Annonce
Bolig og livsstil

Sådan fordeler du optimalt dit indtag af frugt og grønt

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Det har betydning, om du vælger frugt eller grønt, når du skal have dækket dit daglige indtag.

De fleste danskere har fået indprentet rådet om at spise "6 om dagen", når det gælder frugt og grønt.

Men hvis du ikke altid når helt derop, er der stadig gode nyheder for dit helbred.

Et stort studie publiceret af American Heart Association i Circulation Journal viser, at det opmale daglige indtag af frugt og grønt i forhold til dødelighed er tre portioner grønt og to portioner frugt.

Studiet inkluderer over to millioner deltagere, og her kunne forskerne ikke se yderligere gavnlige effekter ved at indtage mere end fem såkaldte "servings" dagligt.

I Danmark lyder anbefalingen at indtage 600 gram grøntsager og frugt dagligt. Kostrådet er baseret på evidensrapporter fra 2013 og 2020.

- I kostrådene taler vi ikke som sådan om "servings", men vi vejleder om, at 100 gram grøntsager eller frugt svarer til eksempelvis en stor gulerod eller et æble, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen, som er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Evidensrapporterne, der ligger til grund for kostrådene, peger også på, at det har betydning, hvordan du fordeler dit indtag af frugt og grønt.

- På baggrund af evidensrapporten fra 2020 kunne det konkluderes, at det i en klimavenlig kost med kun lidt kød er relevant, at 100 gram af de grøntsager, man spiser, er mørkegrønne samt at 100 gram er røde og orange. Det er med til at dække behovet for næringsstoffer.

- I kostrådene anbefaler vi, at man varierer og altså spiser forskellige slags grøntsager, at mindst halvdelen af de "6 om dagen" er grøntsager samt at man især vælger grove grøntsager som ærter, kål, rodfrugter og bælgfrugter, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Antallet af grøntsager i de danske anbefalinger svarer altså til at spise mindst tre om dagen, hvilket matcher konklusionen i det amerikanske studie, som er baseret på data fra deltagere i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien, Afrika og Australien.

- American Heart Association anbefaler at fylde mindst halvdelen af din tallerken med frugt og grøntsager ved hvert måltid, udtaler læge Anne Thorndike, som er formand for American Heart Associations ernæringsudvalg og lektor i medicin ved Harvard Medical School.

Det er dog ikke alle typer af det, man typisk ville tænke på som frugt og grønt, der tæller med i det sunde regnskab.

I studiet kunne de ikke se samme gavnlige effekter på dødeligheden forbundet med indtag af stivelsesholdige grøntsager som ærter og majs, frugtjuice eller kartofler.

Til gengæld var der gavnlige sundhedseffekter ved at spise grønne bladgrøntsager som spinat, salat og kål samt frugt og grønt, der er rige på betakarotener og vitamin C - såsom citrusfrugter, bær og gulerødder.

/ritzau fokus/

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
  • Nørrebro
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
  • Kiwi, Kiwifrugter, Chilipeber, Porrer, Vindruer
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til jubilæum og showkamp

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne