KNUTHENBORG: Når sæsonen åbner i Knuthenborg Safaripark, bliver dørene også slået op til det nye Evolutionsmuseum, men allerede i vinterferien kan man se samlings mest unikke fossil. Kulturmuseum Øst får nemlig lov til at vise øglefuglen Archaeopteryx frem for første gang.
Museumsinspektør Jesper Miàn, der er ph.d. i palæontologi, har været faglig konsulent på det nye lollandske evolutionsmuseum, og der er formaliseret et samarbejde mellem safariparken og det geologiske museum, der har ekspertisen i at kigge millioner af år tilbage.
Jesper MilànMen man skal se den på grund af dens plads i historien, ikke fordi man ønsker at se noget stort og prangende. Betydningsmæssigt er dette fund større end alle de andre på Evolutionsmuseet tilsammen.
Han glæder sig til at præsentere Archaeopteryx på museet, for måske syner fossilet ikke af meget, men de store kendte kødædende dinosaurer blegner i sammenligning med øglefuglen.
- Videnskabshistorisk set er det et meget vigtigt fossil. Da det første fossil blev fundet, havde Darwin nærmest lige præsenteret sin evolutionsteori, og øglefuglen passer perfekt ind i den evolutionstanke, som halvt fugl og halvt dinosaur. Den er det missing link, forklarer Jesper Milàn.
Findes blot 12 fossiler i verden
Archaeopteryx var nogenlunde på størrelse med en krage, men den havde en lang knoglehale, tænder i munden og lange kløer på fingrene. Ting som vi ikke længere finder på fugle i dag.
Der findes blot 12 fossiler af den specielle fugl, og alle er fundet i tyske Bayern. Knuthenborgs fossil blev fundet som nummer otte i verden i 2009 og har altid været i privat eje. Derfor er det helt unikt, at det i fremtiden kan ses i Danmark.
- Det bliver første gang, at et af de 12 fossiler udstilles i Danmark, og det bliver første gang at netop dette fossil bliver præsenteret for offentligheden overhovedet, fortæller Jesper Milàn.
- Men man skal se den på grund af dens plads i historien, ikke fordi man ønsker at se noget stort og prangende. Betydningsmæssigt er dette fund større end alle de andre på Evolutionsmuseet tilsammen.
Kan forske på fossilet
Men det unikke fossil skal andet end bare være til publikums fornøjelse. Idéen med Knuthenborgs Evolutionsmuseum er, at der skal kunne forskes på de forskellige fund, og der er allerede vist stor interesse for at blive klogere på fuglefossilet.
For godt fem år siden blev det undersøgt af tyske og svenske forskere, der belyste den med ultraviolet lys, som kunne afsløre, at der var svage aftryk af fjer rundt om den ene vinge. Ved den anden vinge er der stadig sten, der ikke er fjernet, så måske kan man blive klogere på udseendet der.
Fakta om Evolutionsmuseet
- Åbner den 1. april 2023 og dækker evolutionshistorie fra 300 millioner år tilbage i tiden og perspektiverer til dyrelivet i dag.
- Den samlede værdi af de udstillede fossiler udgør et trecifret millionbeløb.
- I vinterhalvåret, hvor Evolutionsmuseet og Knuthenborg Safaripark holder lukket, vil en del af fossilerne blive udlånt til andre museer og til forskning.
- Det kan være fjerene på den vinge er velbevaret, og med den moderne teknologi i dag, kan man måske finde rester af farvepigmenterne, som har farvet fjerene, og dermed finde ud af, hvilke farver den har haft, siger Jesper Milàn.
Inden man kommer der til, vil det dog kræve den helt rette konservator.
- Man skal have is i maven, inden man går i gang, for det er et fuldstændig uerstatteligt fund.
I uge syv og otte kan Archaeopteryx ses på Kulturmuseum Øst, og fra 1. april kan det opleves på Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark.