Annonce
Landbrug

Nye øko-regler lige om hjørnet

Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening arbejder på højtryk med en model, der muliggør brug af ikke-økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter. Stor relevans i det østlige Danmark med få husdyr.

Lige nu foregår der politiske forhandlinger både herhjemme og i EU om reglerne for, hvordan anvendelse af ikke økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter skal fastsættes fremover, lige som det også gælder reglerne for anvendelse af affald og recirkulerede næringsstoffer.

Ud over de økologiske gødningsregler, skal man som økolog også overholde de konventionelle regler for anvendelse af gødning og efterafgrøder i landbruget.

Ydermere sætter reglerne for økologisk arealtilskud også nogle begrænsninger, så alt i alt er det vilkår, som kan gøre det svært at overskue på den enkelte bedrift. Derfor havde Økologisk VKST indbudt chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Lars Holdensen, og Økologisk VKST's egen konsulent Darran Thomsen til at give forsamlingen på årsmødet en orientering om de nye regler for økologisk produktion.

Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer sidder centralt placeret i forhandlingerne om de nye gødningsregler, og han tror på en ændring snart. Foto: Jens Henrik Nybo

Nyt regelsæt tæt på

Lars Holdensen sidder centralt placeret i de igangværende forhandlinger, og havde disse bud på, hvilke nye regler og betingelser der bliver gældende fremadrettet:

- Jeg er tæt på at tro, at vi får en ændring i plantedække-bekendtgørelsen fra gødningsåret 2019/20 og med op til 25 procent kvælstoffikserende planter i de pligtige efterafgrøder, sagde han.

Om effekten af den model, der arbejdes med, nævnte han, at det vil skabe bedre sædskifter, da ikke alle følger principper for et godt økologisk sædskifte, der optimerer næringsforsyningen gennem valg af afgrøder, grøngødning og metoder.

Darran Thomsen fra Økologisk VKST ser store fordele i gylle fra biogasanlæg. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

En alternativ løsning

- Det vil skabe en efterspørgsel efter restprodukter som alternativ til ikke-økologisk husdyrgødning, samtidig med at imødekomme biogasanlæg som en løsning til at levere næringsstoffer til økologer, påpegede Lars Holdensen.

Han oplyste tillige, at der fastsættes en øvre grænse for import af konventionel husdyrgødning og supplerede:

- Modellen gør det muligt at "skrue" på de 40/60 kg udnyttet N pr. hektar fra ikke-økologisk husdyrgødning i takt med, at der kommer flere økologer, samt at flere restprodukter bliver tilgængelige, sagde han.

Det var også hans opfattelse, at det vil skabe incitament til at øge andelen af økologisk gødning og biomasser, der er tilladte i økologien i de biogasanlæg, der ønsker at afsætte næringsstoffer til økologer.

Endelig påpegede han, at der kan komme øget opmærksomhed på behovet for samarbejde mellem husdyrproducenter og producenter med planteavl eller grøntsager. Kort og godt: Halm for gødning.

Der blev diskuteret flittigt ved bordene, når man skulle forhold sig til, hvorvidt de nye regler ville betyde udvikling eller afvikling for økologien. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye regler i praksis

Økologikonsulent i Økologisk VKST, Darran Thomsen, gav bud på, hvad de nye regler fagligt og praktisk ville få af betydning. Han kom omkring mulige sædskifteændringer, grøngødninger, bælgplanteprocenter samt samarbejdsmuligheder, hvis man fremover vil bruge konventionel husdyrgødning og eventuelt biogasgylle.

Han mener, at der er kæmpe fordele i gylle fra biogasanlæg - ofte med et lavt udnyttelseskrav, et højt kvælstofindhold og altid med analyser tilgængelige samt med op til 60 kg N fra husdyrgødning.

Han nævnte også, at man med fordel kan fokusere på bytte af gylle, så økologen kan bytte med den konventionelle og omvendt, samt biogas kan byttes med såvel økologen som den konventionelle. Han konkluderede:

- Det koster på DB2, hvis man ikke foretager sig noget, og også med de nye regler er der mange muligheder for at forbedre sædskifte og DB2, fastslog han.

Læs mere fra årsmødet

  • Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer sidder centralt placeret i forhandlingerne om de nye gødningsregler, og han tror på en ændring snart. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Darran Thomsen fra Økologisk VKST ser store fordele i gylle fra biogasanlæg. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Der blev diskuteret flittigt ved bordene, når man skulle forhold sig til, hvorvidt de nye regler ville betyde udvikling eller afvikling for økologien. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløser sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget