Annonce
Guldborgsund

Derfor er der kunst i fængslet

Claus Carstensens værk "Doing Time" kostede 3,6 millioner kroner. Figurerne forestiller Carstensen selv og nogle af hans venner - og det er typisk for Claus Carstensen, fortalte Adrian Lloyd Hughes. Foto: Torben Eskerod

Kunst for 5,8 millioner kroner pynter i Storstrøm Fængsel. Det forarger nogle, men spiller en vigtig rolle.

NORDFALSTER Er det en god idé at bruge penge på at udsmykke fængsler? Sådan lød det store spørgsmål i en Folkemødet-debat, som tog udgangspunkt i Storstrøm Fængsel.

Her er der - helt i tråd med reglerne for statslige byggerier - brugt 5,8 millioner kroner på kunst. Det svarer til 1,5 procent af håndværkerudgifterne eksklusive moms, og det er man forpligtet til ifølge kunstcirkulæret. 2,2 millioner kroner er brugt på vægmaleriet "Panorama" udført af John Kørner og 3,6 millioner kroner på skulpturgruppen "Doing Time" udført af Claus Carstensen.

Billedkunstner og filosof Dorte Jelstrup og journalist Adrian Lloyd Hughes drøftede på Folkemødet, om det er en god idé, at der er investeret millioner af kroner i at udsmykke Storstrøm Fængsel. Foto: David Arnholm

"Komplet idioti"

Men det har forarget flere - blandt andre Berlingskes kulturredaktør, Anne Sophia Hermansen, der i en klumme kaldte det "komplet idioti".

- Hvem er det geni, der har fundet på, at et kunstcirkulære skal øremærke millioner af skattekroner til en flok kriminelle? Få det dog ændret, lød hendes ønske.

Den opfordring tog den ene af de to debattører på Folkemødet - kulturjournalisten Adrian Lloyd Hughes fra Danmarks Radio - i stiv arm.

- Anne Sophia Hermansen passer sit arbejde som borgerlig kommentator, og det er oplagt for hende at problematisere, hvad vi bruger kunst til, sagde han og tilføjede, at hendes kritik spiller på en generel modvilje mod indsatte i fængslerne.

- Vi er vrede over, at de har overtrådt loven, og vi synes ikke, de skal spise godt, og at deres madrasser skal være alt for bløde. Så Anne Sophia Hermansen spiller ind i dagsordenen "hvor godt skal de egentlig have det i danske fængsler?"

John Kørners værk "Panorama" pryder væggen i fængslets gymnastiksal. Pris: 2,2 millioner kroner. Foto: Torben Eskerod
Artiklen fortsætter efter annoncen

Animerer til forargelse

Den tråd blev samlet op af den anden debattør, billedkunstneren Dorte Jelstrup, der også er filosof og ekstern lektor ved Afdelingen for Filosofi og Videnskabsteori ved Roskilde Universitet.

- Man forsøger at animere til en forargelse over, at folk, der har begået en forbrydelse, har adgang til kunst med det sigte at få afviklet kunstcirkulæret. Men det er vigtigt for os som samfund, at vi vedbliver at have kunst i offentlige bygninger, sagde hun og gjorde det klart, at det også gælder i fængslerne.

Det hænger sammen med den måde, vi i Danmark ser på det med at straffe kriminelle.

- Vi smider ikke folk ned i et sort hul og kaster skorpioner ned til dem eller sætter dem på vand og brød. For os består straf i frihedsberøvelse. Det betyder, at der ikke er grundlag for at påføre folk yderligere lidelse. Tværtimod bør de tilbydes meget af det, vi andre tilbydes - adgang til aviser, uddannelse og kunstoplevelser, sagde hun.

Dorte Jelstrup tilføjede, at frihedsberøvelsen selvsagt betyder, at der er en masse ting, de indsatte ikke kan gøre. Men det vil være forkert at berøve dem deres mulighed for at blive kulturelt dannede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Irrelevant kunst

Anne Sophia Hermansen var ikke selv til stede, men det var hendes kollega Anna Libak, som påtog sig at uddybe kritikken. Hun forklarede, at kunst i stigende grad opfattes som irrelevant af den brede befolkning, og nævnte historien om Københavns Kommunes køb af værket "Dødsfald", der består af 20 ark A4, for 10.000 kroner.

- Når det kan vække furore, er det, fordi det bekræfter opfattelsen af, at det er blevet til provo-kunst, der kun skal virke på, hvor stærke følelser det vækker. Et kunstværk regnes for at have stor værdi, hvis det gør folk rasende, sagde hun.

Men at det skulle være en sådan avantgardistisk tilgang, der er betegnende for kunsten i dag, afviste Dorte Jelstrup.

- Meget kunst, der laves i dag, giver anledning til en æstetisk opfattelse af skønhed. Og rigtig meget kunst udtrykker også følelser på en sådan måde, at vi som betragtere kan spejle vores eget følelsesliv i det. Kunsten kan sætte utopier og give anledning til refleksion og erkendelser. Og det synes jeg er enormt vigtigt at holde sig for øje, når man er ude for at puste til forargelsen over samtidskunsten, sagde hun.

En blandt publikum mente da også at vide, at man i Horsens Statsfængsel undersøgte, hvad kunsten betød for de indsatte. Konklusionen var, at kunsten var noget, de kunne rette nogle tanker imod, så de kunne tænke over, hvorfor de var i fængsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minimalt lag af sukker

Og det er en god investering, mener Adrian Lloyd Hughes:

- Jeg er sikker på, de indsatte i fængslet får noget ud af, at der er nogen, der har drysset det der minimale lag af sukker ud over fængslet, og jeg synes ved gud, man skal gøre det!

Men var de to værker i Storstrøm Fængsel ikke for dyre?

- Der er meget irrationalitet i prisfastsættelsen, medgav Dorte Jelstrup, som nok mente, at man kunne have fået mere for pengene, hvis man havde valgt nogle yngre, kvindelige kunstnere fremfor to så velrenommerede kunstnere som John Kørner og Claus Carstensen.

Men at staten skal indtænke kunst i byggerier, vil hun forsvare til hver en tid.

- Tidligere tiders generationer har slidt og slæbt for at skabe byggerier, vi kan blive rørt af. Vi skal selvfølgelig også yde vores til, at kommende generationer kan opleve noget smukt. Man kan ikke bare nyde, men skal også yde, fastslog hun.

  • Claus Carstensens værk "Doing Time" kostede 3,6 millioner kroner. Figurerne forestiller Carstensen selv og nogle af hans venner - og det er typisk for Claus Carstensen, fortalte Adrian Lloyd Hughes. Foto: Torben Eskerod
  • Billedkunstner og filosof Dorte Jelstrup og journalist Adrian Lloyd Hughes drøftede på Folkemødet, om det er en god idé, at der er investeret millioner af kroner i at udsmykke Storstrøm Fængsel. Foto: David Arnholm
  • John Kørners værk "Panorama" pryder væggen i fængslets gymnastiksal. Pris: 2,2 millioner kroner. Foto: Torben Eskerod
Annonce
Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde