Annonce
En forandret hverdag

- Vi har det godt, og vejret er dejligt

Dannemare er andet stop i landsbyer på Vestlolland. Første stop var Arninge. I Dannemare ligger både villakvarter, parcelhuse vejlangs, gårde, supermarked, kirke og plejehjem. Foto: Ingrid Riis

Ukuelige meldinger trods store udfordringer i livet - jeg er rørt og opløftet.

DANNEMARE Jeg pakker min blok, to kuglepenne, mobil - og spray med håndsprit - i tasken. Det sidste er en nyere tilføjelse, men ikke nyere, end at den allerede ryger med på rutinen, og min hud på hænderne er tør som jorden under en langvarig tørke.

En nyere tilføjelse er også Sundhedsstyrelsens anbefaling om at holde afstand. Så vi næsten råbesnakker til hinanden, der i Dannemare, hvilket føles bizart, når vi faktisk snakker om noget så intimt og følsomt som en forestående kræftoperation, at være hjemsendt fra job og at have et barn med autisme hjemme.

Og hver gang en bil passerer i Bygaden - som skærer gennem Dannemare, så lige og bred, at det næsten er umuligt ikke at træde for hårdt på speederen - må jeg bede om at få gentaget svaret.

Jeg og fotografen begynder hos formanden for Dannemare og Omegns Landsbylaug, Anne Pedersen, som bor på et nedlagt landbrug med sin mand og to børn.

- Vi har det fint, siger hun.

Men hverdagen er ganske berørt. Hendes 17-årige datter, Laura, er sendt hjem fra sin efterskole på Fyn, hvilket hun er sur og irriteret over. Hun savner fællesskabet og de faste rammer.

Hendes niårige søn, Axel, er sendt hjem fra Søllested Landsbyordning, og han går og savner sine venner og planlægger, hvad de skal lave, når de ses igen - spille fodboldkampe, feste, spille spil og overnatte hos hinanden.

Hendes mand går fortsat på job, men de ansatte møder ind i et rotationssystem. Selv har hun været sendt hjem i halvanden uge fra sit job som kirkegårdsgraver i Langø Kirke, men er netop vendt tilbage.

Hun håber, at smitten bliver "deroppe på Sjælland", som hun siger. Hun kan slet ikke se for sig, at hun pludselig som kirkegårdsgraver skulle stå i en situation som i Italien og Spanien og begrave døde i stort antal.

- Jeg er bekymret, men jeg kan ikke gå og tænke det værste, så bliver jeg bims, siger hun.

Indtil videre har hun nogle gange Axel med på job, så sidder han i graverhuset med sin computer eller hjælper med at vande blomster. Men fodbolden kan han ikke få med, understreger hun.

På modsat side af vejen bor 50-årige Dorte Brinch Jensen med sin mand. Hun er hjemsendt fra sit arbejde som billettør i Kragenæs ved Lolland Færgefart.

- Det går rigtig op i hækling for tiden, fortæller hun.

Hun har, som hun selv kalder det, en "fritidshyggebiks", hvor hun hækler dyr.

- Så går tiden da med det, siger hun.

Et stykke derfra går 85-årige Axel Jensen og river jorden ved indkørslen. Hans 79-årige kone, Eva, pudser ruderne i entredøren.

- Vi har det godt, og vejret er dejligt, siger Axel først, hvorefter han fortæller, at Eva skal opereres for brystkræft mandag (i dag, red.).

- Det har selvfølgelig fyldt meget for os, siger han.

Eva påpeger, at det ikke "er særlig smart" at være kræftsyg i denne tid.

- Men jeg er glad for, at der bliver taget hensyn til os, og at forløbet har været udmærket, når nu det skal være sådan, at der er corona, siger hun.

Axel tilføjer:

- Men så er der da ingen trafik på vejen til sygehuset bortset fra lastbiler.

De holder sig hjemme, og "der er heller ingen, der inviterer os ud", som Axel bemærker. Men det, der gør mest ondt, er, at de ikke kan være der for de ældre på plejehjemmet. Eva er besøgsven for en ældre mand, og de arbejder begge i madgruppen, som laver mad en gang om måneden for plejehjemmets beboere.

- Jeg tænker på, at de nu sidder alene derovre, men der er heldigvis et godt personale, siger Eva.

I nærheden er Lasse og Pia Johansen i gang med et pælebor og et stykke udspændt snor. De skal have sat hegn op. Lasse er lærer på Celf i Nakskov, han arbejder nu hjemmefra. Pia arbejder i SuperBrugsen i Nakskov, hvor hun føler sig fint tryg i sit arbejde med både skærm, handsker og sprit til at beskytte sig.

De har en 10-årig dreng, som går i specialklasse på Byskolen, fordi han er autist.

Lasse og Pia har derfor skullet gøre en indsats for at skabe genkendelighed i hans hverdag, nu hvor han er hjemme.

- Vi fik hurtigt etableret en helt fast struktur med hvilke fag, hvilke dag og klokkeslæt, og den trives han fint i, fortæller Lasse Johansen.

Lidt uden for Dannemares byskilt på vej mod Gloslunde sidder 74-årige Flemming Hansen på sin rollator og sludrer med naboen.

Han er træt af, at han hverken kan komme af med sit haveaffald eller få ordnet sine tænder hos tandlægen. Han og hans kone savner også at se børn, børnebørn og oldebørn. Men heldigvis er hans behandling for prostatakræft uberørt, så han føler sig ikke sårbar.

- Ikke mere sårbar, end vi alle alligevel er, siger han.

Anne Pedersen, hendes mand og deres to børn, Laura og Axel, holder sig for sig selv for tiden. Deres eneste kontakt til omverdenen er på arbejde og på indkøb i Dagli'Brugsen. Børnene ses ikke med legekammerater, og de voksne ses ikke med venner. - Det gælder om at have mindst mulig kontakt med andre, så det håber jeg også, at andre holder sig fra, fortæller hun. Hendes 86-årige svigerfar, som omdeler Folketidende, bliver derfor heller ikke længere inviteret indenfor til eftermiddagskaffe, når han kommer med avisen. Det bliver kun lige til en snak i døren. - Vi skal passe på hinanden, siger Anne. Foto: Ingrid Riis
Pia og Lasse Johansen har hurtigt etableret en fast struktur i den forandrede hverdag for deres dreng. Det har han brug for, fordi han er autist, fortæller de. Foto: Ingrid Riis
For Axel og Eva Jensen er det ekstra vigtigt at holde sig hjemme, for Eva har brystkræft. Det gælder derfor om at holde coronavirussen på så lang afstand som muligt. Foto: Ingrid Riis
- Jeg synes, at det er rigtig fornuftigt, som vi har grebet corona an i Danmark. Det er godt, at vi tager det alvorligt, siger Dorte Brinch Jensen. Hun er hjemsendt fra sit job med løn, borset nu fra fem feriedage, men det kalder hun ret og rimeligt. Hun bruger især tiden på at hækle. Foto: Ingrid Riis
- Vi har det godt. Det er lidt ensomt. Men naboen kan man da snakke med, siger Flemming Hansen. Så det gør han over hækken, mens hans kone - som han kalder blomsterpigen - har travlt med rengøringen. Foto: Ingrid Riis

Livet er ikke længere, som vi kendte det. Ikke siden patient nul kom retur til Danmark fra en skiferie i Italien, danskere i stigende omfang viste sig smittede, blev sat i karantæne, og de første børnehaver og skoler blev lukket ned.
Især ikke siden statsminister Mette Frederiksen (S) påbegyndte rækken af pressemøder med meddelelse på meddelelse om nye midlertidige tiltag i forebyggelsen og bekæmpelsen af covid-19.
Begrænsninger på antal forsamlede. Nedlukninger af børnehaver, skoler, kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud, frisører, cafeer og restauranter. Påbud om hjemmearbejde til offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner. Opfordring til hjemmearbejde til privat ansatte. Lukning af landets grænser.
Imens stiger antallet af smittede, indlagte, kritisk syge og døde - og antallet af hjemsendte og fyrede lønmodtagere og konkurstruede selvstændige. Så hvordan opleves livet mon nu?

  • Dannemare er andet stop i landsbyer på Vestlolland. Første stop var Arninge. I Dannemare ligger både villakvarter, parcelhuse vejlangs, gårde, supermarked, kirke og plejehjem. Foto: Ingrid Riis
  • Anne Pedersen, hendes mand og deres to børn, Laura og Axel, holder sig for sig selv for tiden. Deres eneste kontakt til omverdenen er på arbejde og på indkøb i Dagli'Brugsen. Børnene ses ikke med legekammerater, og de voksne ses ikke med venner. - Det gælder om at have mindst mulig kontakt med andre, så det håber jeg også, at andre holder sig fra, fortæller hun. Hendes 86-årige svigerfar, som omdeler Folketidende, bliver derfor heller ikke længere inviteret indenfor til eftermiddagskaffe, når han kommer med avisen. Det bliver kun lige til en snak i døren. - Vi skal passe på hinanden, siger Anne. Foto: Ingrid Riis
  • Pia og Lasse Johansen har hurtigt etableret en fast struktur i den forandrede hverdag for deres dreng. Det har han brug for, fordi han er autist, fortæller de. Foto: Ingrid Riis
  • For Axel og Eva Jensen er det ekstra vigtigt at holde sig hjemme, for Eva har brystkræft. Det gælder derfor om at holde coronavirussen på så lang afstand som muligt. Foto: Ingrid Riis
  • - Jeg synes, at det er rigtig fornuftigt, som vi har grebet corona an i Danmark. Det er godt, at vi tager det alvorligt, siger Dorte Brinch Jensen. Hun er hjemsendt fra sit job med løn, borset nu fra fem feriedage, men det kalder hun ret og rimeligt. Hun bruger især tiden på at hækle. Foto: Ingrid Riis
  • - Vi har det godt. Det er lidt ensomt. Men naboen kan man da snakke med, siger Flemming Hansen. Så det gør han over hækken, mens hans kone - som han kalder blomsterpigen - har travlt med rengøringen. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen