Annonce
Bolig og livsstil

Spis aldrig hyldebær på denne måde

Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Hyldebær indeholder giftstoffer, som giver opkast og blodig diarre ved forkert tilberedning. Til gengæld er forgiftningen let at undgå.

Det varer ikke længe, før hyldens bær bliver mørke og modne. Herefter kan de bruges i madlavningen, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender bærrene.

- Hyldebær kan give opkast og diarre, hvis man tilbereder dem forkert. Det har vi set flere eksempler på - blandt andet fra restauranter, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet med speciale i toksikologi.

Rå hyldebær indeholder nemlig naturlige giftstoffer - såkaldte lektiner - som binder sig til tarmen. Spiser du dem, risikerer du akut madforgiftning.

- Der går typisk kun et par timer, før man får reaktionen, siger Kirsten Pilegaard.

Til gengæld er det relativt nemt at tilberede hyldebærrene. Sæt en timer på 15-20 minutter, hvor bærrene bulderkoger. Toksinerne bliver nemlig nedbrudt ved kogning.

- Et gammelt husmorråd lyder, at man skal koge til bærrene brister. Det er en fin regel at gå efter - uanset om man laver hyldebærsuppe, saft eller marmelader, siger Kirsten Pilegaard.

På nettet kan man også læse flere opskrifter, hvor hyldebærrene syltes til såkaldte fattigmandskapers.

Dette fraråder både Kirsten Pilegaard og miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen dog på det kraftigste.

- Man kan sagtens vælge at sylte dem. Men de skal altså koges igennem først. Det er ikke tilstrækkeligt at overhælde bærrene med en kogende lage eller kogende vand, fastslår Lulu Krüger.

Det samme gælder, hvis du fryser bærrene for at gemme dem til senere på sæsonen. De toksiner, som giver dårlig mave, lader sig nemlig ikke påvirke af en tur i fryseren.

- Der er folk, som er blevet hundesyge af at spise frosne hyldebær. Det er ikke bedre end at tage dem direkte fra træet, siger Kirsten Pilegaard.

Hvis du koger bærrene 15-20 minutter - og derefter fryser dem ned - kan du til gengæld sagtens anvende dem i eksempelvis smoothies, bagværk og som topping.

Du kan for eksempel fryse de kogte bær i små bøtter eller isterningforme. På den måde får du "bouillonterninger", som kan bruges i retter, der trænger til et strejf af sensommer.

/ritzau fokus/

Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
  • HYLD HYLDEBÆR HYLDEBÆRBUSK
    Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
  • HYLDEBÆR HYLD HYLDEBÆRBUSK
    Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken