Annonce
Landbrug

Bondegårdstur i trygge rammer

På Kastanjevang Besøgsgård i Slagslunde tilbyder Michael Damm og Grethe Rønne børne- og vuggestuebørn bondegårdsbesøg i trygge rammer, hvor der er ro til at opleve dyrene.. Foto: Denny Michael Jakobsen

På Kastanjevang har Michael Damm og Grethe Rønne en besøgsgård, hvor vuggestue- og børnehavebørn kan opleve bondegårdsdyr som i gamle dage. Det er et hit, og der er hvert år omkring 4.500 børn på besøg.

Det er populært for børnehaver og vuggestuer i hovedstadsområdet at tage på bondegårdsbesøg. Det mærker Michael Damm og Grethe Rønne, som har Kastanjevang Besøgsgård i Slagslunde mellem Ganløse og Slangerup.

Her tilbyder parret på 63 og 57 år med egne ord institutionerne "en dejlig dag på landet", hvor børnene kan opleve bondegårdsdyr som i gamle dage, og det er ikke svært at fylde kalenderen. Omkring 4.500 børn kommer hvert år forbi med deres vuggestue, børnehave eller skoleklasse. Og børn og pædagoger nyder det så meget, at de ofte, mens de er der, booker et nyt besøg til næste sæson.

- Vi har nogle børn, som når at komme her tre gange med deres børnehave, siger Michael.

Der er otte besøgsgårde på Sjælland, og på Kastanjevang har de valgt at starte sæsonen midt i april indtil 1. juli og igen fra 1. august til 1. oktober for at undgå den værste pløre og kulde.

- Vi har ikke flere dyr, end man havde på en bondegård i gamle dage, det er også derfor, vi kalder det en besøgsbondegård, fortæller Michael.

På Kastanjevang går alle dyr på friland, og der er heste, køer, grise, får, høns, ænder, gæs, katte og hunde. Kastanjevang får besøg af én gruppe om dagen alle hverdage, hvor nogle andre besøgsgårde vælger at have flere grupper ad gangen.

- Hos os vil vi gerne holde det nede på jorden og give børnene ro til at opleve dyrene. Hvis der er for mange børn, er der også mere ventetid, før de kan komme til. Vores kunder foretrækker også den ro, det giver, når der kun er en gruppe på besøg ad gangen, forklarer Michael, som ved siden af besøgsgården har sit eget busselskab Damm Tours.

På den populære ridetur kan de mindste børn overvinde sig selv ved at skulle op på den store hest. Foto: Privat

Oprindeligt kørte Michael institutionerne på bondegårdsbesøg hos landmand Kim Jensen på Tjærebygård ved Hillerød, men da han gerne ville prøve noget andet, overtog Michael kunderne, og parret købte Kastanjevang udelukkende for at skabe en besøgsbondegård.

Siden 2004 har han derfor både ageret bondemand og buschauffør. Om morgenen fragter han børn og pædagoger den halve time, det tager, fra København til Kastanjevang. Derefter er han sammen med Grethe bondemand under det cirka fire timer lange besøg, inden han kører dem tilbage igen. Dermed får institutionerne en samlet pakke uden at skulle være afhængig af en ekstern chauffør.

Michael Damm og Grethe Rønne beskæftiger sig på besøgsgården med det, de allerhelst vil. Men de tænker også over fremtiden, og hvem der skal drive besøgsgården videre, når de om nogle år føler, det er tid til at trække sig tilbage. Foto: Denny Michael Jakobsen

- Når børnene ankommer, starter vi med at hejse flaget i den 16 meter store flagstang i haven, og vi fortæller lidt om, hvad vi skal lave i løbet af dagen. Så snakker vi om de fire kornsorter, at vi bruger havren til havregrød, hveden til pandekager, rugen til rugbrød og byggen til øl og dyrefoder, fortæller Michael.

Det er vigtigt for Michael og Grethe, at børnene lærer noget, og de viser blandt andet også, hvordan man maler korn til mel, og hvordan man malker en ko.

- Læringen er med til at skabe noget substans, og det er også vigtigt for pædagogerne, at der er læring i det. Ofte besøger de os i forbindelse med en emneuge om bondegården, siger Michael.

Bagefter får børnene lov til at være med til at fodre dyrene, mens Michael fortæller om dem, og blandt andet får børnene lov til at give kalve og lam flaske. Derefter er det tid til at spise de medbragte madpakker ved de mange bord/bænke-sæt i haven, og hvis det regner, er der også borde og bænke indendørs. Der er også mulighed for at lege i haven, hvor der er rutsjebaner, gynger og legehus, og særligt træhestene med rigtige sadler er et hit, fortæller Michael.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Læring er en vigtig del af bondegårdsbesøget. Børnene lærer om dyrene, og de får lov til at være med til at fodre dyrene. De lærer også om kornsorter og får vist, hvordan korn bliver til mel, og hvordan man malker en ko. Foto: Privatfoto

Det allerstørste hit er dog efter frokostpausen, hvor børnene får lov til at få en ridetur på en rigtig hest og en tur rundt på den 20 hektar store ejendom i en vogn spændt bag på en rød Massey Ferguson 30-traktor fra 1960.

- Vi deler børnene op i to grupper, så de ikke skal vente så længe, den ene gruppe får en rundtur trukket af traktoren, mens den anden gruppe rider, og så bytter vi, så de får prøvet begge dele, forklarer Michael.

En islænder og en svensk skovhest bliver brugt til rideturen, og børnene er stolte over at få lov at ride på sådan en hest.

- Vuggestuebørnene overvinder en masse ved at komme op på dyrene. Særligt de børn med en anden etnisk herkomst har godt af at komme på landet, fordi mange af dem ikke er vant til husdyr. Her kommer de helt tæt på, fortæller Michael.

Dagen sluttes af med chokoladekage og saftevand i haven, inden Michael kører børnene hjem igen en stor oplevelse rigere.

Ved siden af besøgsgården driver Michael busselskabet Damm Tours, som fragter institutionsbørnene på bondegårdsbesøg. Børnene synes, det er sjovt, han både er buschauffør og bondemand. Foto: Denny Michael Jakobsen

Michael og Grethe har ikke et øjeblik fortrudt, at de købte Kastanjevang.

- Det, der driver os, er at se glæden hos nogle børn, som har glædet sig et helt år til at komme på besøg. Du mærker glæden og forventningerne med det samme, de træder ud af bussen, og det giver også os en entusiasme i at videregive oplysninger om bondegården. Efterspørgslen til vores bondegårdsbesøg er så stor, at vi sagtens kunne booke med to hold om dagen, men hvis vi havde to hold om dagen, er jeg ikke sikker på, at vi ville kunne bevare den samme entusiasme, siger Michael.

I tilfælde af regnvejr kan børnehavebørnene spise under tag. Foto: Privatfoto

Både Michael og Grethe har haft hest i deres unge dage, og Michael kender til gårdlivet fra en kammerat i Herfølge, som han igennem mange år hjalp med at høste. Kammeraten lærte ham også om dyrene, så han kunne passe dem i ferieperioder. Selvom besøgsgården og salg af lidt kød fra gårdens dyr giver en udmærket indtægt og er en fuldtidsstilling for Grethe, er dyrevelfærden det vigtigste for parret.

- Dyrene kan ikke selv sige fra. Nogle steder ser man dyr, der ikke kan komme i skygge. Vi går meget op i at have læskure, dyrene kan gå ind i, og vi har vandrefolde til hestene, så de ligesom i den vilde natur skal bevæge sig rundt for at få mad og ikke bare står og æder sig tykke, forklarer Michael.

Dyrevelfærden er også en af årsagerne til, at besøgsgården kun er for større grupper og ikke private. Dermed skal hestene ikke stå i for lang tid med sadler på. Private kan dog booke børnefødselsdage i weekenden.

Damm Tours består af seks turbusser, som foruden børnehaver og vuggestuer også blandt andet fragter krydstogtturister rundt. Selv kører Michael som regel en udflytter-institution om morgenen, inden han henter dagens gruppe, som skal til Kastanjevang. Når han har kørt dem hjem fra Kastanjevang, er det tid til at hente udflytter-institutionen og fragte dem hjem.

Børnehaverne og vuggestuerne har selv madpakker med, som de spiser ved bord/bænk-sættene i haven, hvor der også er legeredskaber. Træhestene med sadler er altid et hit. Foto: Privatfoto

Selvom Michael og Grethe beskæftiger sig med det, de allerhelst vil, er de også begyndt at tænke på, hvad der skal ske med gården i fremtiden. Deres to sønner på 40 og 33 år har ikke lyst til at overtage gården.

De er derfor så småt begyndt at stikke en føler ud for at finde nogen, der kunne tænke sig at drive besøgsgården videre, når de om nogle år føler, at det er tid til at trække sig tilbage.

- Ejendommen ligger kun 30 minutter fra København, men det gør så også, at den er dyr at købe, den vil måske koste 6,5 mio. kr., så det skal være nogle med en opsparing, som banken vil låne pengene til. Men den, der går hjemme, kan betale for driften, mens den anden har arbejde ved siden af, siger Michael, som kunne forestille sig, at en dyreglad lærer eller pædagog, som er på udkig efter at prøve noget nyt, kunne være et bud på en, der kunne føre besøgsgården videre.

- Det er vigtigt for os, at besøgsgården ikke bliver for kommerciel med flere grupper om dagen, fordi vi har et tillidsforhold til de institutioner, som kommer her, og de netop godt kan lide den ro, der er, når der ikke er for mange institutioner samlet på en gang, forklarer Michael.

Mens Grethe styrer rideturene, giver Michael en rundtur på den 20 ha. store ejendom i den gamle Massey Ferguson 30-traktor fra 1960. Foto: Privatfoto

To-families ejendom

Kastanjevang har den fordel, at det er en to-families ejendom, og at der derfor er mulighed for at lave en blid overgang med en familie, der kunne være interesseret i på sigt at overtage besøgsgården. Lige nu står den ene del på 115 kvm ubeboet, og den tæller stue med køkken-alrum, værelse, hems og badeværelse. Selv bor Michael og Grethe i de resterende 167 kvm. bolig. Derudover er der faciliteter til besøgende som blandt andet puslepladser og gæstetoiletter.

- På sigt vil vi gerne købe et lille sommerhus og nyde livet der, så længe vi kan. Men vi sælger ikke Kastanjevang, før vi har et nyt par i kikkerten, slutter Michael.

Du kan læse mere om besøgsgården på kastanjevang.dk

Dyrevelfærden har førsteprioritet på Kastanjevang, hvor alle dyr går på friland og blandt andet har rig adgang til læskure. Foto: Privatfoto
  • På Kastanjevang Besøgsgård i Slagslunde tilbyder Michael Damm og Grethe Rønne børne- og vuggestuebørn bondegårdsbesøg i trygge rammer, hvor der er ro til at opleve dyrene.. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På den populære ridetur kan de mindste børn overvinde sig selv ved at skulle op på den store hest. Foto: Privat
  • Michael Damm og Grethe Rønne beskæftiger sig på besøgsgården med det, de allerhelst vil. Men de tænker også over fremtiden, og hvem der skal drive besøgsgården videre, når de om nogle år føler, det er tid til at trække sig tilbage. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Læring er en vigtig del af bondegårdsbesøget. Børnene lærer om dyrene, og de får lov til at være med til at fodre dyrene. De lærer også om kornsorter og får vist, hvordan korn bliver til mel, og hvordan man malker en ko. Foto: Privatfoto
  • Ved siden af besøgsgården driver Michael busselskabet Damm Tours, som fragter institutionsbørnene på bondegårdsbesøg. Børnene synes, det er sjovt, han både er buschauffør og bondemand. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I tilfælde af regnvejr kan børnehavebørnene spise under tag. Foto: Privatfoto
  • Børnehaverne og vuggestuerne har selv madpakker med, som de spiser ved bord/bænk-sættene i haven, hvor der også er legeredskaber. Træhestene med sadler er altid et hit. Foto: Privatfoto
  • Mens Grethe styrer rideturene, giver Michael en rundtur på den 20 ha. store ejendom i den gamle Massey Ferguson 30-traktor fra 1960. Foto: Privatfoto
  • Dyrevelfærden har førsteprioritet på Kastanjevang, hvor alle dyr går på friland og blandt andet har rig adgang til læskure. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken