LOLLAND: 1. januar 2023 åbner Lollands Højskole i Søllested, og der er planlagt tre kurser det første år: et forårskursus på 23 uger, et sommerkursus på syv uger og et høstkursus på 18 uger.
Ambitionen er at have 20 kursister på forårskurset og samlet set det første år at have, hvad der svarer til 34 årselever. Derfra kan det vokse.
Inden skolen kan åbne, er der dog lige en udfordring. Det blev gjort klart, da højskolen onsdag holdt generalforsamling i Maribo.
Her fortalte formand Lene Hatt, at skolen 1. juli skal have finansieringen på plads.
I det daglige skal skolen løbe rundt i sig selv med brugerbetaling og statsstøtte, og efter tre år budgetteres med et overskud.
Men opstarten kræver kapital.
Da statsstøtten betales bagud - og i øvrigt i første omgang, inden en efterfølgende regulering, kun for 24 elever - får skolen i en opbygningsfase brug for en kassekredit. Også for at kunne indrette skolen.
Den kredit vil Lollands Bank gerne stille til rådighed - men kun, hvis nogen vil kautionere for den.
Kasserer Benny Esmann Jensen fortalte, at beregningerne viser, at trækket på kreditten vil være størst i oktober 2023, hvorefter der gradvist vil komme balance i økonomien.
- Der er brug for garantier for 2,6 millioner kroner i en begrænset periode, sagde han og tilføjede, at det ikke behøver at være én, der stiller den fulde garanti, men at flere mindre beløb også vil kunne gøre det.
Benny Esmann Jensen, kassererDer er brug for garantier for 2,6 millioner kroner i en begrænset periode.
Skotøjsæske med penge
Lene Hatt tilføjede en opfordring:
- Hvis nogen møder en mand eller kvinde med en skotøjsæske fyldt med penge, så må I endelig sige til med det samme!
Selv om der kun er omkring to måneder til at få denne garanti på plads, udtrykte Lene Hatt en optimisme.
Bestyrelsen har is i maven, fastslog hun og nævnte, at højskolen før har haft heldet med sig.
Få dage inden en skæringsfrist for nylig lykkedes det således at finde en, der på meget favorable vilkår låner skolen 350.000 kroner, som skal bruges for at kunne få støtte fra LAG Lolland-Falster til inventar på skolen.
Højskolen arbejder stadig med at søge fonde og tilskud, der kan nedbringe behovet for en kredit.
- Vi vil kæmpe videre og sætte turbo på, fastslog Lene Hatt.
Læs også artiklerne "Højskoleforening lukker, men strides med Skat" - "Lene Hatt stopper som formand for højskolen" - "Forslag om markedsføring skudt ned" og "Højskolen skal være demokratis" i torsdagens Folketidende.