Annonce
Landbrug

Helhedstænkning skal gøre økologi mere klimavenlig

- Vi har behov for helhedstænkning, og vi har behov for, at økologien står frem som et kulturelt projekt, sagde Jostein Hertwig, der er chef for BERAS International Foundation. Det er et FN-projekt om, hvordan økologiske landmænd kan bidrage til bæredygtige fødevaresystemer. Foto: Denny Michael Jakobsen

På årets Økologiske Inspirationsdag hos VKST i Sorø var der fokus på, hvordan økologien kan blive mere klimavenlig.

Økologi har nu passeret 10 procent af det samlede danske landbrugsareal, og at interessen for økologi er stor viste årets Økologiske Inspirationsdag hos VKST i Sorø, der med 112 tilmeldte var det største antal til dato.

Med en klode, der bliver mere og mere overbefolket, og hvor alarmklokkerne ringer over den globale opvarmning, var klimadiskussionen en af årets temaer på inspirationsdagen.

En af de udfordringer, økologerne slås med, er da også klimabelastningen.

- Dilemmaet er, at jo mere intensivt vi driver økologisk landbrug, jo mere reducerer vi klimabelastningen, sagde chefkonsulent Lisbeth F. Hansen fra Økologisk VKST i oplægget om økologiens klimadilemma, som hun havde overtaget fra professor Jørgen E. Olsen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, fordi han var blevet forhindret i at deltage.

- Klimaaftrykket af mælk fra 23 økologiske kvægbedrifter viser nogenlunde samme aftryk som hos konventionelle. Men når det kommer til svin og æg er de økologiske bedrifter mere belastende end konventionelle, fordi de kræver større produktion, forklarede Lisbeth F Hansen og fortsatte:

- Økologisk landbrug har højere klimabelastning pr. produceret enhed, fordi produktiviteten er lavere end i konventionelt landbrug, men lavere klimabelastning pr. arealenhed på grund af lavere input og færre dyr. Det er også derfor, man får nogle gnidninger i debatten alt efter, hvilke tal man tager udgangspunkt i, sagde Lisbeth F. Hansen.

Hun forklarede, at soja, der bruges i konventionelt foder til særligt grise, og som normalt importeres fra Sydamerika, i beregningen er omregnet til, hvad det ville udlede at producere det i Danmark, mens aftrykket fra transporten af sojaen ikke er talt med.

Arealforbruget ved at producere 1 kg. grisekød er 8 kvm. for konventionelt, mens det er 12 kvm. for økologisk drift, mens det for 1 kg. oksekød er 24 kvm. for konventionelt og 30 kvm. for økologisk drift.

"Det er svært at finde et argument for at fjerne regnormene i jorden, men det er en udfordring, når det er økologi, fordi de fleste bruger pløjefri dyrkning sammen med glyfosat."

Ole Nørby, Nørbys Grøntsager
På Økologisk Inspirationsdag blev økologer og andre interesserede fagligt opdaterede. Med 112 tilmeldte var det det hidtil største fremmøde på økodagen hos VKST i Sorø. Foto: Denny Michael Jakobsen

Højere udbytte skal der til

Hun fortalte videre, at tiltag til at øge jordfrugtbarheden øger udledningen af CO2 med fx lattergas.

- Hvad kan man så gøre? Der er ikke meget forskel på at tage et kløverbaseret system i brug i stedet. Til gengæld hjælper bedre teknologi som fx biogas på klimabelastningen, det er faktisk det eneste, der virker, fortalte Lisbeth F. Hansen.

Ifølge Jørgen E. Olsens analyser kan man godt tilføre organisk stof til jorden i form af øget plantevækst som halm, efterafgrøder og græsmarker, men hvis det for alvor skal batte noget, skal der i sidste ende mere skov til.

En stigende global efterspørgsel vil øge landbrugsarealet, og derfor er hans konklusion, at der er behov for at skabe højere udbytter med hjælp af teknologi, at mindske madspildet og et mindre animalsk forbrug.

Ole Nørby fra Nørbys Grøntsager på Stevns fortalte om, hvordan han forsøger at kombinere økologi med minimal jordbearbejdning, hvilket er en udfordring, når man ikke kan bruge glyfosat. Det kræver en effektiv radrenser, som han sagde. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kredsløbslandbrug

Klimaet og det økologiske kredsløbslandbrug var også på programmet ved norske Jostein Hertwig, som er chef for BERAS International Foundation. Det er et FN-projekt om, hvordan økologiske landmænd kan bidrage til bæredygtige fødevaresystemer.

Jostein Hertwig har en baggrund som advokat, men han har også selv dyrket økologisk landbrug med grøntsager, frugt og bær.

- Ifølge FN kommer 30-50 procent af klimabelastningen fra den mad, vi spiser. Med FN's Verdensmål har vi fået en fantastisk værktøjskasse at arbejde med, og ingen andre sektorer har så store muligheder som landbruget, fortalte Jostein Hertwig.

Konkret har Beras-projektet 48 modelgårde i Østersøregionen, hvor man ser på, hvad det rent praktisk er muligt at gøre. Det har foreløbig udmøntet sig i et bind med fire bøger med vejledninger i økologisk kredsløbslandbrug kaldet Ecological Recycling Agriculture.

- Det er det mest omfattende, der er skrevet om økologisk landbrug i 30 år, som Jostein Hertwig sagde.

Vejledningerne er ikke produceret i så mange eksemplarer, men hvis man er interesseret i vejledningerne, som er på engelsk, kan de hentes på denne hjemmeside: http://beras.eu/what-we-do/era-guidelines

Lisberth F. Hansen, chefkonsulent i Økologisk VKST, sagde, der ligger et dilemma i, at jo mere intensivt vi driver økologisk landbrug, jo mere reducerer vi klimabelastningen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Behov for helhedstænkning

Emner som jordbundens frugtbarhed, plantebeskyttelse, dyrehold, sædskifte og gårdsamarbejde er blandt byggestenene i bøgerne. Der er bl.a. et eksempel på en gård, som fra 1991-2005 har øget kulstofmængden med 5.725 kg. Gården har øget humusindholdet fra 2,12 til 2,31 procent, hvilket er op imod 400 kg. kulstof pr. ha. pr. år.

- Vi har behov for helhedstænkning, og vi har behov for, at økologien står frem som et kulturelt projekt. Vi må være proaktive og sige, at landbruget kan bidrage til at mindske CO2-udledningen, og vi skal kunne samarbejde med alle, også med konventionelle landmænd. Derudover skal vi spise mindre kød, eventuelt begynde at kigge mere i retning af græsmælk, og skabe vores eget grovfoder, forklarede Jostein Hertwig.

Deltagerne kunne vælge mellem en række forskellige faglige oplæg om alt fra "Det gode kontrolbesøg" til "Sådan prissætter jeg mine produkter". Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nørbys erfaringer

Inspirationsdagen bød også på en række faglige oplæg, hvor deltagerne selv kunne vælge, hvilke de fandt mest relevante. Der kunne vælges mellem emner som "Det gode kontrolbesøg", "Dyrkning af kvælstof", "Græsmælk" og "Bæredygtighed og jordfrugtbarhed".

Ole Nørby fra Nørbys Grøntsager på Stevns fortalte om sidstnævnte ud fra hans egne erfaringer. Han dyrker 24 ha. med korn, grøntsager og grøngødning ved Klippinge. Han bruger ikke længere husdyrgødning og fjernede ploven for et par år siden.

- Det er svært at finde et argument for at fjerne regnormene i jorden, men det er en udfordring, når det er økologi, fordi de fleste bruger pløjefri dyrkning sammen med glyfosat, sagde Ole Nørby.

Strategien er hele tiden at have grønne marker, ligesom maskinparken er blevet mindre.

- Det handler om at finde de små simple løsninger, som han sagde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsner jorden med fræser

Ole Nørby bruger altid tre plantefamilier ad gangen, nemlig græsser, bælgplanter og korsblomster, og han har bedst erfaring med at køre komposten på lige efter høst. Han bruger en fræser til at løsne jorden.

- Det er nødvendigt, indtil vi får jordfrugtbarheden op. Vi laver en overfladisk bearbejdning efter høsten kombineret med mikroorganismer og såning af vintergrønt. Ved at løsne jorden hjælper vi vintergrøntets rødder til en hurtig udvikling i dybden. Fræseren retter op på kantet og sammenpresset jord, forklarede Ole Nørby.

Hans fremgangsmåde, når han dyrker korn omfatter også at give lidt kalk, så planterne kommer godt i gang og tillige lidt magnesium, svovl og bor, ikke som en fuldgødskning, men lidt starthjælp til afgrøden.

Ukrudtet klarer han med radrenser og såning af efterafgrøder.

- En effektiv radrenser er vigtig i et pløjefrit system mod ukrudt, konkluderede Ole Nørby.

Der blev spurgt til, om en harve ikke kunne løsne jorden i stedet for fræseren.

- En harve får jorden til at ligge i klumper, og en harve er også stort materiel. Fræseren er nemmere at køre med, mente Ole Nørby.

  • - Vi har behov for helhedstænkning, og vi har behov for, at økologien står frem som et kulturelt projekt, sagde Jostein Hertwig, der er chef for BERAS International Foundation. Det er et FN-projekt om, hvordan økologiske landmænd kan bidrage til bæredygtige fødevaresystemer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På Økologisk Inspirationsdag blev økologer og andre interesserede fagligt opdaterede. Med 112 tilmeldte var det det hidtil største fremmøde på økodagen hos VKST i Sorø. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Ole Nørby fra Nørbys Grøntsager på Stevns fortalte om, hvordan han forsøger at kombinere økologi med minimal jordbearbejdning, hvilket er en udfordring, når man ikke kan bruge glyfosat. Det kræver en effektiv radrenser, som han sagde. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Lisberth F. Hansen, chefkonsulent i Økologisk VKST, sagde, der ligger et dilemma i, at jo mere intensivt vi driver økologisk landbrug, jo mere reducerer vi klimabelastningen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Deltagerne kunne vælge mellem en række forskellige faglige oplæg om alt fra "Det gode kontrolbesøg" til "Sådan prissætter jeg mine produkter". Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper vil redde nedrivningstruet vandtårn

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Lokal historiker: - Det er en katastrofe

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder