Annonce
Erhverv

Sukkerroen har stadig sin berettigelse

- Der er noget fascinerende ved hele historien om roerne på Lolland. Jeg synes, vi skal bevare roerne hernede, siger landmand Thomas Brinch Rahbæk, som er født og opvokset med roer. Foto: Claus Hansen

For lokal landmand er roerne en del af dna'et.

Roeoptageren er et imponerende syn, når man ser den store maskine arbejde i marken på tæt hold. Men roeoptageren er ikke kun rå muskelkraft, den formår også med stor præcision og nænsomhed at hive sukkerroerne op af den lollandske muld.

Det er landmand Thomas Brinch Rahbæk, som er i gang med roehøsten på en mark nær Nørredalsvej mellem Ullerslev og Søllested, da Folketidende kigger forbi.

Vejret er med sine 10 grader og solskin helt perfekt til at høste roer, fortæller Thomas Brinch Rahbæk.

Den seks-rækkers roeoptager er splinterny og kan høste én hektar i timen. Thomas Brinch Rahbæk har investeret i den sammen med landmandskollega Henrik Marcussen.

- Vi høster ikke kun vores egne roemarker, men også andres. Til sammen tager vi roer op på cirka 550 hektar, fortæller Thomas Brinch Rahbæk, som selv har 110 hektar med roer ud af sine egne cirka 400 hektar.

De dage, hvor sukkerroen havde betegnelsen "det hvide guld", ligger efterhånden mange år tilbage. Siden EU ophævede sukkerkvoterne 1. oktober 2017, har roepriserne ikke været de samme.

- Med de nuværende kornpriser er roerne ikke så lukrative. Det er rundt regnet samme afregning, men omkostningerne ved at dyrke roer er større, og roeoptagningen giver risiko for strukturskader på jorden, der kan gå ud over næste års afgrøde, forklarer Thomas Brinch Rahbæk.

Thomas Brinch Rahbæk har sammen med en landmandskollega investeret i en splinterny seks-rækkers roeoptager, som kan høste én hektar i timen. Foto: Claus Hansen

Opvokset med roer

Alligevel holder han fast i den sukkerholdige afgrøde.

- Jeg er født og opvokset med roer, så jeg har efterhånden en del knowhow, og så er vores jord god til roer, vi har normalt forholdsvist høje udbytter på roerne, siger Thomas Brinch Rahbæk, som driver landbruget som et I/S fra Tranemosegård sammen med sin hustru Marie Brinch Rahbæk.

- Derudover er roen god at have i sædskiftet, da den er med til at bekæmpe græsukrudt. Det er en stabil afgrøde, der giver et udmærket udbytte, uanset om der i løbet af sæsonen har været lidt eller megen regn. Roen er god til at tilpasse sig, og hvis der har været meget regn og for lidt sol i nogle perioder, når roen som regel at indhente væksten i andre perioder, fordi det er en lang vækstsæson, fortæller Thomas Brinch Rahbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roer giver alsidighed

De første roer, han tog op 7.-8. oktober, gav 14,7 ton sukker pr. hektar, men han håber, at roerne, han tager op denne dag, har en højere sukkerprocent, da de har ligget lidt ekstra tid i jorden.

- Vi skulle gerne op i nærheden af sidste år, hvor vi høstede 15,6 ton sukker pr. hektar, siger han.

Thomas Brinch Rahbæk dyrker også hvede, byg og græsfrø på sine marker, ligesom han også har gjort et areal klar til solceller, men roerne har en særlig status.

- Roerne giver alsidighed i hverdagen, da de er er mere følsomme, så der er mere arbejde i marken med at sørge for en god vækst, og det er sjovt at se, om man kan få et bedre udbytte end naboen. Vi holder hinanden op på at lave et godt resultat i erfagruppen, siger landmanden fra Søllested.

- Hvis man skulle være meget egoistisk, kunne man måske godt droppe roerne, men der er noget fascinerende ved hele historien om roerne på Lolland. Jeg synes, vi skal bevare roerne hernede. Hvis vi er mange, der dropper roerne, så sukkerfabrikkerne ikke får nok roer ind, så lukker fabrikkerne, og så har vi ikke længere mulighed for at have roerne med i sædskiftet, forklarer Thomas Brinch Rahbæk.

Derudover ser han spændende perspektiver i de kommende biogasanlæg, hvis man kan udnytte roetoppene, overskudsroer og restmassen fra sukkerproduktionen til biogas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værdsætter friheden

Både Thomas og Marie er opvokset med landbrug. Marie har overtaget forældrene gård ved Købelev, mens Thomas har overtaget forældrene gård Tranemosegård i et generationsskifte gennemført i 2018.

Marie er uddannet lægesekretær, men går i øjeblikket hjemme, så der er ekstra tid til børnene på fire og seks år.

Og den frihed, landmandslivet giver, betyder rigtig meget for familien.

- Jeg kan bedst lide friheden, og at jeg kan bestemme over hverdagen. Det giver mulighed for at give børnene en opvækst, som jeg selv havde som barn. Og så kan jeg godt lide at komme ud i naturen og få frisk luft, fortæller Thomas Brinch Rahbæk.

Og en frisk vind suser da også hen over marken denne solskinsdag, hvor Thomas tager roer op sammen med sin far Ole Brinch Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

Når snakken falder på fremtiden, er den svær at spå om, da der hele tiden er nye miljøkrav og klimaudfordringer at slås med som landmand.

- Det kommer an på, hvad tiden bringer. Jeg kan godt forestille mig at samarbejde mere med andre landmænd i en eller anden form, hvor vi måske kan pulje alle aktiverne i et selskab. Som landmand har man meget frihed, men nogle gange kan jeg godt savne nogle kolleger i hverdagen, siger Thomas Brinch Rahbæk, som tidligere har fungeret som driftsleder på et landbrug ved Ringsted.

- Der er også flere, der spørger, hvorfor jeg ikke er økolog. Men lige nu får økologerne ikke specielt gode priser, og det hele afhænger af, om vi kan afsætte produkterne. Nogle tror, vi bare kan lægge om, og så kommer køberne af sig selv, men der bliver nødt til at være en efterspørgsel først. Hvis der er det, vil vi landmænd gerne lægge om. Vi producerer det, forbrugerne gerne vil have, slutter Thomas Brinch Rahbæk.

  • - Der er noget fascinerende ved hele historien om roerne på Lolland. Jeg synes, vi skal bevare roerne hernede, siger landmand Thomas Brinch Rahbæk, som er født og opvokset med roer. Foto: Claus Hansen
  • Thomas Brinch Rahbæk har sammen med en landmandskollega investeret i en splinterny seks-rækkers roeoptager, som kan høste én hektar i timen. Foto: Claus Hansen
Annonce
Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken