MARIBO: Små årgange og en stram kommunal økonomi har fået politikerne i Lolland Kommune til at kaste et spotlys på mulige besparelser i budgetterne. I de første runder, hvor spareforslag blev kastet på bordet, var "intet fredet" - og dermed er også ungdomsuddannelserne i kommunen til debat.
Lolland Kommune har to gymnasier, der tilbyder stx. Nakskov Gymnasium tilbyder endvidere hf i både Nakskov og Maribo. I både Nakskov og Maribo findes der i folkeskolen også særlige Gym10-klasser i samarbejde med gymnasierne.
Men fremtidens små årgange kan allerede nu ses på indskrivningerne - både i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Derfor skal der tænkes nyt i fremtiden, mener Maribo Gymnasiums rektor, Michael Levy Bruus, der dog ikke taler for en egentlig lukning af et gymnasium. Tværtimod.
- Jeg mener, at vores flotte resultater i Maribo, men også i Nakskov, er et godt argument for, at vi stadig skal tilbyde ungdomsuddannelser lokalt, siger han.
Også Nakskov Gymnasiums stx og hf formår ligesom Maribos at løfte eleverne karaktermæssigt på en måde, der kan forventes i forhold til områdets sociale og økonomiske profil.
Tror ikke på lukning
Politikere har dog før luftet tanken om, hvorvidt der virkelig er brug for hele to gymnasier i Lolland Kommune. Og med de faldende børnetal bliver det spørgsmål atter aktuelt.
- Det er jo et rimeligt spørgsmål at stille. Og Maribo Gymnasiums bestyrelse har for flere år siden truffet den principbeslutning, at vi gerne indgår i en fusionsdrøftelse med Nakskov Gymnasium og hf, fortæller Michael Levy Bruus, der dog lægger vægt på én ting:
Drøftelsen skal ikke gå på en lukning af hverken Nakskov - eller Maribo Gymnasium.
- Vi vil gerne diskutere en fusion - med undervisning på to matrikler.
Årsagen er ifølge Michael Levy Bruus, at man mister unge fra hele Midt- og Østlolland, hvis de ikke kan gå på gymnasium i Maribo længere.
- Når de står på stationen, så vil de køre med toget til Nykøbing. Det er helt sikkert, siger rektor.
Han tror dog lige så lidt på at lukke gymnasiet i Nakskov.
- Til gengæld er det sådan, at hvis "Lolland Gymnasium" lå i Maribo, så ville der være en række unge fra Vestlolland, der ikke fik den uddannelse, de skal have, slår han fast.
Vil have kæmpe campus
Michael Levy Bruus tager tanken om ét stærkt gymnasium på Lolland - med to matrikler - endnu videre.
- Jeg synes, man skal gå hele vejen og sige: Så samler vi de gymnasiale uddannelser i ét - og gerne med en udlægningssaftale med Celf, så vi ikke får nogen unge fra Lolland, der skal stå på stationen for at tage toget til Nykøbing for at tage en hhx eller en htx. Jeg ville samle det i én campus, siger han.
Michael Levy Bruus, rektor på Maribo GymnasiumJeg synes, man skal gå hele vejen og sige: Så samler vi de gymnasiale uddannelser i ét.
- Den tanke er vi grundlæggende indstillet på, og vi tror også, at man skal handle på det her snart - mens vores to gymnasier begge har en fornuftig størrelse og er velfungerende, siger Michael Levy Bruus om det, han ser som redningen for ungdomsuddannelserne i Lolland Kommune.
Dum beslutning
Også Gym10-uddannelserne, der er et særligt 10. klasses tilbud i folkeskolen, som i henholdsvis Nakskov og Maribo forbereder de unge til de gymnasiale uddannelser, har været i spare-søgelyset.
- En lukning af Gym10 vil betyde det, at unge fra folkeskoler i vores område, som ikke er uddannelsesparate efter 9. klasse, som ønsker et 10. klasse-tilbud, og hvis familier måske ikke lige har råd til et efterskoleophold ... de skal finde et andet tilbud.
- I værste fald vælger de at tage Guld10 i Nykøbing. Så sender man endnu engang unge mennesker ud på en lang rejse ud af kommunen - hvor det i øvrigt også vil koste kommunen penge. Det synes jeg - i al stilfærdighed - vil være en enormt dum beslutning, siger Michael Levy Bruus, der påpeger, at eleverne på Gym10 løfter deres karaktergennemsnit med to karakterpoint og ligger over landsgennemsnittet.
- Politikerne skal bare gøre op med, at hvis de fjerner et tilbud, som er velfungerende og billigt, hvad stiller de så i stedet? spørger rektor.