MARIBO: En seks år gammel kommunal forglemmelse blev afgørende, da Retten i Nykøbing traf sin afgørelse i retssagen, hvor Maribo Varmeværk var på anklagebænken.
Det står klart, efter at sagens parter tirsdag modtog dommen med rettens begrundelse for at frifinde varmeværket.
Et af omdrejningspunkterne i sagen, hvor Maribo Varmeværk var tiltalt for at bryde varmeforsyningsloven ved selv at producere al varmen i stedet for at få størstedelen fra Refa MSK, var en gammel træpillekedel fra 1986.
Den mener kommunen - og anklagemyndigheden - ikke, at varmeværket har lov til at bruge længere.
Da Maribo Varmeværk i 2016 søgte kommunen om tilladelse til at opføre og bruge en træfliskedel, indgik det nemlig i ansøgningen, at den gamle træpillekedel skulle skrottes.
Men da kommunen gav sin tilladelse til den nye kedel, indgik skrotningen af den gamle ikke som et vilkår i tilladelsen.
Og i 2018 søgte varmeværket kommunen om tilladelse til at nedlægge en gammel oliekedel og at bevare den famøse træpillekedel - hvilket kommunen godkendte.
"Med hensyn til træpillekedlen ser tilsynsmyndigheden ingen problemer ved, at denne bibeholdes og benyttes som reservekedel, så længe miljøgodkendelsens vilkår fortsat kan overholdes", skrev kommunen i en afgørelse, som er citeret i dommen.
Lolland Kommune, citeret i dommenMed hensyn til træpillekedlen ser tilsynsmyndigheden ingen problemer ved, at denne bibeholdes og benyttes som reservekedel, så længe miljøgodkendelsens vilkår fortsat kan overholdes.
Og på den baggrund konkluderer retten, at Maribo Varmeværk ikke gør noget forkert ved at bruge kedlen.
Spids- og reserve må øges
Videre konkluderer retten, at Refa MSK ganske vist er grundlastanlæg, men at Maribo Varmeværk ikke overtræder nogen vilkår ved at producere al varmen selv, når "grundlastanlægget af tekniske eller som her af økonomiske årsager ikke ønsker at levere".
Det argument har stået centralt i argumentationen fra Maribo Varmeværks forsvarer, Pernille Aagaard Truelsen, som har henvist til, at Energistyrelsen netop i en vejledning har fastslået, at spids- og reservelast må udgøre den del af varmeforbruget, "som grundlastanlægget af tekniske eller økonomiske årsager ikke ønsker at levere".
Konklusion om, at Refa MSK "ikke ønsker at levere", er dog også markant. Under retssagen gjorde Søren Christensen Volder, der i nogle måneder var rekonstruktør i Refa MSK, nemlig et stort nummer ud af at fortælle, at Refa MSK meget gerne vil sælge varme til Maribo Varmeværk og har fremsendt adskillige tilbud, der er blevet afvist.
Men retten noterer sig også, at det er ubestridt, at Refa MSK under rekonstruktion varslede, at det ville afbryde forsyningen til blandt andet Maribo Varmeværk. Dermed har Refa MSK altså netop ikke ønsket at levere.