Annonce
Landbrug

Digitale og giftfrie løsninger vist frem

Lars Kristiansen, procesudvikler i HedeDanmark demonstrerer digital opmåling af en stak tømmer, som nemt og effektivt kan beregne antal stokke og samlet kubikmeter med kameraet på en ipad. Foto: Denny Michael Jakobsen

HedeDanmark holdt forleden demonstrationsdag på Kragerup Gods, hvor interesserede kunne høre mere om virksomhedens bæredygtige og grønne løsninger. Gæster kunne blandt andet høre om giftfri rottebekæmpelse og møde rottehunden Snoop.

Skovdrift. Naturpleje. Rottebekæmpelse. Landskabsudvikling. Dataindsamling i naturen. Og meget andet. Besøgende kom hele paletten rundt, da HedeDanmark forleden inviterede til demonstrationsdag på Kragerup Gods øst for Høng.

Rundt omkring på godsets område havde HedeDanmarks mange afdelinger forskellige stande, hvor de præsenterede deres nyeste, innovative, bæredygtige og grønne løsninger. Og netop den store variation var pointen med det hele.

- Vi vil gerne vise, at HedeDanmark kan utroligt mange ting. Derfor har vi valgt at lave en temadag på Kragerup Gods, hvor alle afdelinger er repræsenteret, og hvor vi kan give vores publikum, kunder, potentielle kunder og studerende en oplevelse af, at HedeDanmark er mere end bare skov. Der er rigtig mange bolde i den her forretning, som vi er stolte af, siger Morten Brændholt, regionschef i HedeDanmark og initiativtager til demonstrationsdagen.

Det er første gang, HedeDanmark holder en demonstrationsdag, hvor alle forretningsområder er repræsenteret, men det bliver nok ikke sidste gang.

- Jeg tror, at der kommer til at være flere af den her type demonstrationsdage, der er allerede snak om, at vi skal lave noget tilsvarende i det jyske til næste år, siger regionschefen.

Kragerup Gods ligger centralt og er en af HedeDanmarks samarbejdspartnere, da virksomheden passer godsets skov, så det var ifølge Morten Brændholt naturligt at placere demonstrationsdagen her.

Blandt de besøgende var både private skovejere, kommuner, staten, forsvaret, uddannelsesinstitutioner og rådgivende ingeniørfirmaer, som HedeDanmark gerne ville vise, at ydelser inden for skovdrift, grøn pleje og anlæg godt kan være både miljøvenlige, digitale og effektive.

- Vi har en innovativ tilgang til mange ting. Vi har en afdeling, der hedder HD Digital og GreenLab, som arbejder med udvikling af bl.a. kunstig intelligens osv. Vi vil derfor gerne præsentere en masse intelligente løsninger for de besøgende. Fx har vi sat sensorer op rundt på pladsen, som måler, hvor folk færdes, og vi har måleudstyr i voldgraven, som kan dokumentere, når der er et problem med for meget nedbør, fortæller Morten Brændholt.

Morten Brændholt, regionschef i HedeDanmark, var initiativtager til demonstrationsdagen på Kragerup Gods, hvor hele paletten af grønne løsninger blev vist frem. Foto: Denny Michael Jakobsen

Digital persontælling

I en pavillon på pladsen blev den digitale afdelings løsninger præsenteret, og her kunne man bl.a. se nærmere på vandloggerne, som visuelt og digitalt kan vise vandhøjden, ligesom man kunne se, hvad man kan bruge persontællere til.

Persontællere registrer bevægelser og bruges blandt andet på kultur- og fritidsområdet og til byplanlægning for at finde ud af, hvor folk færdes, og til at finde ud af, hvor der er behov for toiletfaciliteter i byen. Men persontælleren kan også bruges itil at registrere færden i skoven.

Jannick Hvitfelt, digital rådgiver og IoT (Internet of Things) Manager i HedeDanmark, viste på en stor skærm dataindsamling fra Silkeborg Kommune, der som led i en ambition om at være Danmarks outdoor-kommune nummer et, bruger persontællere til at finde ud af, hvor folk færdes i skovene og naturen.

- Vi kan på baggrund af farver og kurver over døgnets 24 timer se, hvornår på dagen og i løbet af ugen, at folk færdes i skovene, forklarer Jannick Hvitfeldt.

- Vi kan se på normkurven, at der primært kommer folk i skoven fra kl. 10.00-18.00 hen over året. Så kan vi fx se på mønsteret om fredagen, hvor vi kan se, at der er den højeste aktivitet mellem kl. 14 og 15. Om lørdagen ville jeg have troet, at der var mere aktivitet om aftenen, når folk har fri og måske går aftenture og hygger sig, men aktiviteten peaker om formiddagen ved 11-tiden, kan vi se, fortæller Jannick Hvitfelt.

Og hvad kan man så bruge alle de oplysninger til?

- De kan være en hjælp til at vurdere, om der skal være flere toiletter, skraldespande, shelterpladser eller noget helt fjerde. Og når kommunen eller vi i HedeDanmark skal ud og servicere skoven, kan vi bruge oplysningerne til at lægge arbejdstiden, når der ikke er så mange borgere i skoven, så vi ikke chikanerer borgerne unødigt, forklarer Jannick Hvitfeldt.

- HedeDanmark leverer pleje- og serviceydelser til skoven, det åbne land, have- og parkanlæg og det åbne rum i byerne.
- HedeDanmark A/S er et datterselskab i Dalgasgroup A/S, der er ejet af foreningen Hedeselskabet.
- Hedeselskabet er en forening med status som erhvervsdrivende fond og med Dronning Margrethe som protektor.
- Den del af HedeDanmarks løbende overskud, som ikke anvendes til udvikling af forretningen, bliver gennem Hedeselskabet bl.a. anvendt til investering i innovationsprojekter.
- HedeDanmark beskæftiger cirka 800 medarbejdere og omsatte i 2018 for knap 1,8 mia. kr.
- HedeDanmark handler med cirka 50 lande i verden.
Kilde: HedeDanmark

Mads Walther Poulsen, driftsleder i HedeDanmark med rottehunden Snoop. Planen er er udvide den giftfri rottebekæmpelse med 16 rottehunde. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Rottehunden Snoop

Blandt de miljøvenlige løsninger, HedeDanmark arbejder med, er giftfri rottebekæmpelse. De havde derfor taget rottehunden Snoop med. Snoop er en Staffordshire Bull Terrier på 7 år, som er trænet fra barnsben. Foreløbig er han den eneste, men HedeDanmark er ved at træne hundeførere op, og målet er at komme op på 16 rottehunde, der skal operere over hele landet.

- Vi er internt begyndt at lære hundefolk op. Vi er oppe på 7-8 hunde nu, og vi skal ende på 16 stykker. Man kan også bruge dansk-svensk gårdhund og Jack Russell-terriere. Terriere har det i rygraden. Når de ser en gnaver løbe hen over jorden, så garanterer jeg, at så stritter hårene på dem, og så vil de bare efter dem, siger Mads Wather Poulsen, driftsleder i HedeDanmarks By & Land-afdeling, som står for rottehundene.

Det er derfor mere føreren af rottehunden, som skal læres op.

- Man plejer at sige, at det tager et år, før en rottehund er klar, men det tager cirka tre år, før føreren er klar. Føreren skal lære at læse hunden og arbejde sammen med den, så han får en forståelse af hunden, og hvad den prøver at fortælle, siger Mads Walther Poulsen.

Der var også mulighed for at se nærmere på HedeDanmarks frø og planter. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Digital stakopmåling

Blandt de digitale nyheder fremviste HedeDanmark også en ny metode til effektivt at opmåle stakke med tømmer i skoven. Når en stak er kørt ud, kan maskinføreren tage et billede og sende det ind til fototolkning. Tolkningen af billedet giver rumindhold, fastmasseprocent, rådprocent, gennemsnitlig diameter og en række andre data. Billedet fungerer derudover også som dokumentation for stakkens udseende, placering og kvalitet.

Lars Kristiansen, procesudvikler i HedeDanmark, demonstrerede, hvordan systemet fungerer. Med kameraet på en ipad filmede han stakken fra ende til anden.

- Nu har jeg optaget en video, og programmet registrerer alle stokkene ved at sætte en cirkel rundt om dem og beregner, hvor stort arealet er, og hvor mange kubikmeter der er. Det vigtige er, hvor meget i denne stak der er kubikmeter træ, og hvor meget der er luft inde imellem, siger Lars Kristiansen.

Registreringen afslørede, at der var 241 stokke, og at hele stakken rummede 18,82 kubikmeter.

- Vi har lavet fotoopmåling i 22 år, og alle de data, vi har fra 22 år, har vi smidt ind i en computer, og den har så lært, hvordan en stok ser ud, hvor mange kubikmeter der er osv. Så systemet ved, når der kommer et billede ind, hvor mange diameter stokken har, forklarer Lars Kristiansen.

Med den digitale løsning kan skovejeren få tømmeret hurtigere fra skov til savværk og samtidig få dokumentation for kvalitet, placering, mængde og spare omkostninger til opmåling.

Indtil videre er programmet ikke tilgængeligt for andre end HedeDanmark, men til foråret er det planen at sælge det eksternt.

En stor lastbilhugger og en skovningsmaskine blev også vist frem. Foto: Denny Michael Jakobsen
HedeDanmark står for driften af skoven på Kragerup Gods, og det var derfor naturligt for virksomheden at placere demonstrationsdagen her. Foto: Denny Michael Jakobsen
Rottehunden Snoop var populær blandt de besøgende. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Lars Kristiansen, procesudvikler i HedeDanmark demonstrerer digital opmåling af en stak tømmer, som nemt og effektivt kan beregne antal stokke og samlet kubikmeter med kameraet på en ipad. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Morten Brændholt, regionschef i HedeDanmark, var initiativtager til demonstrationsdagen på Kragerup Gods, hvor hele paletten af grønne løsninger blev vist frem. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Mads Walther Poulsen, driftsleder i HedeDanmark med rottehunden Snoop. Planen er er udvide den giftfri rottebekæmpelse med 16 rottehunde. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Der var også mulighed for at se nærmere på HedeDanmarks frø og planter. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • En stor lastbilhugger og en skovningsmaskine blev også vist frem. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • HedeDanmark står for driften af skoven på Kragerup Gods, og det var derfor naturligt for virksomheden at placere demonstrationsdagen her. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Rottehunden Snoop var populær blandt de besøgende. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget