Annonce
Landbrug

Mosteri er blevet genrejst

Man kan få lavet most af sine egne æbler, som bliver tappet på en 3 liters bag-in-box med etiket med navn bagpå, som Simon von Siebenthal her viser. Foto: Denny Michael Jakobsen

En gruppe unge mennesker har genetableret det gamle Farendløse Mosteri, som de driver som et producentfællesskab med fokus på godt håndværk og bæredygtighed.

Det skal være muligt at drive landbrug uden at sætte sig i dyb gæld. Det mener en gruppe unge mennesker, som er gået sammen om at genrejse det gamle Farendløse Mosteri sydøst for Ringsted.

Der har været æbleplantage på adressen siden 1912 og mosteri fra 1938 til 2004 drevet af familien Jochumsen gennem tre generationer. Så for mange i det midtsjællandske område har det været et kærkomment gensyn, at mosteriet nu er blevet genetableret, så der kan mostes æbler også fra private haver.

I 2015 overtog syv unge mennesker det gamle mosteri, efter at der i en periode havde været drevet engros-blomsterhandel fra stedet, og de har med hjælp fra naboer fået istandsat den gamle æblepresse fra Rynkeby Maskinfabrik fra 1945.

Landbrugsnyt tog på besøg på mosteriet for at høre lidt om tankerne bag og mødte tre af initiativtagerne 35-årige Sandra Villumsen, 32-årige Simon von Siebenthal og 27-årige Jens Hansen.

- Vi havde en drøm om at købe et sted og etablere en jordbrugsfond, hvor man i fællesskab kan få gang i en produktion og samarbejde lokalt ud fra nogle principper, vi kan stå inde for som fx at det skal være sprøjtefrit. Tanken er at eksperimentere med smålandbrug, både hvad angår driftsformer og ejerskabsformer. Vi er nu syv små selvstændige virksomheder, som deler produktionslokaler og hjælper hinanden, fortæller Sandra Villumsen, som har en kandidat i miljø og bæredygtighed fra Lund Universitet og har arbejdet i Landsforeningen Praktisk Økologi.

Det er dog ikke sådan lige at etablere en erhvervsdrivende fond. Blandt andet kræver det minimum 300.000 kr. i grundkapital, så det arbejdes der fortsat på.

Den gamle facade er blevet restaureret, så man er ikke i tvivl om, hvor man er, når man ankommer til Farendløse Mosteri. Foto: Denny Michael Jakobsen

Inspireret af andelstanken

Simon von Siebenthal er formand for Frøsamlerne i Danmark og arbejder til dagligt hos VKST Field Trials. Han betegner først og fremmest Farendløse Mosteri som et producentfællesskab.

- Vi deles om udgifterne til ejendommen, men driver hver vores virksomhed i et producentfællesskab, hvor vi hjælper hinanden som gode naboer, passer hinandens dyr og sælger hinandens produkter på markeder. Men det handler også om livet på landet og at finde modeller for, hvordan jorden kan blive på danske hænder. Ligesom med andelseje, så giver det god mening, at vi for eksempel ikke behøver at have hver vores mosteri, forklarer Simon von Siebenthal.

Jens Peter Bak fra Nagelsbjerg Vin, som lejer sig ind på ejendommen, benytter bl.a. produktionslokalerne og æblepressen til sin æblevin. Til gengæld hjælper han Simon, Sandra og Jens med viden og sparring om cider og æblevinproduktion.

De råder over syv ha, hvoraf cirka to ha er frugtplantage med hovedsageligt 12 æblesorter fordelt på omkring 600 gamle træer, og derudover er der lidt kirsebær, pærer og blommer.

- Der er ingen af os, som har lyst til at forgælde os og købe en gård til 60 mio. kr. Det er vigtigt, at der er plads til både store og små landbrug, hvis vi skal have gjort landdistrikterne interessante for folk, supplerer Sandra.

Hun driver virksomheden Kirsebær og Kørvel, hvor hun producerer grøntsager og krydderurter til restauranter.

Simon von Siebenthal (tv.) og Jens Hansen smager på Discovery-æbler, som er en af de sorter i plantagen, der har klaret nattefrosten i maj bedst. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Gårdbutik på vej

Jens Hansen, som studerer agronomi på Københavns Universitet, har oprettet virksomheden Morgendagens Mælk, hvorfra han vil producere frisk mælk fra en besætning af røde danske malkekøer. På sigt er det tanken at sælge upasteuriseret mælk og yoghurt fra den gårdbutik, de netop er ved at indrette ved mosteriet.

Fra gårdbutikken skal der også sælges æblemost, cider, æblevin, grøntsager fra Sandras køkkenhave og honning fra Kims Biavl, som også har lejet sig ind på gården, hvor han har slyngerum.

- Jeg har allerede fået en del henvendelser fra folk, som har vist interesse, så jeg mener bestemt, at der er et nichemarked for upasteuriseret mælk, siger Jens Hansen, der bl.a. har siddet i bestyrelsen for Permakultur Danmark, som arbejder for produktion af fødevarer i samspil med naturens økosystemer.

- Jeg bruger holistisk afgræsning, hvor køerne afgræsser et afgrænset område ad gangen og så flyttes videre. Det udspringer bl.a. af permakulturen, forklarer Jens.

I æbleplantagen holdes græsset også nede ved hjælp af principperne i holistisk afgræsning, hvor får af racen Shropshire flyttes rundt.

- De spiser ikke barken, kun blade og græsset, som er det værste ukrudt for æbletræerne, forklarer Jens.

Den unge ejerkreds har fået lov til at benytte det gamle logo fra Jochumsens tid på deres Farendløse Æblemost, som her ses i den gårdbutik, ejerne er ved at indrette. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Få lavet din egen most

2018 var et fantastisk æbleår på grund af de mange solskinstimer, og Farendløse Mosteri tappede 20.000 L æblemost på den gamle æblepresse, der giver en fyldig og ufiltreret most.

Hele arbejdet med håndteringen af æblerne foregår ved håndkraft, og æblemosten sælges i de lokale brugser i området og på markeder som Madens Folkemøde.

Årets æblehøst tegner langt fra god, da æbleplantagen blev hårdt ramt af nattefrosten i maj.

- Det har ikke været et problem før med frost i maj, så vi tænkte, at det går nok. Men nattefrosten har været hård ved æbletræerne, erkender Sandra.

Der er derfor rigeligt med kapacitet i mosteriet til, at private ligesom i gamle dage på Farendløse Mosteri kan få lavet most af deres æbler på den gamle æblepresse.

Man skal minimum have 25 kg for at få lavet most af sine æbler. Æblepressen tager 250-300 kg ad gangen, så man skal have minimum 250 kg for at få lavet most kun af sine egne æbler, ellers laves mosten sammen med andre æbler, pasteuriseres og tappes i en tre liters bag-in-box med etiket med navn bagpå.

Æblerne må ikke være nedfaldsæbler på grund af risiko for patulin, der er en jordbakterie, som ikke forsvinder ved pasteurisering.

Man kan få lavet most fra 1. oktober eller efter aftale afhlngigt af sæsonen. Læs mere på www.farendloesemosteri.dk

Sandra Viilumsen passer den store køkkenhave med grøntsager, krydderurter og blomster. Gennem sit firma Kirsebær og Kørvel sælger hun bl.a. grøntsagerne til restauranter. Foto: Denny Michael Jakobsen
Der er omkring 600 gamle æbletræer i plantagen hos Farendløse Mosteri. Foto: Denny Michael Jakobsen
I et drivhus eksperimenterer Sandra Villumsen blandt andetmed at dyrke sorte tomater. Foto: Denny Michael Jakobsen
På en tavle i den nye gårdbutik forklares det, hvad Farendløse Mosteri er for et sted. Foto: Denny Michael Jakobsen
Håndteringen af æblerne ved den gamle æblepresse fra 1945 foregår med håndkraft. Foto: Privat
Shropshire-får græsser rundt om æbletræerne, og flyttes rundt efter principperne i holistisk afgræsning. Foto: Denny Michael Jakobsen
Sandra Villumsen benytter ukrudtsduge til at fjerne ukrudt. Når dugen tages af, er jorden ren og fin til at så nye frø, som man ser til venstre. Foto: Denny Michael Jakobsen
Ciderflaskerne skal med jævne mellemrum vendes. Det tager et til to år at producere en god æblecider. Nagelsbjerg Vin benytter produktionsfaciliteterne til æblevin og -cider. Foto: Denny Michael Jakobsen
De sorte tomater vil man inden længe kunne købe i gårdbutikken, som er ved at blive indrettet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Man kan få lavet most af sine egne æbler, som bliver tappet på en 3 liters bag-in-box med etiket med navn bagpå, som Simon von Siebenthal her viser. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Den gamle facade er blevet restaureret, så man er ikke i tvivl om, hvor man er, når man ankommer til Farendløse Mosteri. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Simon von Siebenthal (tv.) og Jens Hansen smager på Discovery-æbler, som er en af de sorter i plantagen, der har klaret nattefrosten i maj bedst. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Den unge ejerkreds har fået lov til at benytte det gamle logo fra Jochumsens tid på deres Farendløse Æblemost, som her ses i den gårdbutik, ejerne er ved at indrette. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Sandra Viilumsen passer den store køkkenhave med grøntsager, krydderurter og blomster. Gennem sit firma Kirsebær og Kørvel sælger hun bl.a. grøntsagerne til restauranter. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Der er omkring 600 gamle æbletræer i plantagen hos Farendløse Mosteri. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I et drivhus eksperimenterer Sandra Villumsen blandt andetmed at dyrke sorte tomater. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På en tavle i den nye gårdbutik forklares det, hvad Farendløse Mosteri er for et sted. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Håndteringen af æblerne ved den gamle æblepresse fra 1945 foregår med håndkraft. Foto: Privat
  • Shropshire-får græsser rundt om æbletræerne, og flyttes rundt efter principperne i holistisk afgræsning. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Sandra Villumsen benytter ukrudtsduge til at fjerne ukrudt. Når dugen tages af, er jorden ren og fin til at så nye frø, som man ser til venstre. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Ciderflaskerne skal med jævne mellemrum vendes. Det tager et til to år at producere en god æblecider. Nagelsbjerg Vin benytter produktionsfaciliteterne til æblevin og -cider. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • De sorte tomater vil man inden længe kunne købe i gårdbutikken, som er ved at blive indrettet. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Sport

Claus Jensen: Vi skal lære af de her perioder

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt