Annonce
Lolland

Skal lære at stå på broen og styre

Martin Boesen har sat sig på kanten af scenen. Mens han kender meget til mekanismerne i idrætslivet, er teaterverdenen én, han kun kender som publikum i Hylddalen. I de næste fire år vil han gerne ind at lære mere om, hvordan livet på et egnsteater er. Foto: Jan Knudsen

Martin Boesen sprængte den socialdemokratiske liste og er nu i front for Lollands fritids- og kulturliv.

LOLLAND For Martin Boesen har det altid været helt naturligt at tage fat og give en hjælpende hånd. Som ung gik han blandt andet til atletik, skydning, håndbold og fodbold, men et ødelagt knæ i begyndelsen af 20'erne satte en stopper for spillet på banen. I stedet søgte han trænervejen og har især fokuseret på børnetræning. Den vej har ført ind i hjælpeprojekter, og der er en rød tråd gennem hans liv, hvor han altid gerne tager fat, hvis der er brug for hjælp.

Ved sidste års kommunalvalg stillede han op på den socialdemokratiske liste, og med 367 stemmer hoppede han hele vejen op som partiets nummer tre. Et valg, der betød, at i stedet for den plads som menigt medlem af det nye fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalg, som var hans mål. er han blevet formand for udvalget.

Da Vibeke Grave ringede og fortalte ham, at han var blevet tilbudt formandsposten, tog han imod med ydmyghed, men også lidt tvivl.

- Jeg tænkte først, om jeg virkelig kunne det. Min baggrund er jo ikke specielt politisk, men selvfølgelig kan jeg det. Jeg skal da bare i gang, lyder det fra den nye formand, som samler sit udvalg for første gang på tirsdag.

Skulle vælgerne give Martin Boesen et mandat i byrådet, var det håbet, at det kunne veksles til en plads i fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget. Han havde dog ikke regnet med at skulle være formand, men glæder sig til de næste fire år at stille sig op på broen, selvom han bedst kan lide at være i maskinrummet. Foto: Jan Knudsen

Har været mere on hands

At Martin Boesen fra begyndelsen af valgkampen havde indstillet sigtekornet på netop det udvalg hænger sammen med hans baggrund. Han kender det lollandske foreningsliv godt gennem sit arbejde som klubrådgiver i DBU Lolland-Falster, men han er også ivrig fisker, jæger, og så går han med metaldetektor.

Kulturlivet er han altså storforbruger af, og som tidligere nævnt giver han også gerne en hjælpende hånd. I mange sammenhænge er det en styrke, men med den nye formandspost er det blevet lidt en udfordring.

- Tidligere har jeg været med på græsset, været on hands i foreningerne, så jeg kunne hjælpe og gøre en forskel, og nu skal jeg hæve mig lidt mere i helikopterperspektiv. Det bliver svært, for jeg kan godt lidt at være helt inde i maskinrummet og være med til at tage fat, forklarer han.

I de næste fire år skal olien skrubbes af hænderne, tvisten smides til side, og døren til maskinrummet lukkes. I stedet stiller han sig op på broen og skal være med til at sætte kursen. Martin Boesen er bevidst om, at det kræver tilvænning.

- Det bliver svært for mig, men jeg skal lære at træde et skridt tilbage, selvom jeg har lyst til at være med til at føre ting ud i livet.

Selvom mange måske forbinder Martin Boesen med Maribo, hvor han i flere år drev Diskotek Mona, så er rødderne oprindeligt vokset ud i Holeby, hvor han har gået i folkeskole. I dag bor han med sin familie i Rødby, og netop det at skabe liv udenfor kommunens to hovedbyer var med til at inspirere ham til at stille op til valget. Det hele skal nemlig ikke handle om Maribo og Nakskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landsbyer skal ville klynger

I sidste periode blev grundstenene til fire landsbyklynger lagt, og i de næste fire år skal de bygges færdige. Disse landsbyklynger skal netop være med til at holde liv i kommunens mindre byer. På papiret lyder det måske som en let opgave at knytte disse områder mere sammen, men det vil kræve hårdt arbejde.

- Hvis det skal lykkes, er det altafgørende, at der er lokalt ejerskab i landsbyerne, og at foreningerne i de forskellige klynger kan se sig som en del af projektet. Det bliver en spændende opgave, men folk derude skal også se, at det kan blive noget godt, før det vil lykkes.

Martin Boesen er dog ikke i tvivl om, at der er behov for nye måder at gøre tingene på, men han mærker også, at man flere og flere steder er klar til det. Eksempelvis ser han forældre, der i dag er parate til at køre børnene til det rette tilbud.

- Vi kommer fra en tid, hvor der skulle være et tilbud i mit nærområde, før at jeg gik til lige nøjagtig denne fritidsaktivitet. Sådan er det ikke længere. Hvis der er et tilbud med de rigtige personer, trænere og faciliteter, så gør det ikke noget, at der er et opland på 15 til 20 kilometer.

Lige nøjagtigt det scenarium er en af grundtankerne i landsbyklynge-tanken, hvor man i de forskellige dele af klyngerne specialiserer sig i forskellige tilbud, så ikke hver landsby tilbyder det samme.

- Faktisk ser jeg ikke noget problem i, at vi i nogle tilfælde har tilbud, der samler flere landsbyklynger, fordi man har en forening, som er specialister i noget helt specielt, siger Martin Boesen.

For den nye udvalgsformand er der altså allerede udstukket en kurs, hvor de fire klynger er en central havn. Skal der holdes liv i landsbyerne, og også de lidt større byer, er det nemlig vigtigt, at der bliver etableret nogle tilbud derude.

- Ved at rykke ting ud til nogle af vores haller udenfor Maribo og Nakskov er der mulighed for at få mere liv disse steder, og det er vigtigt. Ingen har lyst til at nå derud, hvor vi pludselig skal til at lukke en hal, men vi skal også kunne retfærdiggøre, at de eksisterer.

Skal Martin Boesen give gode råd til de nye landsbyklynger, som hver har fået en pæn pose penge at arbejde med, så er det at tænke ud af boksen og være innovative. Der skal ikke vanetænkning i klyngesamarbejdet.

- I stedet for at tænke på, hvad man gjorde for 20 eller 30 år siden, skal de måske overveje, om der er nye grupper eller tiltag, som de kan se sig selv som en del af og tilbyde i deres område. Vi skal alle turde at tænke nyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere vil dele bestyrelse

Ser han generelt på foreningslivet, så ser han også her samarbejder som en vigtig del af fremtiden.

- Personligt tror jeg, at de flerstrengede foreninger er det nye sort, slår Martin Boesen fast.

Han peger på, at der blæser nye vinde i forhold til for 40 år siden, hvor de fleste foreninger ville stå alene og være sig selv.

- I dag hører man mere og mere foreninger, som gerne vil deles om eksempelvis en kassererfunktion eller lignende. Uanset hvilken slags klub eller forening man er, så er arbejdet i bestyrelseslokalet jo meget ens.

Men endnu er skibet knapt nok nået ud af havnen, og kaptajnen er kun lige gået på broen, så hvordan den endelige kurs bliver, må de næste fire år vise.

Annonce
Guldborgsund

Arbejdet på ny jernbanebro over Guldborgsund klar til start

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Arbejdet på ny jernbanebro over Guldborgsund klar til start

Guldborgsund

Har store ambitioner: Hun vil redde lukningstruet zoo

Politik

Regeringen vil droppe ni ud af ti mål i folkeskolen

Lokal nyt

Choko-gigant går grønt: Nye solceller på Lolland

112

Sprøjtet med peberspray efter højlydt skænderi med kæreste

Politik

Mette F. til Aula-forældre: Lad lærerne bestemme

Femern

Lønsnyd for millioner på Femern-byggeri

112

Spiritus i blodet og hænderne på rattet: Påvirkede stoppet på lokale veje

Sport

Sydhavsspiller ramt af stress

Lokal nyt

Efter mystisk fyring: Nu har de fundet en ny direktør

112

Lænestols-tyveri ved højlys dag: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sport

Kunne ikke blive enige: Nykøbing-dreng stopper som sportsdirektør

Nakskov

Kom til mere fødselsdagsfejring i Nakskov

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

112

Vanvidsbilist mistede kort og bil -og 179 andre fik bøder

Erhverv

Vil kræve betaling for reklamefri Facebook

Annonce
Dyr

Halvdelen er væk: Langt færre marsvin omkring Lolland-Falster

Lokal nyt

Stor aktion i Gedser: Fem sigtet søndag

Guldborgsund

Skilte-brøleren: Nu er Geders Odde fortid

Erhverv

Advarede danskere: Nu er det slut

Nykøbing

Ny udvikling i brand på sukkerfabrikken

Ugeavisen Lolland

Stor jubilæumsfest i Sandby

Ugeavisen Guldborgsund

Fire baner er blevet til seks

112

Farvel til "våbenlageret": Måtte opgive totenschläger og knive

Falster

Sur start på dagen: Flere dele af byen ramt af strømafbrydelse

fODBOLD

Claus Jensen: - Fuldt fortjent sejr

Erhverv

Ønsker ny lokalplan: Triste og tomme butikker i hjertet af byen

Vejret

Sætter en meget varm rekord

Politik

Mink-skandalen: Nu kan de få hurtigere erstatning

112

36 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Fugleinfluenza på Lolland: Kan "overhovedet ikke afvise" en sammenhæng

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Guldborgsund

Se Guldbox-billederne: Kæmpe børnearrangement åbner megahallen

Nordfalster

Fra Storstrømsbro til 600 meter lang cykelbro i Aalborg

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Lotto

Uhørt mange millionærer: Én lokal er nu blevet markant rigere

Annonce
Annonce
Vejret

Det er på vej

Ugeavisen Guldborgsund

Strikke-personer søges til teateropgave!

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Lokal nyt

Lukker ordningen: Her kan du nu købe corona-vacciner

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Sport

Rösler glad for beskeden sejr

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

Guldborgsund

For lidt personale: Her er kommunens digitale løsninger

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

Guldborgsund

Bekymret far: Speed processen op