Annonce
Lolland

Så stille kan en pandemi passere forbi

Jens har styr på datoerne, og hvis han bliver i tvivl, kigger han blot i sin lille sorte håndbog. Ruth og Jens kan fejre krondiamantbryllup (65 år) 18. november. De flyttede ind i huset i Arninge for 23 år siden, 17. januar 1998. De fik begge deres andet vaccinationsstik i mandags, 8. marts. Det er de glade for. Det alt sammen. Foto: Jan Knudsen

Folketidende bankede for knap et år siden på hos de første af en række landsbyboere i Arninge, Horslunde, Søllested, Vestenskov og Østofte for at spørge: Hvordan går det - i denne coronatid? Nu vender Folketidende tilbage til de første af dem for at høre, hvordan det er gået - i dette corona-år?

ARNINGE Mens jeg cykler de små 400 meter fra mit hjem hen til mine genboer Jens og Ruth Tronholm Hansen, tænker jeg på, hvordan jeg havde det med at opsøge dem - og andre af mine naboer og genboer - for knap et år siden, hvor jeg tog på rundtur i min egen landsby for at spørge dem: Hvordan går det - i denne coronatid?

Jeg var i tvivl, om folk mon ville snakke med mig, når jeg kom anstigende. Ville de blive bange, vrede, bede mig gå eller simpelthen undlade at åbne? Det var derfor nærmest i andægtighed, at jeg åbnede deres låger, betrådte deres fliser og perlegrus, eller skridtede henover deres gårdspladser for forsigtigt at banke på. Det føltes som helligbrøde sådan at betræde folks "safe spaces" - deres private og ukrænkelige sted, hjemmet, hvortil de var blevet bedt om at fortrække. Men jeg skulle jo ikke ind, beroligede jeg mig selv. Kun banke på, træde tre til fem meter tilbage og så håbe på, at jeg mødte nogle mennesker, som havde lyst til at fortælle, hvordan de havde det. Og det gjorde jeg. Mine naboer og genboer ville gerne dele den uvante situation, som vi var fælles om at være havnet i og skulle finde ud af at være i - og stor var min lettelse.

Nu opsøger jeg dem igen knap et år senere, på årsdagen for nedlukningen 11. marts. For Jens og Ruth Tronholm Hansen har indvilliget i, at de gerne vil fortælle, hvordan de har haft det i dette corona-år.

- Det har ikke rigtig berørt os, siger Jens, og hans kone Ruth nikker.

Nogle tal er skiftet ud. Jens er ikke længere 86 år, men 87. Ruth er ikke længere 91 år, men 92. Men ellers ligner livet stort set sig selv.

Jens og Ruth bor fortsat sammen med deres nu 57-årige søn Peter. Sidst havde han travlt med at passe sit hjemmearbejde fra spisebordet, nu er han tilbage på sin arbejdsplads, hvilket betyder, at den midlertidige forandring er overstået. Det betyder også, at vi uden at forstyrre ham kan slå os ned ved spisebordet for at snakke. For ja, denne gang rykker vi indenfor, fordi det regner, river og rusker udenfor, og fordi vi har rutinerne med både afstand, håndsprit og mundbind veletableret.

Men måske mest afgørende, fordi Jens og Ruth er blevet vaccineret.

De fik første stik 15. februar og andet stik i mandags, 8. marts.

- Det gik nemt, fortæller Jens.

- Peter skaffede os tiderne over nettet, kommunen var endda flink at ringe for at spørge, om vi havde brug for hjælp, men det havde vi jo ikke, for Peter kørte os også derhen.

Så ingen udfordringer, alt gelinde, selvom det har forlydt, at systemet til tidsbestilling har kunnet få selv it-kyndige midaldrende voksne til at bryde sammen i gråd af frustration.

De nu veloverståede stik har de fejret med "et stykke brød og en af de små klare".

Jens og Ruth har ingen bivirkninger mærket.

- Det er vi meget glade for, siger Jens.

- Ja, det er vi meget glade for, gentager Ruth.

Ruth er fortsat ikke så godt gående. Hun husker heller ikke så godt. Hun siger det samme igen og igen og spørger om de samme ting.

- Vi har holdt for mange fødselsdage, siger Jens.

Jeg genkender vendingen fra sidste år.

Det slår mig, hvor lidt der vitterligt synes forandret fra sidste år, og hvor urørte de to ældre menneskers liv ganske rigtigt har været, præcis som de selv giver udtryk for. En corona-pandemi til trods.

Så stille kan en pandemi med potentiale til at forårsage død og ulykke passere forbi. Det tænker jeg, mens vi sidder der i stuen omgivet af et væld af billedrammer med portrætter af deres fire børn, ene barnebarn og to oldebørn.

Og jeg noterer mig, at det netop er pointen, i hvert fald regeringens, at nedlukningerne og restriktionerne har skullet beskytte de sårbare og de ældre.

Det er lykkedes for så vidt Jens og Ruth.

De gør fortsat rent om torsdagen. Jens støvsuger og vasker gulv. Ruth tørrer støv af. Peter kommer hjem fra arbejde og laver aftensmad. Jens handler lørdag eller søndag, det kommer stadig an på tilbuddene.

- Vi har ikke rigtig lavet noget om.

Sådan lød det sidste år, og sådan lyder det nu.

Og dog.

For godt nok render de fortsat ikke rundt og snakker med naboer, som de plejede. Det er jo ikke sikkert, at de andre er vaccinerede endnu - og hvem ved, hvad man kunne bringe videre til dem. Men de ser heller ikke barnebarnet og oldebørnene så meget, som de gerne ville. Men det handler måske ligeså meget om den geografiske afstand, som det handler om corona, funderer de.

Snart er det tid til at gå i haven igen. Det er Jens' gebet. Han slår græs og planter agurker og tomater i drivhuset. Ruth går sine runder med rollatoren og høster, når tid er.

- Vi tager en dag ad gangen, siger Ruth igen og igen.

Læs også artiklen fra marts sidste år: "På rundtur i min egen landsby"

Folketidende 27. marts 2020.
Jens er pjattet med at gå i haven. Han holder også af at fodre fuglene og høre dem synge. Foto: Jan Knudsen
Jens og Ruth købte huset i Arninge sammen med sønnen Peter, da Jens gik på efterløn. Det har ingen af dem fortrudt. - Vi bor dejligt her, siger Ruth. Huset er fra 1907, hvilket også giver Jens og Peter noget at lave i huset. Foto: Jan Knudsen
Ruth holder af at læse Hjemmet og Familie Journalen, som lander i postkassen. Der sker også, at Jens køber Se & Hør til hende, når han er inde at handle. Og så kigger hun lidt ud af døren. Men trafikken på Arningevej er aftaget under corona, har hun noteret sig. Foto: Jan Knudsen
Jens har et langt arbejdsliv bag sig med at passe fodboldbaner og grønne offentlige arealer i Albertslund. Det fornægter sig ikke. Haven er velholdt, og snart skal drivhuset plantes til igen. Foto: Jan Knudsen

Livet er ikke længere, som vi kendte det. Ikke siden patient nul kom retur til Danmark fra en skiferie i Italien, og danskere i stigende omfang viste sig smittet.
Regeringen satte hårdt ind med en nedlukning af landets børnehaver og skoler, kulturliv, fritidstilbud, frisører og restauranter, beordrede hjemmearbejde, indførte forsamlingsforbud og lukkede landets grænser. Nedlukningen fik kurven over antal indlagte og kritisk syge til at flade ud. En gradvis kontrolleret genåbning fulgte. En sommer bragte en snert af normalitet. Så steg smitten igen.
Der blev skruet op for restriktionerne i efteråret, men det var ikke nok. Så kom anden nedlukning af skoler og liberale erhverv med udbredt coronatræthed til følge. Heldigvis kom også vaccinen, som er ved at blive rullet ud. Vi er nu så småt i gang med at genåbne. Tror vi nok. For mutationer med større smitteevne har også gjort deres indtog i Danmark.
Vi lever derfor stadig i uvished.
Til gengæld står noget andet stadig mere klart for os. Kampen mod covid-19 har andre alvorlige senfølger end dem, selve sygdommen forårsager: Børn og unge mistrives, ældre er døde ensomme, kræftdiagnoser er givet for sent, operationer er udskudt, selvstændige er pressede på økonomien, konkurser er sat ind.
Så hvordan er det mon gået naboerne i min egen landsby, som var de første, jeg bankede på hos for knap et år siden, da jeg vovede mig ud af mit corona-hi?

Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Billetterne rives væk til festival: Man skal være hurtig

112

Midterrabat i flammer: Snarrådige bilister slukkede brand

112

37 taget i fartkontroller

Erhverv

Landmændene spejder stadig efter regn

Politik

Regeringen vil stoppe sprøjtemidler ved drikkevandsboringer

112

Brandvæsnet om tørken: Vi vurderer tingenes tilstand løbende

112

Det kostede bilen: Tredje gang var ikke lykkens gang

Sport

Hjulmand forlænger kontrakt og fortsætter som landstræner

Lokal iværksætter hædret

Prisvinderen Louise bør du kende

Femø

Skyhøje renter på leasing: - Kunne bruge pengene på skoler og ældrepleje

Rødbyhavn-bortførslen

Vendt tilbage til Frankrig: - Hendes mor har ikke levet i to dage

Lokal nyt

Revykøbing bliver til TV-serie

Rødbyhavn-bortførslen

Bortført 10-årig genforenet med familie

Lolland

- Landbrug, jagt og dyr er min spidskompetence

Annonce
Guldborgsund

Vejtræ pløjet ned: Trafikuheld i høj fart

Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

Lokal nyt

Runes tennisdrama: Forrygende femsætssejr i Paris

Vejr

Sol så langt øjet rækker: Vi nærmer os årets første sommerdag

112

Kørte for stærkt, henvendte sig - og så blev han anholdt

lolland

Kongen og hans ganger skuer nu igen ud over Torvet

Ugeavisen Guldborgsund

Nu kan man komme i form i Systofte

Lolland

Deres bil indeholdt ulovlige stoffer og våben

Falster

Jubel på Falster: Peter er Danmarks bedste lærling

Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Nykøbing

Dukkede op hos politiet efter hittegods: Fik en sigtelse med hjem

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Indland

Båd eksploderede under tankning i Rungsted Havn

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Nykøbing

På jagt efter kærligheden: Mads fra Nykøbing deltager i TV2's seerhit

Lokal nyt

- Fars dag vinder frem - mors dag er fortsat den største

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Maribo

Lokalt firmas forrygende år: Lander rekordomsætning

Annonce
Annonce
112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Ugeavisen Guldborgsund

Kan NFH fremtvinge et tredje bronzeopgør?

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Indland

For første gang har man fulgt en ulv: Viser den undgår mennesker

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Indland

Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere på et halvt år

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det