Annonce
Erhverv

Kamp for at bevare sukkerfabrikkerne

Op imod 400 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret. Foto: Denny Michael Jakobsen

Der er brug for flere roearealer tæt på sukkerfabrikkerne, og derfor indeholder ny brancheaftale et ekstra tillæg til de nærmeste roedyrkere.

Krisen kradser i sukkerroeindustrien efter, at EU gav markedet frit, så alle lande i Europa kan producere alt det sukker, de vil. Sukkerprisen er presset i bund, og det går ud over roedyrkerne, der ikke længere kan få den pris for deres sukkerroer som i fordums tid, hvor roerne blev betegnet som det hvide guld.

Nordic Sugar har måttet sande, at de lave priser har fået flere til at drosle ned på roearealerne, så der er ledig kapacitet på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing F. Den tyske moderkoncern Nordzucker meddelte i december, at den står foran et gigantminus på over 300 millioner kroner og har derfor sat gang i en sparerunde på 150 millioner kroner primært på det administrative område.

Samtidig er flere sukkerfabrikker lukket i Europa, blandt andet i Frankrig. Men krisen i branchen må ikke gå ud over de danske sukkerfabrikker, lyder det fra Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.

Han præsenterede sammen med Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter, torsdag en ny brancheaftale på Roedagen i Holeby.

- Vi har en fælles opgave i at bevare de danske sukkerfabrikker ved at give dem en større volumen. Jeg håber, I vil være med til det, for det er der behov for, sagde han til de op imod 400 forsamlede, der på Roedagen fik nyeste viden fra forsøgsmarkerne.

En del af brancheaftalen går derfor ud på at forsøge at få flere af de lokale dyrkere, der er faldet fra til igen at dyrke sukkerroer. Dyrkere, der leverer roer inden for en afstand af 34 kilometer fra fabrikken, vil fremover modtage en logistik-præmie på 10 kroner pr. ton rene roer, og for dyrkere med en afstand på 16-34 km fra fabrikken aftrappes præmien lineært.

- Vi skal have optimismen tilbage i roedyrkningen, sagde roeformand Jørn Dalby ved præsentationen af den nye brancheaftale. Foto: Denny Michael Jakobsen

Kompensation

Af andre nye tiltag i brancheaftalen, der gælder fra sæsonen 2020/21 og frem, indtil den ændres eller opsiges af en af parterne, kan nævnes, at roedyrkerne fremover kan købe roefrø fra andre udbydere end Nordic Sugar, der hidtil har stået for salget for frøfirmaerne.

- Vi håber, at det kan skabe større konkurrence i markedet, siger Jørn Dalby.

Derudover bliver tillægget for tidlige roeleverancer i september øget med 25 procent, og dyrkere, der høstede et udbytte under 85 procent af deres fem-års gennemsnit i tørkeåret 2018, kan se frem til at få deres arealkrav for 2020/21 tilpasset, så arealkravet beregnes med et udbytte på 85 procent.

- Jeg er tilfreds. Vi er nået til enighed i god tid, men vi må acceptere, at tiden ikke er til prisstigninger på roer. Men de samlede tiltag skulle gerne gøre det nemmere at være roedyrker, og med det øgede tillæg for tidlige roeleverancer slipper vi fremover for diskussionen om, hvornår vi skal starte roekampagnen, siger Jørn Dalby.

- Men det vigtigste er at få optimismen tilbage i roedyrkningen og få større volumen på fabrikkerne. Fabrikkerne skal helst køre 120 døgn for at løbe rundt, og det kommer de ikke til i år. Vi er nervøse for, at en af fabrikkerne vil lukke på et tidspunkt. Der bliver lukket fabrikker rundt om i Europa, også i Frankrig, hvilket ville have været helt usandsynligt for bare få år siden, fortsætter Jørn Dalby.

Roedyrkerne kan for 2020/21 vælge mellem to et-årige kontrakter med enten fast eller variabel pris afhængig af Nordic Sugars regnskabsresultat og to tre-årige kontrakter også med enten fast eller variabel pris.

Bo Secher erklærede sig også tilfreds med aftalen og indbød roedyrkerne til informationsmøder om den nye brancheaftale 17. juni klokken 9.30-11.00 i kantinen på sukkerfabrikken i Nakskov på Tietgensvej 1 og 19. juni klokken 19.00-20.30 i kantinen på sukkerfabrikken på Østerbrogade 2 i Nykøbing.

Læs også artiklen "Tæt på optimal vækstsæson i LF landbrug" i fredagens Folketidende.

  • Op imod 400 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • - Vi skal have optimismen tilbage i roedyrkningen, sagde roeformand Jørn Dalby ved præsentationen af den nye brancheaftale. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan