Annonce
Lolland

Dronning Sophies Hus skal ud af dvale

Dronning Sophies Hus er den røde bygning. Desuden ses den nuværende, hvide hovedbygning og Halsted Kirke. Foto: Jan Knudsen

Seks af 10 millioner til renovering er hjemme.

HALSTED På Halsted Kloster har Dronning Sophies Hus stået tomt i omkring 170 år, og greveparret Jytte og Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs, der bor ved siden af i den hvide hovedbygning, har i mere end 10 år arbejdet for at kunne restaurere bygningen til ny brug.

Huset, der er 42,5 meter langt og 10 meter bredt, er muret i røde munkesten, har tegltag og stod færdigt i 1591 og er dermed blandt landets ældste bygninger, når der ses bort fra kirker og andre religiøse bygninger. Der har også været et tårn med trapper op til førstesalen og kornloftet og et fangetårn, men begge tårne er blevet revet ned.

Dronning Sophies Hus er fredet, og Jytte Frijs har brugt megen tid på at få Slots - og Kulturstyrelsens accept til, at bygningen kan nyindrettes til nyt formål - og dermed komme ud af sin eventyrdvale og i brug igen.

Det er nu lykkedes. Berings Tegnestue har udarbejdet et renoveringsprojekt til 10,5 millioner kroner for første fase, stueetagen, og 8,5 millioner kroner for en næste fase, førstesalen.

- Slots- og Kulturstyrelsen vil bidrage med 2,95 millioner kroner til stueetagen, og lige inden jul fik vi den dejlige besked, at Aage og Johanne Louis-Hansens Fond også har bevilget os tre millioner kroner, fortæller en glad Jytte Frijs.

Halsted Kloster har også en række andre fondsansøgninger ude, og de 10,5 millioner kroner skal være i hus, før renoveringen kan påbegyndes. Da Halsted Kloster har været ejet af slægten siden 1719, håber greveparret meget, at arbejdet kan sættes i gang her i 300-jubilæumsåret.

I 1300-tallet blev der oprettet et benediktinerkloster på stedet, men Reformationen i 1536 betød, at Halsted Kloster blev nedlagt og underlagt den danske konge og blev herregård. Fra 1588 til 1631 var Halsted Kloster med tilhørende jorde enkepensionskasse for enkedronning Sophie - Christian IV's mor. Hun boede på Nykøbing Slot.

Året efter sin mands død er hun i fuld gang med byggeplanerne på Halsted Kloster og kan i 1591 træde ind i "et skønt nyt hus, to lofter højt." Ved Nakskov Havn opfører enkedronning Sophie et kornmagasin, Dronningens Pakhus, hvorfra hun udskibede, solgte og tjente penge på de dyrkede afgrøder.

At der er tale om et skønt hus, mærker man også straks i dag, når man træder indenfor - selv om alt indvendigt er i kritisk tilstand og mest af alt ligner et entreprenørfirma-tilbud, som der skal lægges masser af håndværkertimer i.

På grund af datidens byggesjusk og dårlige vægge blev kælderens tøndehvælv - altså buede loft - deformeret og fik revner, og hele tøndehvælvet i kælderens østlige del er genopført. Under hvælvets nedrivning og genopbygning blev "Svaneværelset" med svanedekorationer i stueetagen, der var af bærende fredningsværdi, beskadiget. Lidt held i uheld, for nu har Halsted Kloster fået Slots- og Kulturstyrelsens tilladelse til at nedlægge fem rum.

- I stedet kan vi indrette en Dronningens Sal med en stor kamin i den halve af husets længe, hvor der bliver plads til 150, der kan komme til koncerter og foredrag med mere, fortæller Jytte Frijs.

I stueetagen indrettes også køkken, garderobe, toiletter og et personalerum. Ovenpå håber greveparret så, at Slots- og Kulturstyrelsen også senere vil bidrage til et nu godkendt projekt med istandsættelse af seks store værelser til udlejning. De fem får eget badeværelse. Vand og afløbsrør trækkes skjult i etageadskillelsen, så de ikke skæmmer.

- Der er jo eksempelvis golfspillere, der gerne vil bo tæt på golfbanen i Halsted, nævner Jytte Frijs som potentielle kunder.

Halsted Kloster har 18 fredede bygninger, og Jytte Frijs forsikrer, at det er en stor post og et stort arbejde af vedligeholde dem - og at det er meget af pålægge en ejer, og hvad nu hvis næste generation ikke vil tage over? Så forsvinder kulturarven.

Grevens datter, jurist Fritze Krag-Juel-Vind-Frijs, har da også sagt fra overfor at overtage godset efter sin far ved et generationsskifte.

- I stedet sætter vi vores lid til vores barnebarn, Fritzes datter Polly, fortæller Jytte Frijs med et stort lurendrejer-smil.

Polly er fire, røber hun adspurgt, og at drive godset bliver måske en smule lettere for Polly, hvis greveparret får bygget deres projekt op nedefra, som de håber, og Dronning Sophies Hus finder sin naturlige plads og kan være centrum for hele det fredede miljø.

I stueetagen nedlægges fem rum og indrettes en Dronningens Sal med plads til 150, fortæller Jytte Frijs. Foto: Jan Knudsen
Svaneværelset led overlast, da tøndehvælvet i kælderen blev revet ned og muret om - og sløjfes i projektet. Foto: Jan Knudsen
Halsted Kloster, Jytte Krag-Juel-Vind-Frijs ved Dronning Sophies Hus. Foto: Jan Knudsen
Udsigt fra Dronning Sophies Hus til Halsted Kirke og hovedbygningen. Foto: Jan Knudsen
Den kommende Dronningens Sal i Dronning Sophies Hus. Foto: Jan Knudsen
Den 13-årige Sophie af Mecklenborg-Schwerin blev i 1572 gift med den 24 år ældre kong Frederik II. Dette skulle være et "bryllupsmaleri." Foto: Kongernes Samling på Rosenborg Slot
Enkedronning Sophie døde 74 år gammel i 1631 som landets rigeste kvinde. Hun viste stor interesse for Halsted Kloster, var en dygtig administrator - og tvangsflyttede bønder i byen Rudbjerg udenfor Halsted for at få mere jord. Foto: Kongernes Samling på Rosenborg Slot
  • Dronning Sophies Hus er den røde bygning. Desuden ses den nuværende, hvide hovedbygning og Halsted Kirke. Foto: Jan Knudsen
  • I stueetagen nedlægges fem rum og indrettes en Dronningens Sal med plads til 150, fortæller Jytte Frijs. Foto: Jan Knudsen
  • Svaneværelset led overlast, da tøndehvælvet i kælderen blev revet ned og muret om - og sløjfes i projektet. Foto: Jan Knudsen
  • Halsted Kloster, Jytte Krag-Juel-Vind-Frijs ved Dronning Sophies Hus. Foto: Jan Knudsen
  • Udsigt fra Dronning Sophies Hus til Halsted Kirke og hovedbygningen. Foto: Jan Knudsen
  • Den kommende Dronningens Sal i Dronning Sophies Hus. Foto: Jan Knudsen
  • Den 13-årige Sophie af Mecklenborg-Schwerin blev i 1572 gift med den 24 år ældre kong Frederik II. Dette skulle være et "bryllupsmaleri." Foto: Kongernes Samling på Rosenborg Slot
  • Enkedronning Sophie døde 74 år gammel i 1631 som landets rigeste kvinde. Hun viste stor interesse for Halsted Kloster, var en dygtig administrator - og tvangsflyttede bønder i byen Rudbjerg udenfor Halsted for at få mere jord. Foto: Kongernes Samling på Rosenborg Slot
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket