Annonce
Tema

Palle husker gardertiden med ny regent

Der er mange gode billeder at vælge mellem i en lille rød fotobog, som Palle Jørgensen passer rigtig godt på. Billederne er alle fra gardertiden og altså 50 år gamle. Foto: Anders Knudsen

Nogle af os har aldrig levet uden Dronning Margrethe som regent, mens andre husker 15. januar 1972.

SAKSKØBING Kong Frederik den 9. var - kan man forstå på andre, når man nu selv "kun" er en årgang 1972 - kendt for at være en munter mand. Det samme kunne man også sige om Palle Jørgensen fra Rønnebærvej i Sakskøbing. Og hvad har det så med hinanden at gøre?

Jo, Kong Frederik den 9., Palle Jørgensen fra Rønnebærvej samt Dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent skal nu nok finde hinanden i én og samme fortælling, som følger herefter.

Men selv om stort set alle danske medier - ikke mindst i går - på mange forskellige måder og faconer tunede ind på et 50 års jubilæum som regent i Danmark og her naturligvis Dronning Margrethe, starter vi lige med at sætte en anden scene fredag formiddag.

Her tog tidligere garder Palle Jørgensen cykelturen fra Rønnebærvej til Åparken i Sakskøbing. Måske ikke umiddelbart den store revolutionerende nyhed i sammenligning med, hvad der ellers udspandt sig af historiske begivenheder i hovedstaden samme fredag formiddag, hvor Dronning Margrethe blev fulgt fra morgenstunden og rundt i sin færden til Christiansborg osv.

Palle Jørgensen følger også lidt med i Dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent. For én gang garder, altid ... Foto: Anders Knudsen

En lille rød fotobog

Men nævnes skal alligevel Palles tur til Åparken og et helt bestemt enderækkehus. For her bor Hanne, som Palle selv kalder for "min dame". Sådan er det.

Frem på stuebordet kommer en lille rød fotobog. Den har også taget turen til Åparken denne fredag formiddag, hvor kaffesnakken hurtigt tager på en lille tidsrejse til 1972 og nøjagtig 50 år tilbage til en historisk regentindsættelse. Og den røde fotobog er fuld af gallauniformer, bjørneskindshuer, sabler og en 65-68 kilo spændstig Palle, der startede gardertiden som 19-årig og sluttede den af som 20-årig.

Fotobogen kan man se mere fra på billlederne her på siderne, men ellers tager vi her tilbage til også månederne op til den 15. januar 1972 samt nogle måneder efter. Tilbage til Amalienborg, tilbage til minderige oplevelser i ikke mindst gallauniform og tilbage til Palles tid som garder.

- Jeg var inde som garder i 12 måneder, og efter de første fire måneder i Sandholmlejren, startede jeg i min første tiltrædende vagt på Amalienborg i november 1971, husker Palle.

Det er ikke hver dag, han lige bliver bedt om at huske tilbage til gardertiden. Og det er heller ikke, fordi han hænger hele fredagen ved fjernsynet for at følge med i regentjubilæet, som det foldes ud time efter time på landsdækkende tv.

15. januar 1972 gik Dronning Margrethe den svære gang ud på Christiansborg Slots balkon for at modtage folkets hyldest. Oven på faderen Kong Frederiks død aftenen før, var det nu tid til at blive udråbt som Danmarks anden kvindelige regent, og det ganske kort tid efter meddelelsen om, at Kong Frederik den 9. var død.
Som de i dag historiske og i denne uge allestedsværende billeder viser, var det statsminister Jens Otto Krag, der dengang - for præcis 50 år siden - fik opgaven med at hilse Danmarks nye statsoverhoved velkommen på balkonen foran tusindvis af mennesker i centrum af hovedstaden og her præsentere Danmarks dronning.
Efter dansk statsskik blev det også til tre gange udråb af den historiske sætning "Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.".

I tiden som garder blev det også til gallauniform ved forskellige begivenheder. Palle nåede både en tiltrædende vagt ved nytårstaffel og ved eksempelvis Dronning Margrethes fødselsdag. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Masser af stolthed

Men der er stadig masser af stolthed forbundet med at have været garder for 50 år siden. Og selvfølgelig vil Palle da gerne fortælle lidt om at have været en lille del af livet omkring Amalienborg i den historiske tid, som det vitterlig var - dengang i 1972 og i dagene op til udråbelsen af et nyt kvindeligt statsoverhoved fra balkonen på Christiansborg Slot.

- Det var da ind imellem, vi som gardere kunne følge lidt med i, hvad der skete i kongehuset. Det var ofte, man kunne være heldig at se Dronning Margrethe og Prins Henrik med deres to små gravhunde gå ud og komme tilbage efter at have været ude og handle. Eller også skete det, når de to små prinser skulle i børnehave. På den måde kunne man ind imellem godt få nogle glimt hist og pist, husker Palle og mindes oplevelserne af at være lidt i "nærkontakt" med kongehusets medlemmer som ganske spændende.

Det samme kan også siges om de byture, der samtidig skulle passes med de andre garder-gutter, når Gothersgade lokkede med sine mange forskellige fristelser og tilbud.

Der skulle også slappes af, når pligterne var overstået. For der var - også dengang - masser af ind imellem måske også lidt sure pligter i Den Kongelige Livgarde.

- Man blev voksen. Vi lærte at lægge vores ting ordentligt på plads, at gøre rent og at opføre os ordenligt. Jeg tror, at alle unge mennesker ville have godt af at få sådan en tid, som man kan få som garder, mener Palle, der i øvrigt ikke var på arbejde den dag, da Kong Frederik den 9. afgik ved døden eller da Dronning Margrethe dagen efter blev udråbt som ny regent og statsoverhoved:

- Det var lidt mærkeligt, synes jeg, da der blev råbt fra balkonen, og man hyldede vores nye dronning. Hun havde jo lige mistet sin far, så det har ikke været nemt at stå dér foran alle de mennesker.

Også denne uniform - med tilnavnet "den blå uniform" - har Palle haft tiltrædende vagter i. Det blev til hele 52 af føromtalte vagter, som foregik i hele døgn med ture til Amalienborg. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

52 tiltrædende vagter

Det blev til hele 52 tiltrædende vagter på Amalienborg for Palle. Så der blev rig lejlighed til at følge en ny regent i de første måneder af den periode, som nu foreløbig er endt ud med et imponerende 50 års jubilæum. Men inden vi vender tilbage til dem, er der et par helt uudslettelige tal og fakta fra gardertiden, som presser sig på hos Palle:

- Jeg kan huske, vi fik 2,52 kroner til kost, og så fik vi 2,32 til lommepenge. Det var, hvad vi fik dengang som gardere.

Udover en knap så "fyrstelig gage" var der dog også som nævnt de uvurderlige minder fra 52 tiltrædende vagter på Amalienborg. Og ni vagter som garder på Sorgenfri Slot, hvor Palle husker de dengang bosiddende medlemmer af kongehuset i skikkelse af Frederik den 9.'s bror Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde.

Også her blev det til gode minder, men det største af alle minder i løbet af Palles gardertid skal hentes i april:

- Det var - i min gardertid - helt sikkert Dronning Margrethes fødselsdag i 1972, som jeg husker som en meget stor oplevelse. Der var 25.000 mennesker i gaderne, og der var ridende politi, som banede vejen for os gardere, når vi skulle gå turen til Amalienborg.

Det er ikke ofte, den røde gallauniform er fremme foran Amalienborg. Der bliver passet godt på de gamle uniformer, og naturligvis måtte også Palle aflevere sin efter gardertiden. Akkurat som sokker og alt andet. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

En gammel soldat

Rutinerne fra gardertiden sidder stadig dybt forankret i Palle. Hans bedre halvdel, Hanne, har fortalt, at hun godt kan se, hun har fundet sammen med en gammel soldat, når der skal lægges tøj på plads. Og hos Palle selv - på trods af at han hellere følger med i sport end i nyheder fra kongehuset - er der også en ting eller to, som helt klart har lange "føletråde" tilbage til gardertiden og stadig ligger dybt forankret:

- Når vi skal høre nytårstalen fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe, og det er tid til nationalmelodien, så skal jeg stå op. Det er helt sikkert. Og alle dem, der kender mig, de ved, at sådan skal det være. Jeg skal hverken ryge eller drikke, mens jeg står dér. Og sådan er det.

Respekten for en regent med 50 års erfaring i at være statsoverhoved er til at tage og føle på hos en gammel garder sådan en fredag formiddag, hvor der med et enkelt øje lige følges med i Dronning Margrethes afgang med tog klokken 11.11 og det videre program på en stor historisk dag. Der passes også godt på en lille rød fotobog. Foruden at rumme flotte uniformer, sabler og nypudsede sko er den også et kært minde om en tid, hvor en ung sakskøbingenser kom til hovedstaden og fik små som store oplevelser fra at være tæt på kongehusets medlemmer.

Og her ganske tæt på både en aldrende og munter konge, en indsættelse af en ny regent, et par ganske små prinser samt en ung monarks første fødselsdag i en periode som helt nyt statsoverhoved.

  • Der er mange gode billeder at vælge mellem i en lille rød fotobog, som Palle Jørgensen passer rigtig godt på. Billederne er alle fra gardertiden og altså 50 år gamle. Foto: Anders Knudsen
  • Palle Jørgensen følger også lidt med i Dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent. For én gang garder, altid ... Foto: Anders Knudsen
  • I tiden som garder blev det også til gallauniform ved forskellige begivenheder. Palle nåede både en tiltrædende vagt ved nytårstaffel og ved eksempelvis Dronning Margrethes fødselsdag. Foto: Anders Knudsen
  • Også denne uniform - med tilnavnet "den blå uniform" - har Palle haft tiltrædende vagter i. Det blev til hele 52 af føromtalte vagter, som foregik i hele døgn med ture til Amalienborg. Foto: Anders Knudsen
  • Det er ikke ofte, den røde gallauniform er fremme foran Amalienborg. Der bliver passet godt på de gamle uniformer, og naturligvis måtte også Palle aflevere sin efter gardertiden. Akkurat som sokker og alt andet. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Eftersøgt udlænding standset på Lolland i stjålet lastbil

Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem