Annonce
Femern

Lokalt studiemiljø med i nyt DTU-udspil

Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen

Oprettelse af lokalt residential college kan skaffe lokalt uddannede ingeniører til Femern-byggeriet. Håbet er at være i gang fra næste år, fortæller rektor for DTU.

RØDBY Planerne for residential college i Rødby er med i nyt udspil fra DTU.

Residential college er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune samt det regionale og lokale erhvervsliv på Lolland-Falster og skal skabe nye muligheder for undervisning, forskning og erhverv.

- Hele residential college-ideen er noget, vi har besluttet at rulle ud i danske universiter-regi. Der vil være nogen, der åbner døren et eller andet sted og prøver at få etableret et samarbejde. Men når det er etableret, vil vi invitere de andre universiteter med til festen for at få et så spændende studiemiljø som muligt for at kunne tilbyde virksomheder og offentlige institutioner så mange kompetencer som muligt i det område, hvor vi prøver at lave et residential college, forklarer Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor på DTU.

Det lokale residential college vil være tilknyttet Femern-projektet. Fra DTU's side er planen at kunne give studerende indenfor nogle af DTU's ingeniøruddannelser mulighed for at skrive speciale med udgangspunkt i projektet.

- Jeg håber, de første skridt kan tages i løbet af det kommende år. Og med første skridt taler vi om en håndfuld studerende. Vi har en ambition om, at det skal vokse sig større end de første skridt. Men skal vi have den volumen, vi drømmer om, hvor jeg ser for mig, at man har et halvt hundrede studerende, vil det kræve en del boliger og infrastruktur. Og det har vi ikke fuldstændigt endnu, fortæller Anders Overgaard Bjarklev.

- Men vi asfalterer lidt, mens vi kører, og håber at kunne få lavet nogle gode aftaler og finde nogle spændende projekter, som studerende kan tage. Og så få lavet nogle boliger til de første "pionerer", så vi kan komme i gang nu, fortsætter han.

Med residential college sigter man efter de studerende, som er i gang med den sidste del af deres uddannelse. Med den kontakt og de netværk, de studerende skaber under færdiggørelsen af deres speciale i residential college, er håbet også at kunne få de færdiguddannede ingeniører i arbejde lokalt.

- Lad os sige, at en studerende starter på Femern-projektet med sit projekt til sommer, så er vedkommende færdig til jul og er også færdiguddannet. Så har vi en færdiguddannet civil- eller diplomingeniør. Hvis han eller hun har gjort et godt stykke arbejde, og virksomheden er om sig, kan de være der med en ansættelseskontrakt inden, at vedkommende afleverer deres speciale hos os, og så være i arbejde i januar. Så det kan potentielt give højt uddannet arbejdskraft meget hurtigt. Og meget hurtigere, end hvis vi skulle starte helt fra bunden af. Der kigger vi på et tidsperspektiv på en syv-otte-ni år, og så er man jo færdig med Femern-forbindelsen, fortæller Anders Overgaard Bjarklev og fortsætter:

- Så vi skal rykke, og vi skal rykke hurtigt.

Residential college vil ikke kun være interessant for DTU under det nuværende Femern-projekt. Når projektet står færdigt, vil den kommende tunnelelementfabrik, der skal levere elementer til andre infrastrukturprojekter, fortsat kunne tiltrække nyuddannede ingeniører.

Udover planerne omkring Rødby har DTU i sit udspil også planer om residential colleges i Skive og på Bornholm samt oprettelse af et digital universitet og en ny læreruddannelse.

Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
  • Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen
  • Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
Annonce
Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé