Annonce
Lolland

Spekulanter presser Lolland

I februar besøgte Folketingets udvalg for landdistrikter og øer Lolland Kommune. Her blev de blandt andet præsenteret for problemet med ejendomme, der ligger og skæmmer. Politikerne så dog også en nedrivning, der var i gang i Keldernæs. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lolland Kommune efterlyser lov, der vil tvinge ejere til at rydde brandtomter

LOLLAND Nedbrændte ejendomme får lov at ligge i årevis, uden at ejeren gør noget ved dem. Det er man grundigt træt af i Lolland Kommune, som ved flere lejligheder har presset på for at få indført regler, der kan gøre noget ved det.

Mere specifikt er kommunen utilfreds med, at brandtomterne ikke bliver revet ned, selv om ejeren har fået udbetalt en forsikring. I stedet tilbyder ejerne, at kommunen kan købe de hærgede bygninger.

"Dette betyder, at Lolland Kommune, på trods af viden om, at ejer har fået udbetalt en erstatning, derudover skal overveje, om vi vil støtte ejer, som oftest er i kategorien spekulant, yderligere med 100 procent rene kommunale kroner for at kunne foretage nedrivning af skæmmende ejendomme."

Sådan lyder det i et opråb fra Lolland Kommune til Folketingets udvalg for landdistrikter og øer.

I brevet skriver kommunen, at der er mindst syv af den slags brandtomter i kommunen, og efterlyser derfor en lov, som pålægger bygningernes ejere eller forsikringsselskaber at rive brandtomterne ned, når forsikringen er blevet udbetalt.

Sagen blev rejst af Henrik Høegh (V), 1. viceborgmester i Lolland Kommune, da han for et år siden deltog i en høring på Christiansborg om de statslige nedrivningspuljer. Efter høringen bad Folketingets udvalg for landdistrikter og øer daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om at kommentere sagen, men umiddelbart var der ikke meget hjælp at hente.

For nej, der er ikke nogen regel om, at ejerne eller forsikringsselskaberne skal rive brandtomter ned, kunne han bekræfte. Men de statslige nedrivningspuljer kan dække 70 procent af udgiften, hvis kommunen står for nedrivningen.

"Der er således et instrument til rådighed til at håndtere den i spørgsmålet omtalte situation", lød det afslutningsvist i Brian Mikkelsens svar.

Den melding var kommunen dog ikke tilfreds med, så da udvalget for landdistrikter og øer denne sommer besøgte Lolland Kommune, blev sagen bragt op igen. Bagefter sendte kommunen det førnævnte brev til udvalget med besked om, at man har noteret sig Brian Mikkelsens melding om, at der ikke findes noget krav om nedrivning:

"Det bekymrer Lolland Kommune, idet erfaringen fra Lolland Kommune viser, at bygninger kan komme til at henligge skæmmende uden handlepligt for ejer. Da værdien af bygningerne med grund ligeledes ofte vil være negativ, vurderer Lolland Kommune, at der er en risiko for, at brandtomterne fremadrettet vil henligge skæmmende, indtil kommunen for egne midler foretager et opkøb til nedrivning. Alternativt vurderer vi, at der er stor risiko for, at ejendommene kan blive herreløse, hvilket ligeledes i sidste ende vil blive en opgave for kommunen."

Med kommunens henvendelse i hånden bad udvalget om en ny kommentar fra Brian Mikkelsen. I den henviste han til, at der eksisterer en pulje til landsbyforskønnelse, der blandt andet kan støtte nedrivninger.

Derudover meddelte han, at han planlagde at drøfte sagen med Kommunernes Landsforening (KL) - men få dage efter stoppede han som minister.

Det betyder dog ikke, at sagen er glemt, forsikrer ministeriet.

- Erhvervsministeriet er i dialog med KL om et arbejde, der skal undersøge omfanget af visuelt skæmmende ejendomme og se på de mulige løsninger. Og kommunerne vil meget snart blive inddraget i arbejdet, lyder det fra Ditte Vibe Petersen, der er presserådgiver i ministeriet.

Rasmus Jarlov (til venstre) har afløst sin konservative kollega Brian Mikkelsen som erhvervsminister - og arvet en sag om brandtomter. Foto: Linda Johansen, Ritzau Scanpix
  • I februar besøgte Folketingets udvalg for landdistrikter og øer Lolland Kommune. Her blev de blandt andet præsenteret for problemet med ejendomme, der ligger og skæmmer. Politikerne så dog også en nedrivning, der var i gang i Keldernæs. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
  • Rasmus Jarlov (til venstre) har afløst sin konservative kollega Brian Mikkelsen som erhvervsminister - og arvet en sag om brandtomter. Foto: Linda Johansen, Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem