Annonce
Landbrug

Kamp for at bevare sukkerfabrikkerne

- Vi skal have optimismen tilbage i roedyrkningen, sagde roeformand Jørn Dalby ved præsentationen af den nye brancheaftale. Foto: Denny Michael Jakobsen

Der er brug for flere roearealer tæt på sukkerfabrikkerne, og derfor indeholder ny brancheaftale et ekstra tillæg til de nærmeste roedyrkere.

Krisen kradser i sukkerroeindustrien efter at EU gav markedet frit, så alle lande i Europa kan producere alt det sukker, de vil. Sukkerprisen er presset i bund, og det går ud over roedyrkerne, der ikke længere kan få den pris for deres sukkerroer som i fordums tid, hvor roerne blev betegnet som det hvide guld.

Nordic Sugar har måttet sande, at de lave priser har fået flere til at drosle ned på roearealerne, så der er ledig kapacitet på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing F. Den tyske moderkoncern Nordzucker, meddelte i december, at den står foran et gigantminus på over 300 millioner kroner og har derfor sat gang i en sparerunde på 150 millioner kroner primært på det administrative område.

Samtidig er flere sukkerfabrikker lukket i Europa, bl.a. i Frankrig. Men krisen i branchen må ikke gå ud over de danske sukkerfabrikker, lyder det fra Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.

Han præsenterede sammen med Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter, torsdag en ny brancheaftale på Roedagen i Holeby.

- Vi har en fælles opgave i at bevare de danske sukkerfabrikker ved at give dem en større volumen. Jeg håber, I vil være med til det, for det er der behov for, sagde han til de omkring 600 forsamlede, der på Roedagen fik nyeste viden fra forsøgsmarkerne.

En del af brancheaftalen går derfor ud på at forsøge at få flere af de lokale dyrkere, der er faldet fra, til igen at dyrke sukkerroer. Dyrkere, der leverer roer inden for en afstand af 34 km fra fabrikken, vil fremover modtage en logistik-præmie på 10 kr. pr. ton rene roer, og for dyrkere med en afstand på 16-34 km fra fabrikken aftrappes præmien lineært.

Omkring 600 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret. Foto: Denny Michael Jakobsen

Kompensation for tidlig roestart

Af andre nye tiltag i brancheaftalen, der gælder fra sæsonen 2020/21 og frem, indtil den ændres eller opsiges af en af parterne, kan nævnes, at roedyrkerne fremover kan købe roefrø fra andre udbydere end Nordic Sugar, der hidtil har stået for salget for frøfirmaerne.

- Vi håber, at det kan skabe større konkurrence i markedet, siger Jørn Dalby.

Derudover bliver tillægget for tidlige roeleverancer i september øget med 25 procent, og dyrkere, der høstede et udbytte under 85 procent af deres 5-års gennemsnit i tørkeåret 2018, kan se frem til at få deres arealkrav for 2020/21 tilpasset, så arealkravet beregnes med et udbytte på 85 procent.

- Jeg er tilfreds. Vi er nået til enighed i god tid, men vi må acceptere, at tiden ikke er til prisstigninger på roer. Men de samlede tiltag skulle gerne gøre det nemmere at være roedyrker, og med det øgede tillæg for tidlige roeleverancer slipper vi fremover for diskussionen om, hvornår vi skal starte roekampagnen, siger Jørn Dalby.

- Men det vigtigste er at få optimismen tilbage i roedyrkningen og få større volumen på fabrikkerne. Fabrikkerne skal helst køre 120 døgn for at løbe rundt, og det kommer de ikke til i år. Vi er nervøse for, at en af fabrikkerne vil lukke på et tidspunkt. Der bliver lukket fabrikker rundt om i Europa, også i Frankrig, hvilket ville have været helt usandsynligt for bare få år siden, fortsætter Jørn Dalby.

Roedyrkerne kan for 2020/21 vælge mellem to 1-årige kontrakter med enten fast eller variabel pris afhængig af Nordic Sugars regnskabsresultat og to 3-årige kontrakter også med enten fast eller variabel pris.

Bo Secher erklærede sig også tilfreds med aftalen og indbød roedyrkerne til informationsmøder om den nye brancheaftale 17. juni kl. 9.30-11.00 i kantinen på sukkerfabrikken i Nakskov på Tietgensvej 1 og 19. juni kl. 19.00-20.30 i kantinen på sukkerfabrikken på Østerbrogade 2 i Nykøbing.

  • - Vi skal have optimismen tilbage i roedyrkningen, sagde roeformand Jørn Dalby ved præsentationen af den nye brancheaftale. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Omkring 600 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget