BILLEDSERIE: Holdt åbent hus for folk med interessere i franske køer.
SLØSSE Der er limousiner, og så er der limousiner. I den ene slags kan man køre langt, og den anden anden slags kan man smække på grillen. Hvis man er sulten nok. For kødet fra det franske kvæg er ifølge kvægavler Peter Sødergren ikke det bedste at smække på grillen.
- Kødet var populært for nogle år siden, men der er stort set intet fedt i. Det er meget magert. Så det er gået af mode igen. Der skal altså være godt med fedt i kødet, hvis man vil have noget ud af at grille det, forklarer Peter Sødergren, der sammen med hustruen Helga har avlet kvæg i snart 40 år og på tiende år avler under navnet Sløsse Limousine.
Her var der lørdag åbent hus eller nærmere betegnet åben stald hos de godt og vel 50 stykker kvæg. Det er dog langt fra al kvæget i stalden, der er limousine, for udover at være noget nær udueligt som grillkød lider kvæget med det fine navn og fransk oprindelse også af sydlandsk temperament. Og det gider Peter Sødergren ikke være omgivet alt for meget af.
- De er bindegale oppe i hovedet, siger han uforbeholdent om sit limosuinekvæg.
Derfor er der kun godt og vel en halv snes fuldblods limosinekvæg at finde i stalden på Egholmvej. Det noget mere gemytlige herefordkvæg optager en del plads i stalden, men der er mest af en blanding af de to racer.
- Vi krydser dem. Det giver noget helt fantastisk kød med en god fedtmarmorering, som passer godt til grillen, forklarer Peter Sødergren, der slagter kvæget, når det er 15 måneder gammelt.
Lørdag viste han interesserede gæster rundt i stalden og fortalte om kvæget. Men han havde helst været foruden. Der lyder et dybt, suk da Peter Sødergren bliver bedt om at uddybe, hvorfor Sløsse Limousine slog stalddøren op.
- Jo altså, vi blev jo kontaktet af Dansk Limousine Forening, som vi er medlem af. Hvert år får de nogle medlemmer til at holde åbent hus. De har spurgt os før, og nu bad de os så igen. De mente, det måtte være vores tur i år, fordi vi ikke har været med før, så vi lod os overtale denne gang, siger Peter Sødergren, der gerne ville have brugt sin lørdag på noget andet, men trods alt så ret fornøjet ud mens han fortalte gæsterne om kvæget.
Ude i hestestalden faldt der også beundrende blikke på de flotte heste, der hvert år deltager på Roskilde Dyrskue, men det er det, man kalder en helt anden historie.