevej lige uden for Rødby. 
  • Parablerne bliver omkring 12 meter høje, og skal fungere som en slags vartegn, der gerne må få bilisterne på motorvejen til at dreje af for at besøge dem.
  • Det er skabt af Amitai Romm og tegnestuen Djernes & Bells. Den endelige udformning af værket er endnu ikke på plads, og tidsplanen for hvornår det skal stå færdigt er også usikkert. Det hænger sammen med at Femern-projektet skal være klar til at frigive jorden. Forventningerne hos Naturstyrelsen Storstrøm er, at der kan være byggestart indenfor to til tre år, men der skal inden da tages stilling til om projektet kræver en ny lokalplan eller en VVM-redegørelse.
  • Værket finansieres af Realdania og Ny Carlsbergfondet og bliver driftet af Naturstyrelsen. Lolland Kommune bidrager ikke med økonomi til hverken anlæg eller senere drift af området.

Den anden parabel vil til gengæld skærme lyden fra trafikken, og i stedet fokusere på naturen ved siden af de travle bilister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan lytte efter nye dyr

Her er det idéen at forstærke lyden fra bioakustik, og måske gøre det muligt for Naturstyrelsen at bruge parablen som et fremtidigt værktøj.

- I begyndelsen kan det være, at vi kan høre lyde fra ti forskellige slags dyr, og om ti år er det måske 40 dyr. Det er en helt anden måde at undersøge biodiversiteten end i dag, hvor man tæller de dyr, der kan ses, forklarer skovrider Jane Skov Lind fra Naturstyrelsen Storstrøm.

Selve tegningerne til kunstværket er dog endnu kun et kunstprojekt, nu begynder kunstner Amitai Romm og arkitekt Justine Bell udformningen af det endelige værk. Det er forventet, at der vil være byggestart inden for to til tre år, og værket skal stå færdigt når tunnelen til Tyskland åbner,

  • Sådan kan de store parabler komme til at se ud. De opfanger lyden foran dem, og koncentrere den om et enkelt punkt lige foran. Illustration: Amitai Romm og Djernes & Bell
  • Ny skov (12)
    Arkitekt Justine Bell og kunstner Amitai Romm står bag det kommende værk ved Rødby, og har også været med til at plante ny natur i nærheden Foto: Palle Nevad Frandsen
Annonce
Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Annonce
Annonce
Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Annonce
Annonce
Lolland

Borgmester til borgermøde: Det er ikke fair

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

Lolland

Akut fjernvarmearbejde spærrer stor vej

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt

Sport

Aldrig sket før: Over 2.000 løbere krydser fingre