Annonce
Lolland

Børn på ferielejr uden skiftetøj

På bordet foran Christina og Thomas og deres tre børn, Laurits på 7 år, Gustav på 11 år og Sine på 13 år, ses den såkaldte "hædersstylte". Her bliver ferielejrens mange frivillige hjælpere hædret ved at få deres navnetræk på, når de har været med i mere end fem år. For mange af de frivillige er den en uge lange ferielejr en fasttømret del af deres egen ferie. Sådan er det også for familien Knudsen. - For mig er ferielejren blevet noget, som jeg slet ikke kan undvære, siger den erfarne lejrleder Thomas Knudsen. Men i år er han rystet over børnenes fattigdom. Foto: Jan Knudsen

Lejrlederne har aldrig før oplevet så stor fattigdom blandt børnene på Røde Kors' ferielejr, som de gør i år.

HALSTED - Jeg måtte i H&M for at købe tøj for cirka 2.000 kroner, underbukser, sokker og varmt tøj, så børnene ikke skulle gå, stå og sove i det samme tøj hele ugen, fortæller Christina Uno Knudsen og tilføjer:

- Enkelte forældre sagde undskyld, fordi de ikke havde noget skiftetøj at sende med, men det skal de ikke undskylde for.

Ægteparret Christina Uno Knudsen og Thomas B. Knudsen har været frivillige i Ungdommens Røde Kors' ferielejre i 20 år, i mange af årene som lejrledere på Solskinslejren, som siden 2008 har holdt til på Halstedhus Efterskole i Halsted.

- Vi oplever, at børnene bliver stadig mere fattige. Det er derfor ikke rigtigt, når nogen siger, at vi ikke har fattige børn i Danmark, siger Thomas B. Knudsen.

Som eksempel nævner ægteparret en pige, som kun havde ét sæt tøj til både nat og dag.

- Det er jo umuligt, siger Christina.

På Solskinslejren er 79 børn i alderen 7 til 13 år. De bliver hjulpet af 39 hjælpere, 4 lejrledere og 7 i køkkenet. Det store antal voksne frivillige er grunden til, at børnene tager hjem med oplevelser af succes.

- Mange af børnene mangler kærlighed og grænser, så de skubber og slår, når de vil i kontakt med andre, og de kan ikke finde ud af regler. Flere af dem har diagnoser og er til hverdag svære at få til at fungere i en klasse med én lærer og én hjælpelærer. Men på lejren, hvor vi er rigeligt med voksne, kommer de hjem med en kæmpe oplevelse af succes, fordi de har fundet ud af at fungere med de andre børn og været i stand til at deltage i de sociale aktiviteter, fortæller Thomas.

For Christina og Thomas har glæden ved at gøre noget godt for børnene og mærke sammenholdet med de andre frivillige været drivkraften igennem samtlige 20 år. Til daglig arbejder de som henholdsvis ergoterapeut og læge.

Ungdommmens Røde Kors har i alt 23 ferielejre i hele landet, hvor cirka 900 frivillige tager imod 1.400 børn. Ferielejrene er for de børn, der har allermest brug for det, hvor alternativet ville være ikke at komme på ferie. Interessen for ferielejrene har i de seneste år været stigende, oplyser Ungdommens Røde Kors.

Regeringen har for nylig meldt ud, at den vil genindføre en officiel fattigdomsgrænse. For det skal selvfølgelig ikke være sådan, at der er børn, der vokser op i fattigdom, lød det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Der foreligger endnu ikke et konkret bud på, hvordan den skal skrues sammen.

Ferielejren er fuld af sjov og leg for børnene. Foto: Jan Knudsen
Børnene kan skrive breve til hinanden og putte i en gylden postkasse. Om aftenen bliver brevene læst højt i plenum, men kun de søde breve. Foto: Jan Knudsen
  • På bordet foran Christina og Thomas og deres tre børn, Laurits på 7 år, Gustav på 11 år og Sine på 13 år, ses den såkaldte "hædersstylte". Her bliver ferielejrens mange frivillige hjælpere hædret ved at få deres navnetræk på, når de har været med i mere end fem år. For mange af de frivillige er den en uge lange ferielejr en fasttømret del af deres egen ferie. Sådan er det også for familien Knudsen. - For mig er ferielejren blevet noget, som jeg slet ikke kan undvære, siger den erfarne lejrleder Thomas Knudsen. Men i år er han rystet over børnenes fattigdom. Foto: Jan Knudsen
  • Ferielejren er fuld af sjov og leg for børnene. Foto: Jan Knudsen
  • Børnene kan skrive breve til hinanden og putte i en gylden postkasse. Om aftenen bliver brevene læst højt i plenum, men kun de søde breve. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Guldborgsund

Lokal historiker: - Det er en katastrofe

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder