KRAMNITZE: Et godt stykke over 100 borgere troppede op, da Lolland Kommune torsdag aften var vært ved et borgermøde om Skanlux’ ønske om at bygge store sommerhuse ved Fyrrelunden. Og en stor del af dem er skeptiske over for planen.
Det blev tydeligt, da en af deltagerne tog initiativ til en hurtig håndsoprækning.
- Hvor mange synes, det her er en fantastisk god idé, der vil gavne området? spurgte han og blev mødt af en meget lille håndfuld hænder.
- Hvor mange synes, det er en dårlig idé at gøre det her? spurgte han igen, og denne gang rakte ganske mange af de fremmødte hånden i vejret.
- Jeg synes ikke, det er fair at række hånden op, for det er ikke en folkeafstemning, sagde Tine Vinther Clausen (V), der som formand for teknisk udvalg var ordstyrer på mødet.
Udbud og efterspørgsel
Men kritik var der, og den gik især på størrelsen på sommerhusene.
Skanlux - der allerede har bygget fire sommerhuse på hver 96 kvadratmeter - ønsker nemlig at bygge fire sommerhuse på hver cirka 260 kvadratmeter.
De skal rumme syv-otte soveværelser, så der er plads til 14-16 overnattende, ligesom der skal være indendørs pool og aktivitetsrum. Og så tilbyder Skanlux en skræddersyet løsning, hvor køberne kan leje husene ud.
Men hvorfor ikke bare bygge små sommerhuse, for dem er der jo også efterspørgsel efter, spurgte en tilhører, der med egne ord "bor lige i baghaven".
Projektleder Jesper Høegh fra Skanlux svarede, at det var et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og at Skanlux oplever, at der er nogenlunde lige stor efterspørgsel efter små og store sommerhuse. Derfor vil firmaet supplere de fire små i området med fire store.
Højere priser
En mand med sommerhus på en nabogrund på Fasanvej udtrykte bekymring for, om fire store sommerhuse vil gøre hans eget hus mindre attraktivt, hvis han en dag skal sælge.
- Når I siger, det er en god idé at opføre fire festhuse med indendørs svømmehal og en støjmåler, tænker man så, at man løfter den generelle værdi for Kramnitze? Eller falder de omkringliggende sommerhuse i værdi? spurgte han.
Jesper Høegh svarede, at han ikke er ejendomsmægler, men kommunaldirektør Thomas Knudsen tog ordet.
- Kommunens opgave er ikke at maksimere jeres ejendomsværdi. Men vi mener, det højner kvaliteten af vores sommerhustilbud, og min personlige vurdering er, at det formentlig vil have en lille, positiv værdi, sagde han, inden han blev afbrudt af latter.
Thomas Knudsen tilføjede, at kvadratmeterpriserne dog er højere på den jyske vestkyst, hvor der er flere store huse.
- Så der er ingen evidens for, at det forringer værdien, sagde han.
Gør det modsatte
Helle Madsen, der har sommerhus på Musvågevej, udtrykte undren over, at man vil opføre de store sommerhuse midt i sommerhusområdet i Kramnitze.
Hun påpegede, at en ekspertgruppe nedsat af Indenrigs- og Boligministeriet har anbefalet kommunerne, at store sommerhuse opføres nye steder og ikke i eksisterende sommerhusområder.
- Og så går Lolland Kommune ud og gør nøjagtig det modsatte! sagde hun til store klapsalver.
Den svarede Thomas Knudsen også på.
- Når vi sender idéoplægget ud, er det, fordi vi har vurderet, at det her område kan bære de fire huse. Det er en samlet vurdering, sagde han og tilføjede, at ekspertgruppens anbefalinger handler om væsentligt større områder end det, Skanlux vil bygge på.
Derudover understregede han, at projektet netop er i en idéfase, for at idéen kan blive tryktestet.
- Vi får jeres modspil, og I har været tydelige i dag. Så vi kan komme i den situation, at vi siger ”Det er ikke en god idé”, og så går vi ikke videre, bemærkede han.
En nabo spillede dog en helt anden mulighed for at lægge planerne død på banen.
- Kan vi købe de fire grunde? spurgte han.
Men det havde Jesper Høegh ikke bemyndigelse til at svare på.
Lokalområdet er større
Og så kom Helle Madsen på banen igen.
Hun påpegede, at kommunen i sin egen målsætning for turismeudvikling skriver, at der skal være lokal opbakning til initiativerne, og at de også skal komme lokalområdet til gode.
- Hvad er det for nogle ting, der kommer os til gode? Og synes I, at I oplever opbakning fra lokalområdet? spurgte hun.
Tine Vinther Clausen kunne ikke sige, præcis hvordan de store sommerhuse ville gavne lige netop Helle Madsen, men svarede, at øget udlejning vil gavne den lokale købmand og også give omsætning i andre af Lollands byer.
- Og "lokalområdet" er større end Kramnitze - det er hele vores sydkyst, fastslog hun.
80 nye kunder
Midt i al kritikken tog den lokale købmand, Janne Hansen, ordet og sagde, at hun var en af de få med ja-hat på.
- Jeg ser 80 nye kunder i min butik. Det betyder så meget, sagde hun og fortsatte:
- Vi skal have nogle mennesker til området. Ja tak!
Fristen for at indsende høringssvar til idé-oplægget udløber 6. december.