Røgekurser går som varmt brød på havnen i Gedser.
GEDSER I Gedser Røgeri er der ikke bare travlt med at røge varer, selv om højsæsonen er ovre. Røgeriet har efterhånden holdt en hel del kurser i at røge alt fra olie over oste til fløde.
Næste weekend gør det det igen. Lørdagsholdet er fyldt, og søndag har kun få pladser tilbage.
- Det er blevet populært. Det behøver man blot at gå ind i Silvan for at se. Du kan købe både det ene og det andet til at røge med, men som vi også viser på vores kursus, behøves man faktisk kun en papkasse, siger Erik Nielsen, ejer og røgemester på Gedser Røgeri.
Mest for mænd
Sammen med sin kone, Hanne Zimmermann, har han stået bag røgeriet siden 2016. I 2017 sagde de deres job som pædagog og lærer op for at hellige sig røgeriet.
Det har kunder og kursister været gode til at bakke op om. For eksempel har røgekurserne været holdt mellem 12 og 14 gange og hver gang med alle pladser udsolgt.
- Ja, det er dog primært mænd, der kommer på vores kurser. Det er nok noget med mænd, grill og ild, siger røgemesteren, der næste weekend vil tage kursisterne med i alle faser af røgningen. Saltning, tørring, røgning og modning.
Inspiration til Bornholm
For lidt over en måned siden var Erik og Hanne en tur på Bornholm, dels for at holde ferie, dels for at blive inspirerede.
Bornholm er rig på røgerier. Den lille klippeø har hele 10 af dem. Inspireret vil Erik nu ikke sige, at han blev.
- Nej, jeg lærte ikke noget nyt, men røgmestrene ville gerne fortælle, og vi udvekslede erfaringer med flere. Jeg tror måske, vi fik inspireret dem lidt. De havde i hvert fald ikke tidligere hørt om, at man kunne røge fløde, fortæller Erik, der har erfaring med, at meget andet end fisk tåler lidt røg.
De kommende kursister skal derfor prøve at røge både æg, mørbrad, oste og champignon.