Efter flere måneders coronalukning kunne byens spisesteder igen invitere gæster indenfor.
NYKØBING Mange café- og restaurationsejere havde både frygtet og glædet sig til i går, hvor de igen kunne åbne for servering såvel ude og som inde.
En af dem er Dea Guttman, der har Kaffetår'n i det gamle vandtårn i Hollands Gaard. Hun har ikke haft helt lukket, for hun har hele tiden haft åbent for takeaway.
Hun åbnede caféen i april sidste år, så for hende har der endnu ikke været helt almindelige tilstande. Og allerede fra morgenstunden var hun udfordret af en af de mange corona-regler.
- Jeg måtte afvise nogen, der ikke havde reserveret bord, fortæller Dea Guttman.
Hvis man vil sidde indenfor på et spisested, skal man nemlig have booket plads senest 30 minutter inden, man vil sidde ned.
Gæsterne bookede et bord og gik en tur, men i stedet for at vende tilbage og benytte deres reservation, ringede de og meldte afbud.
Selv om Dea Guttman mister kunder på grund af reglen, har hun ikke tænkt sig at bøje den.
- Det er vanskeligt, når der står nogen, jeg kender, men jeg er nødt til at overholde reglerne, slår hun fast.
En anden ting, der skal være på plads, hvis man vil spise inden døre, er et coronapas.
Det kunne Dea Guttman hjælpe en kunde med onsdag formiddag.
- Hun havde ikke appen på sin telefon. Inden vi fik hentet appen og logget på sundhed.dk, så jeg kunne se, at hun var vaccineret, var der gået 30 minutter, så hun kunne bare sætte sig ned, fortæller Dea Guttman.
Kan kun gå bedre
Kaffetår'n tilbyder især salater, sandwich og kager, alt sammen hjemmelavet af lokale råvarer.
Selv om det har været vanskeligt at starte en ny forretning under coronaen, har Dea Guttman ikke mistet modet.
Hun mener, det er nødvendigt at være positiv, når man er iværksætter. Og så hjælper det på økonomien, at der er en i familien der ikke er iværksætter.
- Det kan kun gå bedre, siger hun.
Hun mener, at folk ikke tænker på at booke bord på en café, hun tror, det er nemmere for restaurationerne. Der er folk mere vant til at skulle bestille et bord på forhånd.
Hvis man kigger over på den anden side af Hollands Gaard til den nye Alwe Spisebar, kan der være noget om Dea Guttmans formodning.
De spisende, der sidder udenfor, kom på en impuls, men indenfor er der pænt fyldt med gæster, der alle har booket i god tid i forvejen.
- Vi har faktisk fuldt booket i aften og masser af bookinger resten af ugen, fortæller en af ejerne, Nadja Welston.
Ved bordet udenfor nyder gæsterne at kunne gå på restaurant igen.
- Vi har savnet så meget at gå ud, siger Jennifer Haislund.
Men onsdag eftermiddag er luften kølig, så hun har pakket et tæppe godt rundt om sig.
Rift om parasoller
Medejer af Alwe Alexander Bjoljahn nyder gæsternes overstrømmende ros af maden, mens han fortæller, at han altså har bestilt en kæmpe parasol med varmeelement.
- Parasolfirmaet kan ikke følge med, alle vil have parasoller nu. Men den kommer, forsikrer Alexander Bjoljahn.
Han og Nadja Welston har indtil videre ikke haft problemer med at få coronapas at se, og gæsterne ved godt, at de skal bære mundbind, når de står op.
Ikke alle Nykøbings spisesteder åbnede i går.
Nogle finder reglerne for besværlige, og andre havde ikke planlagt at åbne før 6. maj, der var den oprindelige dato for åbning af indendørs servering.