Annonce
Landbrug

En tur i efterårsmarken

Planteavlskonsulent Maja Folmer-Petersen fortæller ved markvandringen om bekæmpelse af skadedyr og plantesygdomme i vinterrapsen. Foto: Denny Michael Jakobsen

På markvandring i forsøgsmarken ved Karise blev de fremmødte klogere på bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i vinterraps og vinterhvede, ligesom der blev set på årets efterafgrøder.

Med højt solskin og milde efterårstemperaturer havde Østdansk Landboforening 10. oktober valgt en perfekt dag til en markvandring.

Det foregik i landboforeningens forsøgsmark ved Danish Agro i Karise, hvor der gøres forsøg med vinterraps, vinterhvede og efterafgrøder. Forsøgene går blandt andet ud på at sammenligne, hvordan ukrudt og antallet af skadedyr udvikler sig med forskellige doseringer af sprøjtninger, forskellige sprøjtemidler og slet ingen bekæmpelse.

Blandt andet var der fokus på rapsjordlopper i vinterrapsen, hvor det ifølge planteavlskonsulent Maja Folmer-Petersen handler om at holde øje med antallet af rapsjordlopper ved at bruge gule fangbakker.

- Rapsjordlopper kan både gøre skade på et tidligt stadie ved fremspiring, men der er også risiko for, at rapsjordloppens larve bosætter sig i planten og gør skade hen over vinteren. Hvis I fanger 25 rapsjordlopper eller flere over tre uger i de gule fangbakker, anbefaler vi, at I bekæmper dem med 0,2 kg Karate eller 0,1 kg Kaiso Sorbie, fortalte Maja Folmer-Petersen.

Har man ingen fangbakker, anbefaler Østdansk Landboforening at sprøjte, ellers risikerer man, at rapsen bliver ødelagt. Og har man fangbakker, bør man lade dem stå, så længe det milde efterårsvejr fortsætter.

Belkar giver gode muligheder for at bekæmpe ukrudt i vinterrapsen. 0,35 L pr. ha. giver god effekt mod kamille, fortalte planteavlskonsulent Søren Holmgren. Foto: Denny Michael Jakobsen

Brug resistente sorter med omtanke

En anden skadevolder på vinterrapsen er kålbrok. For at undgå at opformere kålbrok anbefales det, som Maja Folmer-Petersen fortalte, at holde marken rapsfri i fem år.

- Men spildraps ser jeg som største årsag til kålbrok. Der er selvfølgelig den mulighed at bruge kålbrokresistente sorter, men man skal bruge dem, hvor der er et problem og med omtanke, men er der så et reelt problem, skal man ikke være bleg for at bruge de resistente sorter, sagde Maja Folmer-Petersen.

Som opfølgning på forårets markvandring konkluderede hun desuden, at forsøgene ikke har vist højere udbytte, hvor markerne blev sprøjtet med det vækstregulerende middel Caryx.

I forsøgene har det ikke været muligt at se forskel på, om der har været plantet 15 eller 50 rapsplanter pr. kvm, men Østdansk Landboforening anbefaler cirka 35 rapsplanter pr. kvm.

Når det kommer til efterafgrøder gælder det om at være fremme i skoene, da såtidspunktet er meget afgørende, fortalte planteavlskonsulent Thomas Laugesen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligheder med Belkar

På forsøgsmarken er også gjort erfaringer med ukrudtsmidlet Belkar, der kom på markedet i efteråret 2017.

- Marken har klaret sig godt i år med en dosis på 0,25 L pr. ha. Det er kørt ud, hvor det har været varmt, så vi har også haft vejret med os. Vi kan se, at det har haft en fin effekt mod stedmoderplanten, som står krøllet lidt sammen. Det er ikke lykkedes at finde fuglegræs, men 0,25 L er normalt i den lave ende til fuglegræs, forklarede Maja Folmer-Petersen.

- På kamillen ser vi god effekt med 0,35 L pr. ha. Kamillen krøller sammen, og det kan så godt se ud som om, kamillen kommer sig igen i efteråret, men den kommer ikke højt op, så lad være med at gå i panik, tilføjede planteavlskonsulent Søren Holmgren.

Søren Holmgren gav på sin sædvanlige vittige facon gode råd til håndtering af vinterraps og vinterhvede. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekæmpelse i hvedemarken

Derefter gik turen over i hvedemarken, hvor Søren Holmgren mindede om vigtigheden i at holde øje med lus.

- Man skal ikke gå i panik, når den første lus flyver ind. Det er først et problem, når lusene formerer sig, så man skal forsøge at få udført sprøjtningen inden for cirka 10 dages tid, efter man har fundet lus.

- Mange har udført en tidlig DFF-sprøjtning på sort jord, og nu er det ved at være tid til at følge op med ukrudtsmidlet Boxer. Husk at Boxer ikke må udbringes ved høje temperaturer af hensyn til fordampning, derfor skal sprøjtninger så vidt muligt udføres om aftenen. I år har vi tør, løs jord, så det ligger i kortene, at vi får manganmangel. I Vinterbyg må man aldrig lade være med at tilføre mangan, forklarede Søren Holmgren.

Sørg for at få brugt eventuelle lagre af Lexus op, inden den bliver forbudt. 7 gram tager tokimbladet ukrudt inkl. kornblomst. Hvis dosis øges til 10-15 g får man også bekæmpet rævehale, lød anbefalingen til de fremmødte.

- Prioriter derfor Lexus på de marker, hvor I har problemer med kornblomst og/eller græsukrudt som rævehale, anbefalede Søren Holmren.

Når man ikke har mere Lexus, kan man slå over på 5 g pr. ha. af Express eller 4 g Nuance, men som Søren Holmgren sagde, skal man være opmærksom på, at det giver nogle begrænsninger i, hvilke midler man kan bruge til foråret. Ønsker man fx at bruge Cossack eller Hussar i foråret, er man henvist til at bruge Buctril/Maya/Xinca mod bredbladet ukrudt i efteråret.

Efterafgrøderne på forsøgsmarken sået 3. september, hvor der var sidste deadline ved den forlængede frist, var noget mere ynkelige at se på, end dem sået 22. august. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig etablering er vigtig

Til slut gik turen videre for at se på årets efterafgrøder, der er etableret henholdsvis 22. august og 3. september, der var sidste chance ved den forlængede frist.

Som deltagerne ved selvsyn kunne konstatere, var der en stor kontrast på markerne alt afhængig af såtidspunkt. Efterafgrøderne sået 22. august stod ganske fint, mens efterafgrøderne sået 3. september var noget mere ynkelige.

- Det viser bare, hvor meget såtidspunktet betyder, når vi snakker efterafgrøder. Lovgivningsmæssigt er man også gået væk fra dækningsgraden i år, sagde planteavlskonsulent Thomas Laugesen.

Man skal i øvrigt ikke forvente den store gevinst ved efterafgrøder på lerjord, da efterafgrøderne giver mindre kvælstof i lerjordens muld end i sandjord, og kvælstoffet først frigives til afgrøderne over en årrække. Så man skal ikke regne med at kunne spare på gødningen i den efterfølgende afgrøde.

  • Planteavlskonsulent Maja Folmer-Petersen fortæller ved markvandringen om bekæmpelse af skadedyr og plantesygdomme i vinterrapsen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Belkar giver gode muligheder for at bekæmpe ukrudt i vinterrapsen. 0,35 L pr. ha. giver god effekt mod kamille, fortalte planteavlskonsulent Søren Holmgren. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Når det kommer til efterafgrøder gælder det om at være fremme i skoene, da såtidspunktet er meget afgørende, fortalte planteavlskonsulent Thomas Laugesen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Søren Holmgren gav på sin sædvanlige vittige facon gode råd til håndtering af vinterraps og vinterhvede. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Efterafgrøderne på forsøgsmarken sået 3. september, hvor der var sidste deadline ved den forlængede frist, var noget mere ynkelige at se på, end dem sået 22. august. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Annonce
Annonce
Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig