Annonce
Lokal nyt

Ophedet debat om salg af sommerhuse

Holger Schou Rasmussen var den eneste i panelet, der talte varmt for at lade udlændinge købe danske sommerhuse. Folketingsmedlemmet Birgitte Bergmann (til venstre), byrådsmedlemmet Peter Nielsen fra Varde Kommune og Carlos Vilaro Lassen (til højre) fra Feriehusudlejernes Brancheforening advarede mod at ændre reglerne. Foto: David Arnholm

Det vækker stærke følelser, når danskerne drøfter forbuddet mod salg af sommerhuse til udlændinge.

LOLLAND-FALSTER - Det er noget af det mest følelsesladede, vi har drøftet i feriehusbranchen.

Sådan lød det i indledningen, da Carlos Vilaro Lassen, der er administrerende direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, på Folkemødet bød velkommen til en debat om salg af danske sommerhuse til udlændinge. Man mærkede da også tydeligt engagementet, da debatten gik i gang.

Her advokerede flere for, at en sløjfning af det danske forbud vil kunne føre til, at rige tyskere opkøber sommerhuse, som så vil stå tomme en stor del af året. Men med i panelet var også Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), der længe er gået imod partilinjen og har advokeret for, at det vil være godt for Lolland, hvis tyskere og andre udlændinge kan få lov.

- Jeg ved ikke, om Danmark tror, vi er Cote d'Azur, og at vi bliver overfaldet af udenlandske millionærer, sagde han og tilføjede, at der er noget paradoksalt i, at danskere gerne må købe sommerhuse i andre lande, mens vi ikke vil lade borgere fra andre lande købe sommerhuse hos os.

Carlos Vilaro Lassen, der er administrerende direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, agerede både ordstyrer, interviewer og debattør, og flere blandt publikum fik ordet. Foto: David Arnholm

Står stejlt på det

Hans modparter så helt anderledes på det.

- Hvem ejer ejendommene i London og Paris? Det gør de rige arabere og kinesere, sagde eksempelvis det nyvalgte folketingsmedlem Birgitte Bergmann (K) fra Helsingør.

Byrådsmedlem Peter Nielsen (V) fra Varde Kommune forsvarede også forbuddet.

- Vi synes, vi skal stoppe diskussionen. Vi er ikke glade for det og står stejlt på det, sagde han.

Carlos Vilaro Lassen advarede også mod at ophæve forbuddet, da han frygter, at udenlandske rigmænd ikke vil være interesseret i at udleje deres sommerhuse - en frygt, Peter Nielsen deler, for 12 procent af omsætningen i Varde Kommune kommer fra turisme.

- Vi er bange. Vi ved ikke, hvad vi går ind til, sagde han og påpegede, at der alene i Hamborg bor 50.000, der er millionærer i euro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lav forsøgsprojekt

Men man behøver ikke ophæve forbuddet i hele landet, foreslog Holger Schou Rasmussen.

- Hvis Varde Kommune ikke vil have det, men Lolland Kommune vil, så lav et forsøgsprojekt, sagde han og tilføjede, at det ikke kun er rigmænd, der ønsker at købe huse til sig selv.

- Nogle af dem, der vil købe, vil bygge store sommerhuse til udlejning, og det er vigtigt, der kommer turister til Danmark, bemærkede Holger Schou Rasmussen og fik opbakning fra en blandt publikum.

- De taler om det, som om at hvis det er en udlænding, der ejer det, bliver det ikke udlejet. Det passer ikke. Jeg lejer mit hus i Spanien ud, sagde en mand og forklarede, at han jo ikke bare - i modsætning til hvis det lå i hans hjemland - spontant kan tage en weekend i sommerhuset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Milliarder rigere

Opbakning fik Holger Schou Rasmussen også fra Ole Egholm, som ejer Dansk Brancheanalyse.

- Når jeg laver kalkulen, holder vi os selv meget tilbage ved ikke at lade udlændinge købe. Efterspørgslen efter sommerhuse vil blive meget større, så priserne vil stige måske 20 procent. Så Danmark vil blive milliarder rigere. Derefter vil der komme behov for flere huse, så der kommer gang i byggeriet i Udkantsdanmark, sagde han.

- Det er rigtigt, at det giver et boost og vil gøre os mere velhavende på den korte bane. Men det er at pisse i bukserne, lød svaret fra Poul Fejer Christiansen, der er vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Han skød også med skarpt mod Lolland og Holger Schou Rasmussen:

- De vil ikke gide at købe hos dig. Der skal være noget attraktivt, og det er der for lidt af hos dig.

Samme holdning gav Birgitte Bergmann udtryk for.

- Hvis jeg skulle gøre Lolland attraktivt, ville jeg lave nogle stedbundne oplevelser, så det er attraktivt at komme der, sagde hun.

Men Holger Schou Rasmussen afviste kritikken og påpegede, at Lolland Kommune er den kommune i Region Sjælland, der har flest overnattende gæster:

- Tyskerne efterspørger vores kyst, fastslog han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på kysterne

Men netop hensynet til kysterne fik arkitekt og byplanlægger Anna Brix Studsholt til at advare.

- Til sidst er kysten plastret til med sommerhuse. Det er derfor, de vil sælge på Lolland: De har fået for mange grunde, men dem skulle de aldrig have udlagt, sagde hun.

- Jeg synes, det er noget ævl. Der er masser af kyst, hvor der er plads til at sælge. Der kan udnyttes rigtig meget, uden at vi spolerer naturen, svarede Holger Schou Rasmussen, som også gik i rette med opfattelsen af, at Lolland Kommune bare kan investere i at gøre sig attraktiv.

- Det virker, som om I tror, Lolland har en chance for at få kapital uden at få sommerhuse først. Det er en forskruet opfattelse. Kapitalen til aktiviteter kommer samtidig med sommerhusene, for der er ikke danskere, der ønsker at investere i Lolland, sagde han og uddybede:

- Hvis vi åbner for det her, åbner vi for, at tyske selskaber vil investere i rummelige sommerhuse til udlejning i Danmark. Mecklenburg-Vorpommern er fuldstændig blokeret, så jeg tror, vi har mulighed for at tiltrække langt flere turister. De danskere, der ejer sommerhuse, gider ikke leje ud. Så lad os da få nogle udlændinge ind!

  • Holger Schou Rasmussen var den eneste i panelet, der talte varmt for at lade udlændinge købe danske sommerhuse. Folketingsmedlemmet Birgitte Bergmann (til venstre), byrådsmedlemmet Peter Nielsen fra Varde Kommune og Carlos Vilaro Lassen (til højre) fra Feriehusudlejernes Brancheforening advarede mod at ændre reglerne. Foto: David Arnholm
  • Carlos Vilaro Lassen, der er administrerende direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, agerede både ordstyrer, interviewer og debattør, og flere blandt publikum fik ordet. Foto: David Arnholm
Annonce
Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lokal historiker: - Det er en katastrofe

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder