Annonce
Bolig og livsstil

Mad i det fri: Fem sjove opskrifter på bål og Trangia

Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto) Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

Interessen for bålmad og stormkøkkener såsom Trangia er eksploderet under pandemien. Læs her, hvad I som nybegyndere kan give jer i kast med.

Danskerne har ikke bare fået smag for at være ude under pandemien, men også for at lave mad under åben himmel.

Nogle sværger til bål og støbejernsgryder, andre til stormkøkkener såsom Trangia.

Og alene i første halvdel af 2021 er der solgt 70 procent flere Trangia. Det viser tal fra AB Camping & Outdoor, som sælger udstyr til de danske friluftsbutikker.

- Vi hører fra butikkerne, at der i løbet af den seneste tid er kommet mange nye kunder i outdoor-butikkerne. Og salget af Trangiasæt er steget voldsomt, oplyser Brian Dybdal, der er direktør i AB Camping & Outdoor.

Med sådan ét i hånden er pandekager et nemt begynderprojekt, foreslår Christian Bo Berg Mikkelsen, der er skovfoged i Thy og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

- Det er en hyggelig og børnevenlig snack, man eksempelvis kan lave om eftermiddagen, siger han.

Er du på langtur, hvor der ikke er adgang til køleskab og køkken, kan du eventuelt købe en pulverpandekagedej, som kun skal blandes op.

Et andet oplagt bud er at medbringe en gærdej og bage brød enten i en støbejernsgryde over åben ild - en såkaldt dutch oven - eller i en Omnia ovn, som er en bageform til Trangia.

- Giv det klassiske snobrød et twist ved at bage brød, boller eller en kage. Det er også hyggeligt som snack på turen, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Et andet hurtigt og taknemmeligt begynderprojekt, især hvis man har små krudtugler med, er popcorn.

Hæld olie i bunden af en stor støbejernsgryde, tilsæt popcorn, og stil det ind i flammerne. Modsat andre opskrifter er det ikke så vigtigt, om der er gløder eller flammer - bare der er varmt.

- Det er en rigtig klassiker, og det er altid megahyggeligt med popcorn over bål. Så har man også noget at snacke i mellemtiden, hvis man vil lave rigtig mad, når bålet er blevet til gløder, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Det kunne være en hel fisk i sølvpapir, som inden da får stoppet citroner, krydderurter eller lokal skovsyre i bugen.

Læg den på bålet sammen med bagekartofler og hele majs.

- Det er en af mine go to-retter, fordi man nemt får et helt måltid, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Et andet bud er minipizzaer.

Medbring dejen hjemmefra, eller klip en færdiglavet dej i stykker, som kan ligge i Trangiaens stegepande.

Der skal bare godt med olie i bunden, så det ikke brænder på, forklarer Christian Bo Berg Mikkelsen.

- Og ellers er det bare at toppe med sit yndlingsfyld. Så det er et projekt, som let kan skaleres op og ned - afhængig af tid, evne og ambitioner. Man kan bruge ting fra naturen eller købe det meste færdiglavet, siger han.

Senere på sæsonen kan du også lave stuvede svampe med eksempelvis kantarel, Karl Johan-svamp eller andre spiselige rørhatte.

Giv svampene et skvæt fløde, og rist stykker af brød i olie ved siden af. Top med frisk skovsyre eller løgkarse.

- Det er én af mine go to retter i sensommeren, hvor du både får det cremede fra svampene og den syrlige kontrast fra urterne, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Sank og spis altid kun ting i naturen, som du med sikkerhed ved, hvad er.

/ritzau fokus/

Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Roskilde festival 2010
    Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto) Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix
  • Sanketur, Kristoffer Melson og Stefan Sartori Olesen, Utterslev Mose
    Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt