Annonce
Lolland

- Vi er ikke imod udvikling, men ...

Sommerhusejerne i Kramnitze forener sig nu i protest mod udformningen af det nye Lidsø Kyst og Natur Resort, der efter planen skal ligge på marken her. Hvor de står, skal den nye vej gå, og på den anden side af et tyndt plantebælte ligger deres huse. Foto: Jan Knudsen

Sommerhusejere rejser sig i protest mod planlagt resortbyggeri.

KRAMNITZE Sommerhusejerne i Kramnitze har det godt. De nyder livet i pagt med den lollandske natur, hvor harer og rådyr kigger forbi haven, og hvor Østersøen kun er et stenkast væk. De nyder freden, roen og det gode naboskab, området byder på.

Men idyllen blev brudt, og kaffen var lige ved at gå i den gale hals, da beboerne i området hørte om planerne for det nye Lidsø Kyst & Natur Resort, der er planer om at bygge på vestsiden af det eksisterende sommerhusområde.

Projektets ideoplæg er netop nu i høringsfasen, og her tager naboerne bladet fra munden.

- Vi er ikke imod projektet, og vi er ikke imod udvikling. Vi vil ikke bremse projektet, men vi vil gerne høres. Det her oplæg passer ikke ind i det naturområde, det skal opføres i. Derfor har vi en masse forbedringsforslag, vi håber, man vil lytte til, siger Michael Weyand, der har sommerhus på Kramnitsevej 93.

Vivi Hansen i nummer 120 bliver nærmeste nabo til det nye resort, hvor der skal anlægges store sommerhuse, en ny sø og en tilkørselsvej.

- Nu kan vi så pludselig læse, at man i lokalplanen vil tillade byggeri i ikke bare 8 meters men helt op til 11 meters højde. Og de høje bygninger skal ligge lige uden for vores have, siger hun.

I projektet står der, at der skal plantes en ekstra række på det allerede eksisterende plantebælte. Men det giver Vivi Hansen ikke meget for.

- Det tager jo mange år for sådan noget at vokse op, indvender hun.

- Naboerne er grædefærdige. Det er et par fra Frederiksberg, der har søgt hele Lolland igennem efter et sted, hvor de kan være i fred og ro og nyde naturen. Nu får begge vores huse en stor vej og nogle høje bygninger lige op ad vores have, fortæller Vivi Hansen.

Det, sommerhusejerne reagerer på, er blandt andet, at der i forslaget skal tillades byggeri i højden. Det undrer Leif Dalsgaard på Kramnitsevej 114. Han har selv søgt om at bygge sit sommerhus højere, men fik afslag af kommunen.

- Hvis de må, så vil alle vi andre også. Så kan jeg godt se, hvor det ender, siger han.

Far Dag Rørsleff og datter Lotte Rørsleff bor lige op ad den lille vej, som efter planen skal tage hele trafikken fra det nye område. De tror, det vil ødelægge deres sommerhusidyl. Foto: Jan Knudsen

Marielyst skræmmer

En anden bekymring er den beskyttede branddam med to slags rødlistede frøer. Det nye resort går uden om. Men tilkørselsvejen skal lige forbi, forklarer naboerne. Vejen skal gå fra Klokkeholmsvej og i vinkel ned på svinget ad Kramnitsevej. Her bor Lotte Rørsleff og hendes far Dag Rørsleff.

- Det er helt meningsløst at lægge vejen der. Den kommer til at gå lige op ad vores baghave. Vi får en trafik, som områdets små veje slet ikke er gearet til. Der er nogen, der ikke har tænkt sig om her, siger Lotte.

- For ikke at tale om, at man skaber et meget trafikfarligt kryds oppe i svinget, siger Dag.

Sommerhusejerne lægger vægt på, at de ikke er imod udvikling og nybyggede sommerhuse. Men sporene fra Marielyst skræmmer.

- Vi er da bange for, at der sker det samme som der: at demokratiet sættes ud af drift, og vi ikke bliver hørt. Vi er bange for, at vi får de der kæmpe sommerhuse, hvor man udlejer til alt fra store fester til larmende firma- og jagtselskaber. Og hvis det er tyske turister, man vil leje ud til - med en enkelt investor som ejer, så er det jo ikke nogen, der vil fællesskabet her i området, siger de.

- Vi vil gerne have noget tilsvarende, det vi har her. Sommerhusbyggeri i niveau, hvor man kan nyde naturen og fællesskabet, siger de.

- Man har slet ikke tænkt på områdets helhedsværdi i de her planer, siger Lotte Rørsleff, der bor på Mågelunden 13.

- Det her ligner en kopi af projektet i Marielyst. Det er ikke tænkt ind i lokalområdet, og man har ikke tænkt fremtiden ind i det. Derfor har vi nogle forbedringsforslag, vi meget gerne vil drøfte med borgmesteren og Anders Henriksen (investoren bag Lidsø Kyst og Natur Resort, red.), siger Michael Weyand.

- I lovgivningen står der, at man ikke må anlægge nye sommerhusområder i konflikt med naboerne. Vi håber, at vi bliver lyttet til, så der kan komme et projekt, alle er glade for. Så de må meget gerne komme til en kop kaffe, siger Michael Weyand.

Vivi Hansen bor i nummer 120. Hun får en stor vej og høje sommerhuse som naboer, hvis planerne holder stik. Det er hverken hun eller naboerne glade for. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
  • Sommerhusejerne i Kramnitze forener sig nu i protest mod udformningen af det nye Lidsø Kyst og Natur Resort, der efter planen skal ligge på marken her. Hvor de står, skal den nye vej gå, og på den anden side af et tyndt plantebælte ligger deres huse. Foto: Jan Knudsen
  • Far Dag Rørsleff og datter Lotte Rørsleff bor lige op ad den lille vej, som efter planen skal tage hele trafikken fra det nye område. De tror, det vil ødelægge deres sommerhusidyl. Foto: Jan Knudsen
  • Vivi Hansen bor i nummer 120. Hun får en stor vej og høje sommerhuse som naboer, hvis planerne holder stik. Det er hverken hun eller naboerne glade for. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen