Landmand Morten Helsted er begyndt at dyrke økologiske sukkerroer. Han bruger en hjemmebygget lugevogn i kampen mod ukrudtet.
Alt tegner til, at den kun tredje høst af økologiske sukkerroer i Danmark slår de første to års høst. For bare ét år siden var det ikke muligt at købe dansk økologisk sukker i butikkerne, det er først her i år 2019, at man har kunnet putte dansk økologisk sukker i kaffen.
Årsagen til, at det har taget fart, er, at Nordic Sugar i 2017 valgte at lave en ny produktionslinje til økologiske sukkerroer, og samtidig startede et udviklingsprojekt op med det mål at fremme økologisk sukkerproduktion i Danmark, så danskerne fremover kan købe dansk økologisk sukker.
I uge 40 landede de første leverancer fra de cirka 30 danske økologiske sukkerroedyrkere på sukkerfabrikken i Nykøbing F. Et af de landbrug, som er begyndt at dyrke øko-roer, er Duesminde ved Rødby, der ejes af Morten Helsted.
- Det har været en god oplevelse for os i år med de økologiske sukkerroer. Sidste år havde vi problemer med lus, som var hårde ved roerne, men det har ikke været tilfældet i år. Den store udfordring er ukrudtsbekæmpelse, og det har vi efterhånden fundet opskriften på, siger Morten Helsted og fortsætter:
- Det handler om god forberedelse af såbed, maskinel lugning og så håndlugning, hvor vi har 15 personer i gang ad gangen på vores hjemmebyggede luge-vogne.
Morten Helsted omlagde sit landbrug til økologi i 2017 efter 11 år som konventionel planteavler.
- Økologiske sukkerroer er jo en specialafgrøde, og som med mange andre specialafgrøder, så kræver det mere arbejde og gerne lidt hjælp fra vejret at få det til at fungere, men det gør det jo også til en sjov udfordring for mig som landmand. Men der skal også være en økonomisk gevinst, som står mål med det store arbejde, der ligger i at dyrke roerne, og især risiciene der ligger i den store variation, der kan være i udbyttet fra år til år, forklarer Morten Helsted.
Han har besluttet sig for at tage mindst et år mere med de økologiske sukkerroer, men understreger, at afregningsprisen ikke må blive lavere, end den er i dag.
Tegner til et godt udbytte
- Rent økonomisk kan økologisk sukkerroeproduktion blive en god forretning for dyrkerne, da afregningsprisen er over tre gange så høj som for konventionelle dyrkere. Men det er ikke nemt at dyrke økologiske sukkerroer i Danmark, da de er meget følsomme over for ukrudt. Derfor har vi i projektet haft særlig fokus på, hvordan dyrkerne har kunnet bruge nye metoder til at bekæmpe ukrudtet, siger Casper Laursen fra Seges Innovation Økologi, der er en af projektpartnerne.
- Vi følger med i dyrkernes forsøg med robotlugning og hjemmebyggede lugevogne, mens vi har forsøg med ukrudtsbrænding, strigling, radrensning, placering af organiske gødninger og forskellige roesorter mv. Det ser ud til, at det er lykkedes rigtig godt for mange af dyrkerne, da årets udbytte tegner til at blive rigtig flot, fortæller Casper Laursen.
På de få år, som projektet har kørt, er arealet med økologiske sukkerroemarker steget fra 190 ha i 2018 til 450 ha i år, og det har været et af målene.
- Vi vil gerne være med til at skubbe udviklingen, så nuværende konventionelle sukkerroedyrkere kan omlægge deres produktion til økologisk. Samtidig skal nuværende økologer også kunne dyrke sukkerroer, påpeger Casper Laursen.
Projektets mål er, at der i år 2022 er 1.500 ha med økologiske sukkerroer i Danmark.
Højværdiafgrøder er in
Økologiske sukkerroer er et godt eksempel på en højværdiafgrøde, der ligger helt i tråd med den stigende efterspørgsel, de danske forbrugere har til lokalt-producerede økologiske fødevarer.
- Det efterspørges hos forbrugerne, at danske landmænd satser mere på højværdiafgrøder frem for bulk. Og vi hører jo også fra landmændene, at de trods det hårde arbejde med at holde ukrudtet nede, glæder sig over afregningsprisen for de økologiske sukkerroer, siger Casper Laursen.