HOLEBY: For nogle år siden spurgte byrådsmedlem Henning A. Rasmussen (Din Stemme) resten af byrådet i Lolland Kommune, om satsningen på grøn energi ikke bare var "fugle på taget".
Siden er fuglene fløjet noget mere ned mod hånden med etableringen af Power-to-X-anlæg i Nakskov og stenlager i Rødby.
Men er Lolland Kommunes drøm om at blive Danmarks førende på området blot en fantasi eller en reel overlevelsesmulighed i fremtiden? Det blev diskuteret onsdag på en stor konference om grøn energi på Factory Lodge i Holeby.
Samlet til konferencen var mange store spillere på det grønne energimarked - både investorer, transportører, aftagere, analysevirksomheder og politikere. Konferencen var arrangeret af Gate 21, Ren Energi Lolland og Energy Cluster Denmark og blev en slags date mellem Lolland Kommune og de aktører, som i fremtiden skal beslutte, at det lige netop er her, der skal investeres.
Vært og korrespondent på TV2, Jesper Zølck, var ordstyrer dagen igennem. Han kunne blandt andet stille om til borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der gerne ville have gode råd til, hvad Lolland Kommune kan gøre for at blive endnu mere attraktiv for storspillerne på det grønne energimarked.
Prioriterer grøn energi
Aktører som Eurowind Energy, Energinet, Cerius-Radius, Rambøll, European Energy og Andel pegede på, at Lolland Kommunes fremsynethed for 12 år siden, da der begyndte at blive stillet masser af vindmøller og solceller op, var helt exceptionel.
Derfor er kommunen nu - i modsætning til andre - klar til at rykke videre til næste skridt og byde velkommen til investorer, som vil bygge virksomheder, der kan bruge den grønne energi. Der skal også investeres i infrastruktur, så den grønne strøm kan fragtes væk - eller lagres på Power-to-X anlæg.
Samtidig fik kommunen stor ros for at sætte grøn energi som førsteprioritet.
- Lolland Kommune prioriterer sagsbehandlingen af et nyt Power-to-X anlæg frem for en borgers byggeri af en garage. Det er fornuftigt, hvis den grønne omstilling skal fremmes, men det er ikke alle kommuner, der er sådan. Man er heller ikke så bange for de sure mennesker, der lige skulle være. Her er man lidt mere fremme i skoene i Lolland Kommune, roste udviklingschef Ole Alm fra Andel, der gerne vil være en førende leverandør af brint i fremtiden.
Ole Alm, udviklingschef i AndelMan er ikke så bange for de sure mennesker, der lige skulle være. Her er man lidt mere fremme i skoene i Lolland Kommune end andre steder.
Skal sikre arbejdskraft
Emil Vikjær Andresen, der er direktør for "Power-to-X" i European Energy, som allerede har investeret i et sådant anlæg på Nakskov Havn, havde også roser med til Lolland Kommune.
- Lolland har haft viljen og evnen til at tage beslutninger, når det gjaldt. For at vi skal være interesserede, skal der være vindenergi og adgang til teknisk vand. Det har Lolland vist sig særdeles leveringsdygtig i, sagde direktøren.
Flere af de tilstedeværende pointerede dog også, at Lolland Kommune skal kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft, sikre gode boligforhold og sørge for hurtig sagsbehandlingstid, hvis de virkelig store investorer skal på banen og sige ja til et "fast forhold".
Et forhold, der vil indebære endnu flere store investeringer i grønne energi-projekter med nye arbejdspladser og skatteindtægter til kommunen. Første skridt blev taget onsdag, hvor mange nye forbindelser blev skabt, inden dagen var slut.