Der er alarmerende nyt for Danmarks marine miljø. Den seneste undersøgelse af hvalbestande i europæiske farvande afslører nemlig, at marsvinebestanden i Danmarks indre farvande er faldet drastisk.
Ifølge rapporten udført af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet - har optællingen af marsvin i de indre danske farvande oplevet et dyk fra cirka 40.000 i 2012 og 2016 til nu kun cirka 14.000 marsvin. Det inkluderer området omkring Lolland-Falster, hvor bestanddelen altså er mere end halveret.
Dette i skarp kontrast til Nordsøens bestand, der stadig er stabil med omkring 350.000 marsvin.
- Det ser desværre ret skidt ud for denne bestand, siger Signe Sveegaard, seniorrådgiver ved DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorrådgiver
Men det er ikke kun i og omkring Limfjorden, at marsvinene er få.
Undersøgelser foretaget tilbage i 2011 viser, at marsvinebestanden i Østersøen lå på 500. Og det er fortsat kritisk, siger forskeren
- Østersøbestanden er kritisk lav med kun 500 dyr tilbage. Ethvert tabt individ betyder nu meget for bestanden, siger hun.
- Det er svært at sige årsagen, men vi har da formodninger om, 860 marsvin bliver bifanget i fiskeres net og dør, selve havmiljøet har det ikke godt, vi hører om iltsvind og de dyr, marsvin spiser såsom sild og torsk - dem er der heller ikke mange tilbage af, siger hun.
Undersøgelsen, finansieret af Miljøstyrelsen, benyttede små fly i 200 meters højde for at dække det fastlagte optællingsområde jævnt.
Nu håber seniorrådgiveren, at der kan tages fat om problemet, så der kan rettes op på den negative udvikling.
- Vi håber der kan tages nogle tiltag, og vi håber især, der bliver oprettet en arbejdsgruppe mellem Miljøministeriet, Fiskeristyrelsen og DTU Aqua, siger hun.