Annonce
Politik

- SKIBET LOLLAND ER SPRUNGET LÆK

Ifølge Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme er skuden Lolland sprunget læk, og stævnen er på vej mod dybet. Regeringens redningskrans giver hun ikke meget for. Arkivfoto: Anders Knudsen
Mismodet var til at tage at føle på, da Lolland Byråd førstebehandlede budgettet for 2023. I budgetforhandlingerne skal de nu endnu engang finde besparelser for millioner.

LOLLAND: År efter år har byrådet i Lolland Kommune skullet ud i den samme øvelse, hver gang kalenderen siger september, og budgettet for det næste års kommunale drift endelig kan lægges.

Hvert år venter lokalpolitikerne på at se, hvad kommunen får i særtilskud fra statens udligningspulje, før de kan se, hvad der skal hentes hjem på besparelser. Og sådan har det været i de fleste af de år - undtaget et, Lolland Kommune har eksisteret i.

Læs også: Skolelukninger kommer tidligt i 2024

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år er ingen undtagelse - tværtimod. Særtilskuddet endte i år på 75 millioner kroner, mens partnerskabsaftalen med staten gav 120 millioner kroner som en slags lim, der skal få Lolland Kommunes økonomi til at hænge sammen endnu et år.

- Det gør selvfølgelig situationen lidt nemmere, end hvis vi ikke havde fået dem. Men der er stadig et stykke til mål. Den udligningsreform, der blev lavet i 2020, tager 280 millioner kroner ud af bagdøren her i butikken. Og så går man om til fordøren og giver os 192 millioner kroner og siger til os: "Eiii, hvor må I da være glade for alle de her dejlige, nye penge, I har fået", lød det syrligt fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Han advarede om, at hvis den økonomiske vejrudsigt står på slagregn og mørke skyer i 2023, så venter tornadoerne og oversvømmelserne i 2024 og 2025, hvor Lolland Kommune står til at mangle henholdsvis 187 millioner og 331 millioner kroner på budgettet.

- Det kræver fortsat modige beslutninger af os at skabe rammevilkår for fremtidens Lolland.

Lappeløsning i 2023

Socialdemokratiets gruppeformand Vibeke Grave er en garvet politisk rotte. Men selv hun virkede lidt modløs ved det vedvarende økonomiske lavvande i kommunekassen.

- På trods af en historisk stor tildeling af midler, kan vi se, at det stadig ikke er nok til at forhindre besparelser på næste års budget. Der skal ske en eller anden form for handling fra statens side, inden vi skal i gang med budget 2024. Vi kan ikke fortsætte med at finde penge ved at spare på servicen til vores borgere år efter år, lød det fra Grave.

Vi kan ikke fortsætte med at finde penge ved at spare på servicen til vores borgere år efter år.

Vibeke Grave, gruppeformand for Socialdemokratiet i Lolland Kommune

Også i byrådets næststørste parti, Venstre, har gruppeformand Tine Vinther Clausen svært ved at se solstrålerne skinne på Lollands fremtid.

- Vi skal nok finde en lappeløsning for 2023. Det tror jeg på. Men jeg er dybt bekymret for 2024, 2025 og 2026. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan vi skal få tingene til at hænge sammen der, sagde hun og opfordrede til, at byrådet allerede nu træffer beslutninger om besparelser, der også slår igennem i de tre kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et skib i havsnød

Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme kastede sig for alvor ud i det maritime ordforråd for at beskrive sine følelser i forhold til endnu engang at skulle være med til at skære ind i benet.

- Skibet Lolland Kommune er stødt på isbjerge og tager vand ind i hastig fart. Skibsrederen på Christiansborg har kastet en redningskrans ud for budget 2023. Men er det nok til at få skibet i land? Er det nok til at sikre, at skibet ikke synker mod havets bund? Næh. Lolland er i høj søgang, og har taget så meget vand ind, at stævnen styrer mod dybet. Ingen redningskrans får os i land, hr. Skibsreder. En retfærdig udligningsreform er påkrævet nu, sagde hun henvendt til regeringen på vegne af "besætningen" Lolland Byråd.

Ingen redningskrans får os i land, hr. Skibsreder. En retfærdig udligningsreform er påkrævet nu.

Marie-Louise Brehm Nielsen, byrådsmedlem i Lolland Kommune for Din Stemme
Artiklen fortsætter efter annoncen

Har alternative spareforslag klar

Hos SF var frustrationen til at tage og føle på.

- Det her betyder konstante forringelser på den service, som vi på lige fod med andre kommuner skal levere til vores borgere. Serviceforringelserne og nedjusteringerne er ikke et resultat af Luksusfælden-lignende adfærd fra Lolland Kommunes side, men er alene et resultat af et udligningssystem, der tilgodeser kommuner, som godt kan klare sig selv, vrissede Lars Christiansen (SF), der dog pegede på, at han godt kan få øje på mulige besparelser på anlægsudgifter og Business Lolland-Falster.

Også Leo Christensen fra Lokallisten Lolland har stillet skarpt på Business LF og den boligpolitiske handleplan som steder, hvor der kan spares.

Bente Borreskov fra Enhedslisten er med på at skære den boligpolitiske handleplan væk og har desuden udset sig Sydkysten, Irmagrunden, Dodekalitten, Nakskov 2030 og den kommunale administration som sparemuligheder.

Pengene skal i stedet gå til mere service til borgerne.

- Vi ser frem til at få drøftet dette inden andenbehandlingen af budgettet.

Løsgængeren Per Kim Nielsen opfordrede borgerne til at komme med løsningsforslag i høringsfasen.

- Det ser sort ud, og vi bliver nødt til at tage arbejdstøjet på. Det er ikke bare os, der sidder her, og administrationen. Det er hele kommunen. Det er let at brokke sig. Det er let at sige, at det er noget lort, det de laver. Men nu er der mulighed for at komme med rigtig gode, konstruktive løsninger, opfordrede han.

Borgmesteren opfordrede alle interessenter til at indsende høringssvar til budgettet inden mandag, og lovede, at byrådet vil læse dem, inden der træffes endelige beslutninger om besparelser.

  • 04_tem_valg-lolland_DS_marie louise nielsen1
    Ifølge Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme er skuden Lolland sprunget læk, og stævnen er på vej mod dybet. Regeringens redningskrans giver hun ikke meget for. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Problemer med falsk "søn" og "datter": Svindel for halv million

Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annonce
Annonce
Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Rødbyhavn

Kadetter opdagede ulovlig kniv: Udenlandsk mand straffet

Guldborgsund

Ekstra rejsetid: Indsætter togbusser på flere afgange