cookie-og-privatlivspolitik
Brugen af håndkøbspræparatet ibuprofen påvirker voksne mænds hormonbalance og produktion af testosteron, som blandt andet er med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe.
Brugen af håndkøbspræparatet ibuprofen påvirker voksne mænds hormonbalance og produktion af testosteron, som blandt andet er med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe.
Foto: Scanpix/Simon Skipper/genrefoto

Indland

Populært håndkøbsmedicin laver kuk i unge mænds hormoner

De smertestillede gigtpiller ibuprofen kan skade mænds produktion af hormonet testosteron.
09. januar 2018 kl. 02:23

Annonce

Bare 14 dage på håndkøbsmedicinen ibuprofen kan skade produktionen af det mandlige kønshormon testosteron i testiklerne.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Ifølge ny dansk-fransk forskning kan gigtpillen føre til, at unge mænds hormonbalance minder om den, man typisk ser hos ældre mænd. Forskningen er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.

- For mænd er det vigtigt, at testosteronniveauet ligger på et stabilt niveau. Ibuprofen lægger en alvorlig dæmper på mænds testosteron, så hjernen er nødt til at sætte ind, siger David Møbjerg Kristensen, seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet.

Testosteron er blandt andet med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe.

Ibuprofen sælges i håndkøb under navne som Ipren, Brufen og Ibumetin.

Forskningens resultater opfattes som bekymrende, fordi studier har vist, at ikke alle danskere betragter smertestillende medicin - som eksempelvis ibuprofen - som rigtig medicin.

- Al medicin har bivirkninger, også selv om det kan købes i håndkøb i det lokale supermarked. Det kan resultere i, at man eventuelt tager smertestillende medicin i tide og utide, siger David Møbjerg Kristensen.

Ifølge forskeren har de unge mænd i forsøget ikke umiddelbart selv mærket konsekvenserne af medicinen.

- Vores umiddelbare største bekymring er mandens fertilitet, når man har været på det i længere tid. Ellers må opfølgende studier vise, hvad det har af konsekvenser, siger seniorforskeren.

Resultaterne i studiet betyder ikke, at man som mand skal holde helt op med at tage ibuprofen, understreges det.

David Møbjerg Kristensen vil ikke tage stilling til, om studiet bør få konsekvenser i forhold til brugen af håndkøbsmedicinen. Han opfordrer til, at man kontakter sit apotek eller læge, hvis man er i tvivl om sit forbrug.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Regeringen giver ingen julegaver 16. december 2018 kl. 22.26

AF: CONNI NIS-HANSEN

Snigmord på offentlig… 16. december 2018 kl. 12.07

AF: ANDREAS ELLEBY

Lolland bank ingen selv indsigt 14. december 2018 kl. 06.06

AF: JOHN WENNERWALD

Økonomisk uansvarligt 09. december 2018 kl. 20.43

Annonce