Nordic Sugar har i samarbejde med danske roedyrkere fået stemplet dansk sukkerproduktion og dansk sukker som bæredygtigt.
I 2018 har alle lande i Nordzucker dokumenteret, at sukkerroe-produktionen lever op til bæredygtighedsprincipperne i Sustainable Agriculture Initiative's system. Sustainable Agriculture Initiative (SAI) kan lidt frit oversættes til "Initiativ for bæredygtigt landbrugsproduktion".
Tilbage i 2016 gennemførte de danske roedyrkere og Nordic Sugar for første gang en dokumentation af, at dansk sukkerproduktion er bæredygtigt. Det var et krav fra Nordic Sugars kunder, at sukkerproduktionen skulle kunne dokumenteres som bæredygtig efter SAI's system.
SAI-Systemet er lavet, fordi forbrugerne i stigende grad efterspørger dokumentation for, at råvarerne i deres fødevarer er produceret bæredygtigt. Derfor er flere fødevarevirksomheder gået sammen om at lave et ensartet redskab til at "måle" bæredygtigheden i en produktion. Redskabet er en tjekliste, som kan anvendes i hele verden og for alle afgrøder, for på den måde at standardisere begrebet bæredygtighed, så virksomheder og landmænd kun skal forholde sig til et "redskab".
- Coca Cola Company besluttede i 2013, at de frem mod 2020 ville prioritere, at deres produkter kom fra bæredygtige produktionsformer. Derfor har de været med til at stifte SAI-organisationen. Coca Cola Company har et mål om, at i 2020 skal alle deres råvarer minimum have opnået sølv-stemplet efter SAI-systemet. Derfor var Coca Cola Company meget tilfredse, da Nordzucker kunne meddele dem, at de allerede i 2018 som minimum har opnået denne status i alle koncernens lande, siger Mette Andersen, agronom i Agricenter Danmark hos Nordic Sugar.
Nordzucker startede i 2015 SAI-systemet op i Tyskland, Sverige og Polen. I 2016 var det Danmark og Litauen, der gennemførte. I 2017 var det de to sidste lande, Finland og Slovakiet, der gennemførte SAI. Det er nok til, at Nordzucker har opnået sølv i SAI-systemet.
Det danske resultat
I 2016 blev 39 danske roedyrkere i første omgang udvalgt, og senere blev en mindre gruppe udvalgt til et ekstra besøg, hvor én fra SAI-organisationen kontrollerede, at Agricentret havde gennemført tjekket korrekt.
- Ved det første besøg udfyldte roedyrkeren og Agricentret SAI-tjeklisten sammen, og bedriften blev gennemgået for blandt andet at se, om bedriften havde lavet miljøforbedrende tiltag, som solceller eller blomsterstriber, siger Mette Andersen.
Stemplet/klassificeringen er gældende for alle danske roedyrkere i en treårig periode.
- De danske sukkerroedyrkere opnåede en klassificering på 76 procent guld og 24 procent sølv. Målsætningen i Nordic Sugar var sølv, derfor er det danske resultat virkelig flot og sender et positivt signal til alle vores samarbejdspartnere/kunder, slutter Mette Andersen.