Leif Hierwagen driver med stor succes sit Bageri Kornsang i den økologiske landsby tæt ved Hundested. Den uddannede magister i dansk og biologi har dog helliget sig bagerkunsten de seneste 12 år.
- Det er hverken ideologiske eller politiske overvejelser, der ligger bag, at jeg bor her i den Økologiske Landsby i Torup. Jeg har, siden jeg var barn, deltaget med mine forældre i fritids-kollektiver. Og glæden og udbyttet ved at være sammen med mennesker, samtidig med at opnå en billig og hyggelig bosætning sammen med andre, har holdt ved igennem alle årene, siger den 66-årige bager, Leif Hierwagen, da Landbrugsnyt er på besøg hos ham i hans Bageri Kornsang.
Bageriet er en integreret del af den økologiske landsby, få kilometer fra Hundested, hvor i alt 120 voksne og 60 børn bor. Skulle nogen drage en sammenligning til det nærliggende Svanholm-kollektiv i Hornsherred, er det ikke uden grund, for også i Torup er det fællesskabet og økologien, der er i højsædet. Men til forskel fra Svanholm, så ejer beboerne i Torup deres egne huse, ligesom der her ikke er tale om fælles økonomi.
Økologien er gennemført i Bageri Kornsang, såvel som i hele landsbyen. Bygningen, som også omfatter café og butik, er opført af lokalt opskåret træ og u-brændte ler-sten med hør og papir-uld som isolering. Der opsamles regnvand til toiletskyl og varmen fra ovnene genbruges i resten af bygningen.
Startede som hobby
Leif Hierwagen sælger sine nuværende henved 16 forskellige brød og boller med stor succes til en række lokale butikker, børneinstitutioner og helsekostforretninger, men bestemt også til førende restauranter i København og Nordsjælland. Sådan har det dog ikke altid været.
- Det hele startede for omkring 30 år siden, da jeg flyttede herop, hvor jeg eksperimenterede med brød bagt uden gær og surdej. Folk var ret vilde med det, så jeg byggede en stor ovn og solgte lidt lokalt. Dengang var det dog ikke bageriet, jeg levede af; derimod tjente jeg gode penge på min konsulentvirksomhed, som fokuserede på struktureret mødeteknik. Min revisor rystede da også på hovedet, da jeg for 12 år siden fortalte, at jeg ville opgive virksomheden til fordel for at blive bager, fortæller Leif.
Han modtog i 2017 LAG-midler på 550.000 kr. til udvidelse af bageriet. Eller rettere var det Solen A/S, for dette aktieselskab er den reelle ejer af bygningen i landsbyen, som også omfatter bl.a. caféen og butikken. Aktieselskabet lejer så bygningerne ud til bl.a. Leif Hierwagens bageri.
Herlige, sunde spelt
Bageri Kornsang får i dag sine råvarer fra Bornholms Valsemølle. Forklaringen bag det er, at der på et tidspunkt var en fragtlinje mellem Rønne og Hundested, og så kunne Leif selv hente melet i havnen og spare penge. Fragtskibet sejler ikke længere, og i stedet har han lavet en aftale med en lokal korn-producent, og fra næste år vil han så aftage rug fra landmanden. Majs og hirse køber han i udlandet. Alle råvarerne maler han selv.
- Jeg var den første i Danmark, som bagte udelukkende med spelt og rug i stedet for hvede, og jeg elsker i det hele taget at "opfinde" nye brød. Brød bagt af 100 procent spiret korn er jeg ligeledes en af de eneste, som laver. Jeg betragter det lidt som et kunstværk at bage, og nogle gange er jeg i humør til at bage ét bestemt brød, og dagen efter kan jeg være i humør til et andet brød. En af mine egne favoritter er dog 4-korns honningsalt brød med spirer i, siger Leif.
Uddannet magister
Egentlig er han slet ikke uddannet bager. Derimod er han magister i dansk og biologi fra RUC.
- I starten efter min uddannelse, underviste jeg på et par gymnasier, men det varede ikke længe, før jeg kastede mig over konsulentvirksomheden. Og, nu er det bagerfaget, som jeg forestiller mig vil fortsætte en del år endnu.
Når Leif ikke bager, eller deltager i fællesprojekter i landsbyen, så er det familien, som optager en pæn del af hans tid.
- Mine forældre døde sidste år i en alder af 99 og 95 år, så jeg har overtaget den del af huset, hvor de boede. Vi er dog stadig en stor familie, idet jeg har fire børn og fem børnebørn, hvoraf to af mine børn og deres børn også bor her. Tillige med mine to ekskoner, og det fungerer rigtig fint. Muligvis også fordi, jeg ikke er blevet gift på ny, griner Leif og tilføjer:
- Hver mandag inviterer jeg hele familien på spisning, og så ender vi med at blive omkring 12 ved middagsbordet. Det er samvær, som batter.