Annonce
Lolland

Skoler kan være i problemer: - Det er stærkt bekymrende

STUK mener ikke, at Lolland Kommune kan forklare skolernes kvalitet med et udfordret elevgrundlag. Arkivfoto: Jan Knudsen
I meget sjældne undtagelsestilfælde kan Styrelsen for Undervisning og Kvalitet kræve en treårig handlingsplan af en kommune for at sikre forbedring af kvaliteten i af skolerne. Det er, hvad Lolland Kommune kigger ind i.

Når dialog ikke længere er nok, kan Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vælge at gribe til skrappere midler.

I et brev sendt til direktøren for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune er det netop, hvad styrelsen påtænker at gøre ved at kræve en treårig handlingsplan for det samlede skolevæsen i Lolland Kommune.

Det sker, fordi styrelsen foreløbigt vurderer, at der er tale om tværgående og vedvarende dårlig kvalitet i kommunens skoler, hvilket kommer til udtryk i blandt andet resultater ved nationale tests og resultater ved de bundne prøver i 9. klasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder både de enkelte skoler og kommunens skoler som helhed.

- Seks ud af ni af kommunens folkeskoler er udtaget i kvalitetstilsyn, og tre af disse har en længevarende tilsynshistorik.

Udfordrede elever er ingen undskyldning

Styrelsen bemærker, at den er opmærksom på, at Lolland Kommune relativt set har et udfordret elevgrundlag. Men for to af de seneste fire skoleår er kommunens folkeskolers resultater ved afgangsprøverne samlet set signifikant under den socioøkonomiske reference, påpeger styrelsen. Samtidig har ingen af Lolland Kommunes folkeskoler i de seneste fire skoleår præsteret et resultat ved afgangsprøverne, der ligger signifikant over det lave niveau, som elevgrundlaget på forhånd tilsiger.

- På flere af skolerne i flere af skoleårene har resultatet derimod ligget signifikant endnu lavere end skolens socioøkonomiske reference.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For få elever fortsætter til ungdomsuddannelser

Derudover fortsætter for få af grundskolens elever til en ungdomsuddannelse. Fra skoleåret 2020/21 overgik 73,9 procent af Lolland Kommunes elever til en ungdomsuddannelse, hvor landsgennemsnittet var 87,2 procent. I de to foregående skoleår var andelen endnu lavere.

- Det er styrelsens vurdering, at det er stærkt bekymrende, at Lolland Kommune således for mere end hver fjerde elev ikke formår at sikre de tilstrækkelige kompetencer til, at eleven kan overgå til en ungdomsuddannelse året efter afsluttet 9. eller 10. klasse.

- Det bemærkes supplerende hertil, at folkeskoleloven ikke stiller generelt lavere forventninger til elevers trivsel, faglige resultater og muligheder for optagelse på en ungdomsuddannelse, fordi elever har en socioøkonomisk udfordret baggrund.

Endelig har der i styrelsens foreløbige vurdering også indgået oplysninger om Specialskolen Lolland, herunder at ingen af eleverne på specialskolen de seneste fire år har aflagt prøve i de bundne prøvefag.

Styrelsen givet Lolland Kommune mulighed for at komme med eventuelle bemærkninger, inden styrelsen træffer endelig afgørelse i sagen.

Folkeskoleloven om sanktioner:

 • "Ved vedvarende dårlig kvalitet på en skole forstås, at det faglige niveau ud fra en helhedsvurdering, herunder som det blandt andet kommer til udtryk i testresultater og prøveresultater, i flere på hinanden følgende år ikke på tilfredsstillende måde svarer til det niveau, der må kræves i folkeskolen. 
 • Hvis det vurderes, at der på en eller flere af kommunens skoler er tale om vedvarende dårlig kvalitet, må der optages en dialog med kommunalbestyrelsen herom og eventuelt fremsættes forslag om mulige veje til forbedringer. 
 • I de formentlig meget sjældne undtagelsestilfælde, hvor dialogen ikke fører til, at nødvendige initiativer til kvalitetsforbedring iværksættes, kan undervisningsministeren pålægge en kommunalbestyrelse at udarbejde en handlingsplan til at forbedre det faglige niveau."
 • Børne - og undervisningsministeren kan ultimativ træffe beslutning om at nedlægge en folkeskole, som ikke inden for en 3-årig periode har indfriet de fastsatte mål i den af ministeren godkendte handlingsplan.
Kilde: Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Tidslinje over forløb:

 • 23. august 2022: Styrelsen inviterede direktøren for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune til et møde på grund af styrelsens bekymring for kommunens samlede skolevæsen.
 • 16. september 2022: Møde om bekymring afholdt.
 • 24. november 2022: Styrelsen anmodede i et brev Lolland Kommune om en redegørelse for skolevæsnet med frist den 21. december 2022. Herunder for forhold vedrørende det bekymringsbillede, som styrelsens fremlagde på mødet den 16. september 2022.
 • 6. december 2022: Lolland Kommune anmodede om udsættelse af redegørelse.
 • 19. januar 2023: Lolland Kommune afleverer redegørelse.
 • 29. marts 2023: Møde om kommunens redegørelse afholdt.
 • 23. maj 2023: Styrelsen varsler påtænkt pålagt handlingsplan.
Kilde: Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
 • NAK Lolland Forsyning skoletjeneste 2
  STUK mener ikke, at Lolland Kommune kan forklare skolernes kvalitet med et udfordret elevgrundlag. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Problemer i svømmehal: Dobbelt op på millionregning

Lolland

Rammer Lollands udsatte børn: Formand sigtet for underslæb

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Minister aflyser planlagt besøg med kort varsel

Guldborgsund

Er du is-elsker? Så er der gode nyheder på vej

Samfund

Aeah forstår det ikke: Nu skal broren flytte igen

Guldborgsund

Stemningsfuld sankthans

112

Undrede du dig også? Flere kæmpebrag i byen

Nykøbing

"Dødsing" kommer til byen: Maveplask-konkurrence i Nykøbing

Guldborgsund

Her er der gode jobmuligheder, hvis man er fra Lolland-Falster

112

Har snydt erhvervsdrivende: Veksler falske penge

Vejret

Nu kommer sommervarmen - men senere på ugen vender vejret

Politik

Præsenterer ny alliance: Vil beskytte børn mod techgiganter

Guldborgsund

Lokale unge har stort skolefravær: Nu er der kommet bud på løsninger

Indland

Advarer inden sankthans: Husk det nu

Lolland

Problemer i svømmehal: Dobbelt op på millionregning

Sport

Uden at spille - Frem Sakskøbing rykker ned i LF-serien

Sakskøbing

Brand i lejlighed: Store brand og røgskader

Annonce
Annonce
Lolland

Rammer Lollands udsatte børn: Formand sigtet for underslæb

Sport

NFC henter forstærkning: Han er lillebror til Brøndby-stjerne

Indland

"Det er beskæmmende": Kun 170 betjente er blevet ansat

Udland

Teenagere anholdt for at planlægge angreb mod jødiske mål

Lolland

De må undvære den: Stormfloden slugte badebroen

Sport

Ny NFC-spiller flytter til Gedser

Lolland

Sikke et arbejde: Skaber luftfoto af lollandsk institution med 94.000 perler