Annonce
Landbrug

Hvor by og land mødes

At storbyen trænger sig på landsbyen Pederstrup og Grantoftegaard ses tydeligt, som driftsbestyrer Rune Sørensen her viser. Foto: Jens Henrik Nybo

Grantoftegaard var engang et traditionelt landbrug uden for Ballerup, men er i dag et økologisk landbrug med en social opgave i at give personer med en problematisk bagage indhold og selvværd.

Det kan virke noget naturstridigt at se køer og får gå rundt på markerne og gnaske græs i sig, og umiddelbart bag foldene rejser sig en høj beboelsesblok.

Ligeså ejendommeligt er det, når man opdager, at den idylliske landsby Pederstrup nær Ballerup stadig indgår i by- og landmiljøet omkring den gamle Grantoftegaard.

Her - som i mange andre tilfælde I Danmark - er det storbyen, som har trængt sig ind på landmiljøet som en uundgåelig følge af befolkningstilvæksten.

Grantoftegaard var indtil 1991 et traditionelt landbrug, men netop på grund af Storkøbenhavns ekspansion og de skærpede regler om bl.a. husdyrhold og miljøregler, der fulgte med, valgte den daværende gårdejer at kapitulere i forhold til at kunne drive sit landbrug videre på en rentabel vis.

Derpå overtog Ballerup Kommune gården, og her løstes opgaver inden for beskæftigelse, uddannelse og miljøvenlig naturpleje.

I Cafëbutikken sælges der også varer, som ikke er produceret på Grantoftegaard, men de er stadig økologiske. Foto: Jens Henrik Nybo

"På kant med livet"

I dag er Grantoftegaard ejet af den Erhvervsdrivende Fond Grantoftegaard med Ballerup Kommune som stifter. Grantoftegaard har siden 2001 fungeret som en socialøkonomisk virksomhed, der fortsat skal skabe udvikling af moderne økologisk landbrugsproduktion med fokus på grundvandsbeskyttelse.

Landbruget er fundament og ramme om den sociale og uddannelsesmæssige virksomhed. Henved 50 ledige fra 15 til 63 år har deres daglige gang her med løsning af opgaver, som kan bringe dem videre inden for job som kantine, butiksassistent, gartneri samt ikke mindst landbrug. Eller komme i gang med en uddannelse.

Borgerne har vidt forskellige personlige forhold med i bagagen, men fælles for dem er, at de er "på kant med livet", som direktøren, Tanja Höper, udtrykker det:

- En af vores opgaver er at gøre borgerne parate til at kunne tage et job ude i erhvervslivet, blandt andet ved at give dem et meningsfyldt arbejde. Vi er en arbejdsplads kendetegnet ved hjemlighed og udramatisk omsorg, men vi praktiserer også en pædagogik med konsekvens, og de udstukne regler og rammer skal overholdes. Hvis der ikke er retningslinjer, eksempelvis i forhold til mødetider, kan vi jo ikke sende dem ud på arbejdsmarkedet, forklarer hun.

20 er ansat på fuld tid, otte er i beskyttet beskæftigelse, to i fleksjob og én i skånejob. Alle er er på overenskomstløn.

Grantoftegaard ligger på Pederstrupvej 69, 2750 Ballerup.
Cafébutikken holder åbent tirsdag - fredag kl. 11-15 og lørdag - søndag kl. 10 - 16.
Er man interesseret i at besøge gården, er der åbne stalde, tilgængelige folde, aktive rundvisninger og sæsonbetonede arrangementer.
Grantoftegaard kan kontaktes på tlf. 88185830 eller grantoftegaard@grantoftegaard.
Læs mere på www.grantoftegaard.dk eller Facebook/Grantoftegaard.

Rune Sørensen sætter en ære i, at Grantoftegaard producerer velsmagende kød fra lammene og kreaturerne. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturpleje

Grantoftegaard drives hundrede procent økologisk, og der rådes over ca. 1.200 hektar jord, hvoraf kun de 80 ejes af gården. Resten er forpagtede arealer, fordelt over otte nabokommuner.

På det samlede areal dyrkes 800 hektar med hvede til brød samt andre korn- og frøafgrøder.

De øvrige arealer er henlagt til vedvarende græs- og naturarealer, hvor der foretages naturpleje, herunder bjørneklo-bekæmpelse. Naturplejen foregår ved afgræsning, som gårdens dyrehold på 300 får med lam og hundrede kreaturer sørger for.

Grantoftegaard råder over en større maskinpark, dog ikke pressere og møgspredere. Rune Sørensen er driftsbestyrer for hele landbruget, herunder også gartneriet. Han siger:

- Der ligger selvfølgelig en opgave i at bevare overblikket over de mange hektarer, når de er placeret over store afstande. Den helt store udfordring er dog at have styr på mere end 400 individuelle marknumre, men det lykkes nu meget godt af markholdet, fortæller han.

At det er de yngre mænd, som særligt interesserer sig for landbruget, har nok også meget at gøre med de store maskiner og at køre med dem, mener han:

- Men også pasning og fodring af dyrene tiltrækker meget. Det er en fornøjelse at se, at de unge ved at arbejde med det, som interesserer dem, kalder nye evner og egenskaber frem hos dem, og derved giver dem et tiltrængt behov for anerkendelse og succes. For manges vedkommende har de haft en følelse af ikke at slå til og du til noget, siger Rune Sørensen.

Friske grøntsager kan købes af kunderne året rundt. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Et tilløbsstykke

Grantoftegaard har sin egen yderst velbesøgte økologiske cafébutik, hvorfra der sælges en række af gårdens egne produkter i form af flere end 50 forskellige grøntsager og krydderurter tillige med mel, som stammer fra kornet, samt kød fra lammene og limousine-køerne.

Grisekød er de dog ikke leveringsdygtige i, da det på grund af den bynære beliggenhed ikke er tilladt at holde grise. Få grise grynter dog rundt på en lille fold, men det er mere af hensyn til de mange besøg af børnefamilier og skoleklasser, hvor børnene får mulighed for at klappe grisebasserne.

Netop Grantoftegaards udadvendte profil er vigtigt i samspillet med omverdenen. Flere end 50.000 besøgende kommer årligt, og både hverdagens aktiviteter og særligt tilrettelagte arrangementer er populære for skoler, institutioner og andre borgere.

- Det er især et tilløbsstykke hver gang, fårene lemmer, og de mange hundrede nye lam kommer til verden, ligesom det også er et hit at se fårene blive klippet, honningen slynges og høsten er bjerget, fortæller Rune Sørensen.

Denne betalingsmaskine, som modtager kontanter, har igennem alle årene ikke været tømt for indhold af uærlige sjæle en eneste gang. Foto: Jens Henrik Nybo
Tanja Höper ved indgangen til Cafébutikken har siddet i chefstolen i blot et år. Foto: Jens Henrik Nybo
Staldene står åbne i bestemte tidsrum for publikum. Især børnene er begejstrede, når de ser dyrene. Foto: Jens Henrik Nybo
Disse to limousiner kommer sammen med deres artsfæller på græs til april. Foto: Jens Henrik Nybo
Familiens enlige sorte får! Foto: Jens Henrik Nybo
Jan bag rattet i den store traktor. Følelsen af at slå til med meningsfyldt arbejde er fælles for de unge borgere på Grantoftegaard. Foto: Jens Henrik Nybo
  • At storbyen trænger sig på landsbyen Pederstrup og Grantoftegaard ses tydeligt, som driftsbestyrer Rune Sørensen her viser. Foto: Jens Henrik Nybo
  • I Cafëbutikken sælges der også varer, som ikke er produceret på Grantoftegaard, men de er stadig økologiske. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Rune Sørensen sætter en ære i, at Grantoftegaard producerer velsmagende kød fra lammene og kreaturerne. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Friske grøntsager kan købes af kunderne året rundt. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Denne betalingsmaskine, som modtager kontanter, har igennem alle årene ikke været tømt for indhold af uærlige sjæle en eneste gang. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Tanja Höper ved indgangen til Cafébutikken har siddet i chefstolen i blot et år. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Staldene står åbne i bestemte tidsrum for publikum. Især børnene er begejstrede, når de ser dyrene. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Disse to limousiner kommer sammen med deres artsfæller på græs til april. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Familiens enlige sorte får! Foto: Jens Henrik Nybo
  • Jan bag rattet i den store traktor. Følelsen af at slå til med meningsfyldt arbejde er fælles for de unge borgere på Grantoftegaard. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland