Annonce
Landbrug

Landbruget stimlede sammen til DLG VækstForum

Årets DLG VækstForum foregik i Ringsted Sportscenter, hvor op mod 500 landmænd mødte op for at høre forskellige faglige indlæg om både planteavl og husdyrernæring inden for både svin og kvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen

Årets DLG VækstForum blev holdt i Ringsted Sportscenter, hvor op mod 500 mennesker mødte frem for at få faglige input, netværke og få et godt tilbud.

Årets DLG VækstForum tiltrak igen i år et stort antal landmænd, som fik lejlighed til at blive fagligt opdateret, netværke og få et godt tilbud fra de mange opstillede virksomheder inden for blandt andet foder, frø, vitamin, gødning og plantebeskyttelse.

Sidste år forløb DLG VækstForum over to dage i Herlufmagle Hallen, men eventet er efterhånden blevet så stort, at det i år var henlagt til Ringsted Sportscenter og foregik over én dag med længere åbningstid.

På husdyrfronten havde DLG VækstForum i år udvidet, så der både var tema om svin og som noget nyt et tema om kvæg. Og selvom der er flest kvægavlere i det jyske, var der stort fremmøde til at høre om husdyrernæring og -sundhed.

Op mod 500 landmænd havde taget turen forbi årets DLG VækstForum, hvor hovedtalerne var Niels Søren Rasmussen, koncerndirektør for DLG's danske detailaktiviteter, den nye direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung, og forhenværende folketingspolitiker for Venstre og bl.a. udviklings-, uddannelses- og justitsminister, Søren Pind.

Flere landmænd havde taget turen langvejs fra for at deltage i årets DLG VækstForum.

- Vi trækker folk fra Bornholm, Odsherred og Lolland-Falster, og det er et bredt spekter af ejendomme. Det er både folk, der har frø, sukkerroer, korn og husdyr og både store og små bedrifter. Vi giver dem en saltvandsindsprøjtning på seneste nyt, og hvordan du skaber større udbytte og får mere for pengene. Alle søger lys for enden af tunnellen, og her kan du få faglig viden og vished for, om den strategi, du har lagt, er den rigtige. Vi sætter også rammen for, at man kan netværke, og når folk kommer helt fra Bornholm må det være fordi, at rammerne fungerer, siger Henrik Kløve, afdelingsdirektør, DLG Øst.

Forhenværende minister Søren Pind slog et slag for, at man som borger i et demokrati har pligt til at passe på det samfund, som vores forfædre har bygget op. Foto: Denny Michael Jakobsen

Nyt om byg- og hvedesorter

På plantedelen var der blandt andet orientering om bekæmpelse af plantesygdomme, korntørring, markedsorientering og nyt om vår- og vintersædsorter.

Andreas Østergaard, agronom hos DLG Øst fortalte, at vårbygsorten RGT Planet sidder på 50 procent af markedet hos DLG Øst i 2019, mens KWS Irina sidder på 29 procent, som de to største sorter.

- I november 2018 blev Flair og Laureate godkendt som maltbyg i Danish Preferred. De to sorter kræver en kontrakt for, at I kan levere dem. KWS Irina kan vi afsætte overalt, og RGT Planet følger lige efter, og den sort tager vi ind på alle lagre, og de to sorter ligger i øvrigt i top på maltbygbarometeret, sagde Andreas Østergaard.

Cosmopolitan og Prospect er to nye potentielle maltbygsorter, som i øjeblikket bliver testet for at leve op til standarderne i Danish Preferred. Andreas Østergaard fortalte, at han først regner med, at de to sorter bliver dyrket i større stil fra 2020. Han vurderer, at RGT Planet og KWS Irina vil også blive de største sorter i 2020 og 2021.

- Det er svært at se, at der kommer noget, som kan rydde dem af vejen, som han sagde.

Han så også på dyrkningsegenskaberne og fremhævede KWS Irina for at have gode aks og stråegenskaber. Sorten har kortere strå med mindre tilbøjelighed til at knække. Han anbefaler at vækstregulere RGT Planet og Laureate.

Landmænd fra hele Sjælland og øerne og sågar Bornholm mødte frem til årets DLG VækstForum. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinterhveden står flot

Med hensyn til vinterhvede havde han de positive briller på.

- Det er en fornøjelse at se, hvor flot vinterhveden står, det tegner godt for den kommende sæson, sagde Andreas Østergaard.

Han informerede om, at der er nye meget højtydende hvedesorter på vej som Kvium, KWS Extase og LG Skyscraper.

- Kvium er en meget højtydende foderhvede, som ser interessant ud. Sorten har haft et relativt udbytte på 109, 104 og 108 i henholdsvis 2016, 2017 og 2018, sagde Andreas Østergaard.

Niels Søren Rasmussen fra DLG's direktion fortalte om de nyeste trends inden for fødevareområdet. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtidens marked

Niels Søren Rasmussen fra DLG's direktion tog de globale briller og tog et kig ud i verden, hvor der de kommende år vil være stigende efterspørgsel på fødevarer.

- Vi er i en situation, hvor verdens befolkning vokser, og de skal have noget at spise. Verdens befolkning ventes at være på 9 milliarder mennesker inden 2050. I fremtiden vil der være øget efterspørgsel efter kornprodukter i Asien og Afrika, og indkomststigningen i Kina giver større efterspørgsel på kød og fisk, fortalte Niels Søren Rasmussen.

Han tegnede også et billede af trendsene inden for fødevarer lige nu, hvor bæredygtighedsagendaen er kommet for at blive.

- Trenden lige nu er bæredygtighed og sporbarhed. Det kommer blandt andet til udtryk med bæredygtigt protein, hvor man i EU gerne vil have en større selvforsyningsgrad. Der vil dog gå lang tid, før vi kan erstatte al den soja, der kommer fra Sydamerika. Det er også et produkt, der kommer til at koste flere penge, og forbrugerne må indstille sig på at betale for det, for det koster at producere protein. Men hvis forbrugerne vil betale, tror jeg godt, vi kan få en produktion op at køre, sagde DLG-direktøren.

Lige nu kommer det meste protein i EU fra raps, men der er perspektiver i at udvinde mere protein fra græs og hestebønner, som han sagde.

Der var mulighed for at gøre en god handel med de mange foder-, vitamin-, gødning- og frøfirmaer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt marked for plantekost

Han kom også ind på bølgen med kødfri kost og veganere. I 2018 udgjorde salget af plantefars 3-5 procent af salget, mens det ventes at stige til 10-15 procent i 2019.

- 21 procent af befolkningen overvejer ikke at spise kød. Det er en debat med mange holdninger og følelser. Det er fair nok, der er nogle, som vil have kødfri produkter. Det kan give et marked for os, og vi må kunne levere på plantebaserede produkter og være en del af løsningen, sagde Niels Søren Rasmussen.

Han fortalte, at DLG har logistikken klar til fremtiden. Der bygges i øjeblikket et nyt siloanlæg i Vordingborg, mens der også investeres i kornanlæggene i Kalundborg og Fredericia. I netop Fredericia har 100 medarbejdere nu fået arbejdsplads i det, der skal være det nye regional- og hovedkvarter for DLG.

- Huslejen er billigere i Fredericia end inde midt i København, og vi skal have et mere enkelt DLG, hvor vi kommer tættere på kunderne. Det nye hovedkvarter giver mulighed for at lave et setup, som fremtidens landmand efterspørger, sagde DLG-direktøren.

Læs mere om Søren Pinds indlæg på DLG VækstForum

Læs mere om Anne Lawaetz Arhnungs indlæg på DLG VækstForum

  • Årets DLG VækstForum foregik i Ringsted Sportscenter, hvor op mod 500 landmænd mødte op for at høre forskellige faglige indlæg om både planteavl og husdyrernæring inden for både svin og kvæg. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Forhenværende minister Søren Pind slog et slag for, at man som borger i et demokrati har pligt til at passe på det samfund, som vores forfædre har bygget op. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Landmænd fra hele Sjælland og øerne og sågar Bornholm mødte frem til årets DLG VækstForum. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Niels Søren Rasmussen fra DLG's direktion fortalte om de nyeste trends inden for fødevareområdet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Der var mulighed for at gøre en god handel med de mange foder-, vitamin-, gødning- og frøfirmaer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene