Ambitionerne rager næsten ind i himmelen. FM Pork A/S præsenterede tirsdag den fjerde af fire helt nye stalde, der tilsammen kan producere 120.000 slagtesvin om året. Bregentved Gods står bag projektet og vender dermed tilbage til animalsk produktion.
Den fjerde af i alt fire topmoderne stalde står færdig, og allerede i næste uge ankommer de første grise. Og indvielsen fejrede Bregentved Gods, der ejer FM Pork A/S, med manér. Festtaler fra både Ringsted og Faxe Kommunes borgmestre var på programmet, eftersom staldene ligger i begge kommuner.
Sammen med hovedentreprenøren Gråkjær A/S, der har totalentreprisen på byggeriet på i alt 32.000 kvadratmeter, inviterede man tirsdag alle interesserede indenfor i det, der er et af Nordeuropas største slagtesvineproduktioner.
Ambitionen med projektet er at kunne levere de sundeste grise, som trives godt og samtidig efterlade et meget lille CO2-aftryk.
- Nu skal vi selvfølgelig lige i gang, men målet er at producere slagtesvin, hvor dyrevelfærden er i top. Her vil vi skabe den bedste tilvækst, laveste dødelighed og for en stor del af grisenes vedkommende uden antibiotika. Vi køber grisene ved cirka 30, og de slagtes efterfølgende hos Tican ved 115 kilo, fortæller ejer af Bregentved Gods, Christian Moltke til Landbrugsnyt.
Christian Moltke, ejer af Bregentved Gods"Vi er tilbage ved udgangspunktet, og det føles rigtigt."
Lokale leverer smågrisene
Grisene køber Pork A/S fra to lokale smågriseleverandører. Familien Müller fra Maglegaard I/S ved Gadstrup syd for Roskilde samt fra Carl Skou fra Rødvig på Stevns, der begge leverer smågrise med højeste SPF-sundhedsstatus.
På spørgsmålet om, hvorfor Bregentved Gods igen er begyndt på animalsk produktion, svarer Christian Moltke.
- Da jeg var barn, havde bedriften heste, grise, køer og får, men med 70´erne kom der en specialisering i dansk landbrug, der betød, at flere driftsgrene blev til en, og her fokuserede vi på planteavl. Så dels vil vi udvide forretningsgrundlaget, men samtidig genskabe den cirkulære driftsform. Derfor er vi tilbage ved udgangspunktet, og det føles rigtigt.
Bregentved tager styringen
Halvdelen af Bregentveds gødningsforbrug vil fremover blive dækket af husdyrgødningen fra griseproduktionen. Ved at gå tilbage til fortidens forhold, i en større målestok, kan Bregentved Gods selv have langt større indflydelse på kvalitet og produktion.
- Vi har lagt vægt på tre ting. Klima, miljø og dyrevelfærd. Med de stalde, vi har rejst her, bliver vi meget stærke på netop de tre parametre. Klimamæssigt får vi mulighed for at producere grisekød med det laveste C02-aftryk per kilo i verden. På miljøsiden reducerer vi ammoniak og skaber et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Dyrevelfærden betyder blandt andet en meget lav stressfaktor og færre skader på grisene sammenlignet med lignende produktionsformer. Jeg tror, det her er fremtiden, fortæller Christian Moltke.