Efter en hård coronastart med nedlukning kunne Martin og Susanne Rommel endelig åbne dørene til Restaurant Surt & Sødt tilbage i maj måned.
NAKSKOV At der skulle gå 14 måneder, før Restaurant Surt & Sødt blev en restaurant med spisende gæster, havde køkkenchef Martin Rommel ikke forudset, da han og hans daværende partner besluttede at overtage de gamle restaurationslokaler i Hotel Harmonien i marts sidste år.
- Det virkede så godt, men vi havde ikke taget højde for, hvilken betydning corona ville få. Vi overtog 1. marts, og ni dage senere var landet lukket. Vi valgte så at bruge den første nedlukning på at sætte lokalet i stand, siger han.
Når man kigger rundt i Restaurant Surt & Sødts lokaler i dag, ses det tydeligt, at der er kælet for indretningsdetaljerne.
Fra birkegrenene, der strækker sig mod loftet, til de mange sylteglas med fermenteret frugt og grønt fortæller rummet en tydelig historie om, at det naturlige er i fokus.
En historie, de to restauratører dog aldrig nåede at få fortalt, inden Danmark igen var lukket:
- Vi ligger sammen med Hotel Harmonien, og det nåede ikke at komme i gang sidste sommer, fordi de blandt andet ikke var færdige med at sætte værelser i stand. Det betød også, at restauranten ikke nåede at komme op at køre, inden restriktionerne igen begyndte at regne ned over os. Her kunne vi mærke, at Danmark tog et skridt baglæns, inden landet lukkede igen, siger Martin Rommel.
Under nedlukningen trak Martin Rommels partner sig, og gode råd manglede nu en stemme. Den skulle dog snart vise sig at være tæt på.
Køkkenchefens egen mor, Susanne Rommel, besluttede nemlig at overtage rollen som forpagter af Restaurant Surt & Sødt, der nu så småt kører i bedste velgående:
- Vi er kommet godt fra start siden 1. maj. Vi kan virkelig mærke, at Hotel Harmonien er på vej op i gear igen, og vi hjælper jo hinanden, siger Susanne Rommel, der er blevet glad for jobbet som direktør for Restaurant Surt og Sødt.
- Det er Martin, der står for maden, men jeg er kontrolfreak, så jeg udfordrer ham en gang imellem, fortæller mor Rommel med et kærligt blik til sønnen.
Altid lokale råvarer
Når det kommer til maden og råvarerne, er de enige om konceptet. Det skal være lækkert, det må gerne udfordre smagsløgene, og så skal det hele være lokalt:
- Jeg brænder for at skabe madoplevelser hernede. Hvis vi gerne vil ud at spise god mad, hvorfor skal vi så tage over på den anden side af broen? Sådan har det lidt været tidligere, men jeg synes, der er blomstret flere gode restauranter op på Lolland de senere år, siger Martin Rommel.
Godt nok er han født i Valby, men efter 30 år i Lolland Kommune banker hans hjerte for Sydhavsøerne og alle områdets perler:
- Folk er ved at opdage, at vi kan lave mad hernede. Og de gode råvarer ved de allerede, at vi har, for hver gang de vinder priser i København, er det med råvarer fra Lolland, siger han.
Restaurant Surt & Sødt har åbent til frokost og aften alle ugens dage på nær søndag.
Sommergrill på Restaurant Surt & Sødt:
Mandag og tirsdag sommeren igennem er der grillaften klokken 17.00-21.00, hvor Surt & Sødt smider forskellig slags kød på grillen og serverer forskellige blandede salater og nye kartofler til.