Annonce
Erhverv

Dalbakkegaards øko- kyllinger er kommet på Noma

Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen begyndte produktionen af økologiske frilandskyllinger på Dalbakkegaard i Vester Ulslev tilbage i 2008. Foto: Claus Hansen

- Restauranter vil i dag gerne skille sig ud på gode råvarer. Da vi startede i 2008, var der næsten ingen, som ville aftage kyllingerne, siger producent.

VESTER ULSLEV Der er masser af frisk luft og plads at boltre sig på for kyllingerne på Dalbakkegaard i Vester Ulslev. Her har Dorthe Barholt Hansen og Bryan Hansen siden 2008 produceret økologiske frilandskyllinger. Derudover producerer de også friske landæg og ænder.

Dyrene har mulighed for at gå ude på græs hele året rundt, og mindre buske og frugttræer giver kyllingerne mulighed for at gemme sig og spise nedfaldsfrugt, så de kan følge deres naturlige instinkter.

Derudover lever Dalbakkegaards kyllinger længere end den industrielt masseproducerede kylling.

- Hver sjette uge får vi et hold på 1.200 kyllinger, og de første bliver slagtet, når de er 90 dage, og så slagter vi dem i hold op til, de er 120 dage gamle, fortæller Dorthe Barholt Hansen.

Under corona-nedlukningen måtte Dalbakkegaard skrue gevaldigt ned for produktionen, da kunderne i form af restauranter, hoteller og caféer havde lukket.

- Nu er nedlukningen ovre, men restauranterne tager ikke så store ordrer ind som før corona-nedlukningen, siger Dorthe Barholt Hansen.

Alligevel har Dalbakkegaard i dag fordoblet produktionen i forhold til inden, corona-pandemien satte ind.

Oven i corona-pandemien blev der indført en ny miljøzone i København, der betød, at Dalbakkegaard ikke længere kunne fragte deres varer ind i byen, fordi varevogne nu skal have et dieselpartikelfilter, som man ikke kunne få til deres fragtbil.

Derfor blev de tvunget til at se på andre afsætningsmuligheder, og her har de fundet en ny stor kunde.

- Vi har fået lavet en aftale med Gris Lam & Co, som er et cateringselskab, der blandt andet leverer til Irma og nemlig.com, men de parterer også kødet og laver udskæringer til restauranter. Vores kyllinger bliver slagtet på Vesterborg Vildt- og Fjerkræslagteri, og Gris Lam & Co henter selv kyllingerne ferske på slagteriet. De aftager over halvdelen af det, vi slagter, fortæller Dorthe Barholt Hansen.

"Vi fik forleden at vide, at Noma er begyndt at servere vores kyllinger. Det er da meget sjovt, og en stor anerkendelse af Dalbakkegaard."

Bryan Hansen, Dalbakkegaard
De økologiske frilandskyllinger har mulighed for at gå ude hele året rundt. Foto: Claus Hansen

På menuen hos Noma

Med Gris Lam & Co som distributør er det blevet nemmere for restauranter i København at få kvalitetsråvarer fra mindre producenter, og nu har selveste Noma, som netop er kåret til verdens bedste restaurant, fået øjnene op for Dalbakkegaards kyllinger.

- Vi fik forleden at vide, at Noma er begyndt at servere vores kyllinger. Det er da meget sjovt, og en stor anerkendelse af Dalbakkegaard, siger Bryan Hansen.

Også blandt andre Hotel Frederiksminde og Rønnede Kro aftager Dalbakkegaards kyllinger.

- Udenfor københavnsområdet kan vi stadig køre en varetur i vores egen fragtbil, så det gør vi cirka hver 14. dag, siger Bryan Hansen.

På Dalbakkegaard producerer de også friske økologiske landæg, og lige nu er de på jagt efter aftagere af æggene her i vinterhalvåret. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere smag

Grunden til, at landets bedste restauranter er interesserede i Dalbakkegaards kyllinger, skal findes i den måde, kyllingerne bliver opdrættet på.

- Det, at kyllingerne lever længere, giver mere smag i kødet, og de bliver større. En gennemsnitlig kylling hos os vejer 2,3-2,6 kilo. Derudover får kyllingerne mere motion, fordi de går ude, og det giver kødet en fast struktur, der betyder, at det mætter mere, forklarer Dorthe Barholt Hansen.

- Når kødet har en fastere struktur, er det mere magert, og det betyder, at du ikke må stege kyllingen for længe, for så bliver kødet for tørt. Kernetemperaturen skal være 73 grader, supplerer Bryan Hansen.

Parret kan se en stor ændring i efterspørgslen efter kvalitetsråvarer i forhold til dengang, de startede med at producere kyllinger.

- Restauranter vil i dag gerne skille sig ud på gode råvarer. Da vi startede i 2008, var der næsten ingen, som ville aftage kyllingerne, siger Dorthe Barholt Hansen.

Dalbakkegaard sælger også sine varer via firmaet Frisk fra Gården, som distribuerer råvarer fra små producenter til private i København, og via det nye fødevarehus på Sakskøbing Sukkerfabrik.

Her er Muld-fødevarenetværket begyndt at samle varer fra lokalproducenter på Lolland-Falster og fragte det samlet til restauranter og hoteller i København for på den måde at løse udfordringerne med logistikken og minimere transportudgifterne for den enkelte producent.

- Men det er stadig i den spæde start. Det batter ikke så meget, hvis vi kun leverer en eller to kasser med kyllinger om ugen. Men idéen i det er rigtig god, det tager bare noget tid at etablere sådan noget, siger Bryan Hansen.

Dalbakkegaards økologiske frilandskyllinger er blevet anerkendt af verdens bedste restaurant, Noma i København, og det er Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen selvfølgelig stolte over. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Har æg i overskud

Dalbakkegaard leder også lige nu efter aftagere af deres økologiske landæg.

- Nu er vi ovre sommersæsonen, hvor for eksempel Knuthenborg er gode til at aftage vores æg til overnattende gæster. Her i vinterhalvåret kan vi godt bruge nogle flere aftagere, siger Dorthe Barholt Hansen.

I gårdbutikken sælges foruden hele kyllinger også parteringer, kyllinge-leverpostej, kyllinge-hjerter, landæg og her op til mortensaften og julen også landænder, som man i øvrigt kan forudbestille nu.

Ænderne sælges frosne og har en slagtevægt på mellem tre og fire kilo. Dalbakkegaard har øget produktionen af ænder lidt og har cirka 1.500 landænder, da Gris Lam & Co også aftager nogle af ænderne.

Du kan læse mere om Dalbakkegaard på www.dalbakkegaard.dk, hvor du også kan finde opskrifter med frilandskylling.

En gennemsnitlig kylling hos Dalbakkegaard har en slagtevægt på 2,3-2,6 kilo. Når kyllingerne går så meget ude, som de gør, giver det kødet en fast struktur, der betyder, at det mætter mere. Foto: Claus Hansen
Dalbakkegaard har også 1.500 landænder, som man allerede nu kan bestille til mortensaften og julen. Foto: Claus Hansen
De økologiske frilandskyllinger har et stort udendørsareal med græs at gå på, hvor de kan finde skjulesteder, så de kan følge deres naturlige instinkter. Foto: Claus Hansen
Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen oplever, at restauranterne lige nu ikke tager så store ordrer ind som før corona-nedlukningen. Foto: Claus Hansen
  • Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen begyndte produktionen af økologiske frilandskyllinger på Dalbakkegaard i Vester Ulslev tilbage i 2008. Foto: Claus Hansen
  • De økologiske frilandskyllinger har mulighed for at gå ude hele året rundt. Foto: Claus Hansen
  • På Dalbakkegaard producerer de også friske økologiske landæg, og lige nu er de på jagt efter aftagere af æggene her i vinterhalvåret. Foto: Claus Hansen
  • Dalbakkegaards økologiske frilandskyllinger er blevet anerkendt af verdens bedste restaurant, Noma i København, og det er Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen selvfølgelig stolte over. Foto: Claus Hansen
  • En gennemsnitlig kylling hos Dalbakkegaard har en slagtevægt på 2,3-2,6 kilo. Når kyllingerne går så meget ude, som de gør, giver det kødet en fast struktur, der betyder, at det mætter mere. Foto: Claus Hansen
  • Dalbakkegaard har også 1.500 landænder, som man allerede nu kan bestille til mortensaften og julen. Foto: Claus Hansen
  • De økologiske frilandskyllinger har et stort udendørsareal med græs at gå på, hvor de kan finde skjulesteder, så de kan følge deres naturlige instinkter. Foto: Claus Hansen
  • Dorte Barholt Hansen og Bryan Hansen oplever, at restauranterne lige nu ikke tager så store ordrer ind som før corona-nedlukningen. Foto: Claus Hansen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Bil i brand på motorvejen

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan