cookie-og-privatlivspolitik
Foto©Jan Knudsen   landmændene har vanskeligheder i marken efter det massive regnvejr nu skal der pløjes.... her ved vestre alle og runestensvej i rødby/rødbyhavn
Jørgen Erik Olsen med panderynker og våde vanskeligheder på en mark ved Runestensvej.
Foto: Jan Knudsen

Landbrugsnyt

Vand og store problemer på markerne

Der er stadig store vanskeligheder med vand på markerne. På Sydlolland vil Landvindingslaget Rødby Fjord invitere til orientering på pumpestationen i Kramnitse.
25. januar 2018 kl. 08:34 Af Hans Gandrup

Annonce

Lige ved juletid var alle pumper i gang ved pumpestationen i Kramtnitze på Sydlolland - ellers har der ikke været fuld tryk på ...

Det kan lyde overraskende, hvis man kigger ud over landsdelen - og bestemt i høj grad hele det kæmpemæssige område på cirka 20.000 hektar, som afleder til Kramnitze-stationen. Der er vådt - meget vådt - på markerne i området.

- Men sagen er ikke så enkel. Vi gør alt, hvad vi kan på pumpestationen. Men problemet er groft sagt, at vandet ikke når frem til pumpestationen, hvor vi ellers har kapaciteten, forklarer Christian Nissen fra Landvindingslaget Rødby Fjord.

- Jeg får løbende forespørgsler om situationen, som jo i høj grad er vanskelig for landbruget. Hvorfor får I ikke vandet væk? lyder det. Men det skyldes altså hverken manglende indsats, vilje eller kapacitet på pumpestationen. Problemet er væsentligt mere kompliceret, siger Christian Nissen.

Landvindingslaget arbejder i øjeblikket med planer om et orienteringsmøde på pumpestationen, hvor fagfolk også kan orientere nærmere om den afvandingssituation, som efter det seneste halve års utallige regnvejr er blevet ubehageligt aktuel igen.

Vandet på markerne gør arbejdsbetingelserne umulige for mange landmænd i området. Det gælder blandt andet Jørgen Erik Olsen, der ved Runestensvej med dybe panderynker kigger på sin Case-traktor, der er kommet i dybe problemer.

- Vi må jo bare erkende, at det stort set ikke er til at få lavet noget derude i marken. Det skifter da fra år til år med nedbør, vintervejr med mere. Men ifølge alle forudsigelser bliver det jo ikke tørrere. Nu har vi haft et halvt år under vand - og det vil ske igen. Vi bliver nødt til at få gang i forbedringer af vandsystemet til pumpestationen, mener Jørgen Erik Olsen.

Med et fald, der måles i promille, giver topografien et meget væsentligt svar på problemerne. Men flere befæstede arealer, tungere maskiner, som måske “presser” jorden, med mere er også medvirkende årsager.

Løsningen ligger i teorien lige for - men også kun i teorien: Uddybning af hele kanalsystemet - også og måske ikke mindst til helt op i baglandet.

- Men det er nok ikke noget, vi lige får gjort. Det ser ikke realistisk ud økonomisk eller politisk, konstaterer Christian Nissen.

- Men vi har et alvorligt problem, medgiver han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce