Annonce
Landbrug

Roskilde Dyrskue åbnet

Solen stod ned fra en skyfri himmel, da Roskilde Dyrskue fredag blev åbnet. Foto: Denny Michael Jakobsen

Et bagende varmt Roskilde Dyrskue blev fredag officielt åbnet.

Man kunne ikke klage over vejret, da Roskilde Dyrskue fredag blev skudt i gang. Og så alligevel. Solen stod ned fra en skyfri himmel i en grad, så man godt kunne ønske sig et par skyer bare en gang imellem.

Sidste år besøgte 87.026 Roskilde Dyrskue, og det bliver spændende at se, om der med det gode vejr bliver sat besøgsrekord i år, eller folk i stedet foretrækker en tur til stranden. Besøgsrekorden blev sat i 2011 med hele 97.085 gæster.

Skal tale bedre sammen
Formand for Roskilde Dyrskue, Povl Fritzner, indviede sammen med Roskildes borgmester Joy Mogensen dyrskuet. Han kom ind på den offentlige debat om landbrug, dyrevelfærd og bæredygtighed, hvor følelser for ofte for lov at sætte dagsordenen frem for faglighed og ny viden.

- Det er mit ønske, at vi i fællesskab kan styrke samtalen med mennesker af anden observans og dermed styrke danskheden i en åben og modig version med selvtillid og stor tro på fremtiden. Så kort og godt, lad os tale mere sammen, sagde Fritzner

- Med Roskilde Dyrskue viser vi det moderne danske landbrug frem og inviterer til dialog med vores udstillere. Vær åben for at få ny viden med hjem, fortsatte Fritzner.

I år kan dyrskuegæsterne se intet mindre end 1.607 tilmeldte dyr plus det løse. Børn kan på første hånd opleve, hvordan dyrene ser ud indeni.

I et telt, hvor studerende i veterinærmedicin fra Københavns Universitet viser en dissekeret gris frem, rører børnene rask væk ved grisen, får lov at mærke øjnene på den og synes, det er sjovt at røre ved den bløde grisetryne.

På dyrskuet er der også madværksteder, hvor børn lærer at arbejde med smag i madlavningen, og hvor de kan bage deres eget brød.

Gymnaster renser toiletter
Lolland-Falster er også repræsenteret på dyrskuet med flere udstillere. Men også bag kulisserne. Arbejdet med at rengøre de mange toiletter står Eskilstrup Gymnastikforening for, som de har gjort i en årrække. Og det er ikke en sur lokumstjans.

- Det er sjovt, fordi vi er så mange, så vi synes, det er en fest, hvor vi også hygger os i vores lejr, fortæller Lise Ravn, som er træner i Team Gym Eskilstrup Mini.

Inklusiv forældre er de 80 til spisning i deres teltlejr, hvor de har egen madmor med. De penge, de tjener, skal de bruge på at sende tre hold af minigymnaster fra 9 år på en tur til Italien.

Roskilde Dyrskue holder åbent hele weekenden. Lørdag fra 08.00-21.00 og søndag fra 08.00-18.00.

Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) og Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, indviede årets dyrskue. Bagefter besigtigede de nogle af de udstillede kødkvæg, som dette Hereford-kvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen
Udstillerne af de bedst bedømte malkekvæg i de forskellige kategorier ses her, efter de har modtaget deres præmieringer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Elever fra 3. klasse på Højelse Skole i Lille Skensved ser og mærker, hvordan en gris ser ud indeni. De synes, det var sjovt at prøve at røre den bløde grisetryne. Foto: Denny Michael Jakobsen
Eskilstrup Gymnastikforening sørger på Roskilde Dyrskue for at holde toiletterne rene og pæne. På den måde samler foreningen ind til en tur til Italien for de små gymnaster. Her er det Oskar Vinter og Johanne Frederiksen, som har det vældig sjovt med opgaven. Foto: Denny Michael Jakobsen
Jonas Jensen fra Knabstrups Hinterwälder modtog bedste bedømmelse plus en ærespræmie for denne 1.kalvsko med kalv. Det var første gang, han var på dyrskue med kødkvægsracen, men det bliver helt sikkert ikke sidste gang. Foto: Denny Michael Jakobsen
På Madværkstedet får børn lov til at lave mad og være nysgerrige på maden. Med vejledning fra ernæringsassistent-studerende fra Hotel- og restaurantskolen arbejder børnene med forskellige smagsindtryk, og hvordan smagen varierer i forskellige landes madkulturer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Slagteren ved Kultorvet griller lækkert kød til dyrskuegæsterne, og duften alene trækker mange kunder til. Foto: Denny Michael Jakobsen
3. klasse fra Grøndalsvænges Skole i Københavns Nordvestkvarter studerer de små pattegrise. - Det er en herlig dag, hvor vi giver nogle dyreoplevelser til børn, som ikke så ofte møder bondegårdsdyr. Det er med til at perspektivere deres begrebsverden, fortæller deres lærer Jan Bach. Foto: Denny Michael Jakobsen
Louise Læsø fra Høng gør her Tinker-showhesten Malibou klar. Den skal være med på Tinker-showholdet og i Roskilde-kadrillen. Malibou har været showhest i 15 år. Foto: Denny Michael Jakobsen
1.500 børn bager hvert år brød i Mejnerts Mølles bagerværksted på Roskilde Dyrskue. Foto: Denny Michael Jakobsen
Niels Mejnert fra Mejnerts Mølle har på dyrskuet et bagerværksted, hvor børn kan bage deres eget brød med Mejnerts mel. - Vi leverer fra muld til mund, og her på dyrskuet har vi den direkte forbindelse til forbrugeren. Børnene er meget kreative og laver figurer med brødet. De har det sjovt, fortæller Niels Mejnert. Foto: Denny Michael Jakobsen
I Bagerværkstedet hos Mejnerts Mølle bager børnene brød i sjove former. Når dejen er formet, sættes den i ovnen, og børnene kommer tilbage og henter brødet efter et par timer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Gl. Roskilde Amts Biavlerforening viser honningbierne frem. Foto: Denny Michael Jakobsen
Her prøver en gruppe børn sig af som børstenbindere i en stand, som fonden Blindes Arbejde står bag. Foto: Denny Michael Jakobsen
Børnene kommer på Roskilde Dyrskue helt tæt på dyrene. Foto: Denny Michael Jakobsen
Der er kvæg i alle typer på Roskilde Dyrskue, også de særprægede skotske højlandskvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen
I Spisekammeret er der boder, hvor man kan få smagsprøver på gode danske fødevarer af al slags. Børnene kan også her lave mad i Madværkstedet, eller bage brød i Bagerværkstedet. Foto: Denny Michael Jakobsen
I Madværkstedet kan børn arbejde med smagsnuancerne i maden. Foto: Denny Michael Jakobsen
Der er masser af smagsprøver på gode danske råvarer i Spisekammeret. Foto: Denny Michael Jakobsen
De venlige betjente giver børnene en fed oplevelse, når de får lov til at sidde i politibilen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, sagde i sin åbningstale, at danskerne skal blive bedre til at tale sammen, og at faglighed skal gå forud for følelser i landbrugs og fødevaredebatten. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue7
    Solen stod ned fra en skyfri himmel, da Roskilde Dyrskue fredag blev åbnet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue5
    Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) og Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, indviede årets dyrskue. Bagefter besigtigede de nogle af de udstillede kødkvæg, som dette Hereford-kvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue6
    Udstillerne af de bedst bedømte malkekvæg i de forskellige kategorier ses her, efter de har modtaget deres præmieringer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue1
    Elever fra 3. klasse på Højelse Skole i Lille Skensved ser og mærker, hvordan en gris ser ud indeni. De synes, det var sjovt at prøve at røre den bløde grisetryne. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue2
    Eskilstrup Gymnastikforening sørger på Roskilde Dyrskue for at holde toiletterne rene og pæne. På den måde samler foreningen ind til en tur til Italien for de små gymnaster. Her er det Oskar Vinter og Johanne Frederiksen, som har det vældig sjovt med opgaven. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue3
    Jonas Jensen fra Knabstrups Hinterwälder modtog bedste bedømmelse plus en ærespræmie for denne 1.kalvsko med kalv. Det var første gang, han var på dyrskue med kødkvægsracen, men det bliver helt sikkert ikke sidste gang. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue4
    På Madværkstedet får børn lov til at lave mad og være nysgerrige på maden. Med vejledning fra ernæringsassistent-studerende fra Hotel- og restaurantskolen arbejder børnene med forskellige smagsindtryk, og hvordan smagen varierer i forskellige landes madkulturer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue12
    Slagteren ved Kultorvet griller lækkert kød til dyrskuegæsterne, og duften alene trækker mange kunder til. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue9
    3. klasse fra Grøndalsvænges Skole i Københavns Nordvestkvarter studerer de små pattegrise. - Det er en herlig dag, hvor vi giver nogle dyreoplevelser til børn, som ikke så ofte møder bondegårdsdyr. Det er med til at perspektivere deres begrebsverden, fortæller deres lærer Jan Bach. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue14
    Louise Læsø fra Høng gør her Tinker-showhesten Malibou klar. Den skal være med på Tinker-showholdet og i Roskilde-kadrillen. Malibou har været showhest i 15 år. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue22
    1.500 børn bager hvert år brød i Mejnerts Mølles bagerværksted på Roskilde Dyrskue. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue20
    Niels Mejnert fra Mejnerts Mølle har på dyrskuet et bagerværksted, hvor børn kan bage deres eget brød med Mejnerts mel. - Vi leverer fra muld til mund, og her på dyrskuet har vi den direkte forbindelse til forbrugeren. Børnene er meget kreative og laver figurer med brødet. De har det sjovt, fortæller Niels Mejnert. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue21
    I Bagerværkstedet hos Mejnerts Mølle bager børnene brød i sjove former. Når dejen er formet, sættes den i ovnen, og børnene kommer tilbage og henter brødet efter et par timer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue17
    Gl. Roskilde Amts Biavlerforening viser honningbierne frem. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue10
    Her prøver en gruppe børn sig af som børstenbindere i en stand, som fonden Blindes Arbejde står bag. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue13
    Børnene kommer på Roskilde Dyrskue helt tæt på dyrene. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue15
    Der er kvæg i alle typer på Roskilde Dyrskue, også de særprægede skotske højlandskvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue16
    I Spisekammeret er der boder, hvor man kan få smagsprøver på gode danske fødevarer af al slags. Børnene kan også her lave mad i Madværkstedet, eller bage brød i Bagerværkstedet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue18
    I Madværkstedet kan børn arbejde med smagsnuancerne i maden. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue19
    Der er masser af smagsprøver på gode danske råvarer i Spisekammeret. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue8
    De venlige betjente giver børnene en fed oplevelse, når de får lov til at sidde i politibilen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • dyrskue23
    Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, sagde i sin åbningstale, at danskerne skal blive bedre til at tale sammen, og at faglighed skal gå forud for følelser i landbrugs og fødevaredebatten. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé